Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την πετρελαιοκηλίδα

share on:

Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε στον Σαρωνικό από τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κολύμβηση.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, παρενέβη και ζήτησε να της αποσταλεί από το Λιμενικό η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου για παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας (νόμος 1650.86) για την εκτεταμένη ρύπανση του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής. Η δικογραφία ήδη διαβιβάστηκε σε ανακριτή Πειραιά, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες, καλώντας του εμπλεκόμενους στις κατηγορίες.

 

Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κολύμβηση 

Απαγορεύει την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα συγκεκριμένων περιοχών της Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης και μέχρι την αποκατάστασή τους, με απόφασή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, οι παραλίες που αποκλείονται είναι η ακτή κολύμβησης πλησίον της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας, οι ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια» και των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

Επιπλέον, η υπουργική απόφαση ζητά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των προαναφερόμενων ακτών κολύμβησης να τοποθετήσουν την αρμόζουσα σήμανση, δηλαδή απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση και από τις Λιμενικές Αρχές επιτήρηση των σημείων αυτών.

Αποφυγή της κολύμβησης και της έκθεσης σε περιοχές με ρύπανση συνιστά σε πρώτο χρόνο και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στο μεταξύ κλιμάκιο του γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας,  προκειμένου να αξιολογήσει  το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Έκτακτα μέτρα μετά τη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα

Σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκαν σημαντικές αλλαγές στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και την αρμοδιότητα ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Ζήτησε επίσης την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας καθώς και για την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Τα κύρια μέτωπα της ρύπανσης

Στο μεταξύ, εντατικά συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Η κατάσταση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πυκνό μαζούτ έχει εξαπλωθεί από τις ακτές της Σαλαμίνας ώς το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, την ώρα που τα συνεργεία απορρύπανσης έχουν να αντιμετωπίσουν κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που κινούνται υποβρυχίως λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.

Τα κύρια μέτωπα της ρύπανσης είναι το αρχικό Κυνόσουρα-Σελήνια Σαλαμίνας σε μια ακτίνα περίπου 1,5 χιλιομέτρου, όχι όμως συνεχόμενο, διάσπαρτο, και το δεύτερο στις ακτές της Αττικής από τη Φρεαττύδα μέχρι Άγιο Κοσμά, Άλιμο και Γλυφάδα.

Σε ποιες παραλίες της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση

Η περιοχή Βοτσαλάκια, οι ακτές του Δήμου Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας μεταξύ αυτών στις οποίες δεν επιτρέπεται η κολύμβηση, βάσει επείγουσας απόφασης που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για απαγόρευση κολύμβυσης σε παραλίες στην Περιφέρειας Αττικής, που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα.
Συγκεκριμένα, με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.
Όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση:
«Α. Πέραν των αναφερομένων στην (στ) σχετική Υπουργική Απόφαση, απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Β. Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.
Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται».
Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

 

Αφήστε μια απάντηση