Ποιοι εκλέχτηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας

share on:

Πραγματοποιήθηκε χθες το 1ο συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας. Ένα εργατικό κέντρο που δημιουργήθηκε αφού  ο πλήρης  εκφυλισμός του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Νομό οδήγησε στην διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας για να καλυφτούν οικονομικές ατασθαλίες που υπήρξαν μέσω της διενέργειας σεμιναρίων.

   Τα 9 σωματεία  μέλη του ΕΚΛ μέσα από  αρχαιρεσίες που πραγματοποίησαν στο διάστημα από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ανέδειξαν 30 αντιπροσώπους για το συνέδριο. Στις αρχαιρεσίες των Σωματείων συμμετείχαν 914 εργαζόμενοι από  742 παρουσιάζοντας μία αύξηση ψηφισάντων κατά 23%.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή υπήρξε στην έναρξη των εργασιών η τιμητική  αναφορά στην ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας το 1940 (αυτό που διέλυσαν τον Νοέμβρη του 2016 μετά από 76 χρόνια τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ) και στον πρώτο πρόεδρο του Θανάση Σιάτρα, στέλεχος του ΚΚΕ. Ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με ακόμα 2 μέλη του ΚΚΕ στα Καστέλλια Φωκίδας, ως αντίποινα μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Στην μνήμη τους κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Το συνέδριο των αντιπροσώπων ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί το όνομα του στην αίθουσα εκδηλώσεων που θα αποκτήσει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Στο 1ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό:

Συντονιστικό αγροτικών συλλόγων μπλόκου Ανθήλης

Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Φθ/δας

ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας

Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας

Ομάδα Γυναικών Λοκρίδας της ΟΓΕ

Εκ μέρους παλιών συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος στη  Φθιώτιδα, χαιρετισμό απεύθυνε ο Χρήστος Οικονόμου (πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην μεγάλη απεργία του 1977).

Στις τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι μετέφεραν την εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από την δράση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους εργολαβικούς εργαζομένους στην ΛΑΡΚΟ και του Νοσοκομείο Λαμίας. Στους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας.

Στην σύγκρουση ανάμεσα στις ταξικές δυνάμεις και τον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό, που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να τους τρομοκρατήσει ότι οι αγώνες οδηγούν στο χάσιμο θέσεων εργασίας και στο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Η Δράση στον χώρο του εμπορίου και στην προσπάθεια συσπείρωσης στο σωματείο εργαζομένων ώστε να αντιμετωπιστούν απλήρωτη εργασία, εργασία εκτός ωραρίου, τρομοκρατικές απολύσεις. Η προσπάθεια να υπάρξει κοινή δράση με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Επίσης τους αντιπροσώπους απασχόλησε  η ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος στην Φθιώτιδα. Πως θα συμβάλλουν τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος των εργαζομένων. Καθώς και τι στόχοι μπαίνουν για δημιουργία νέων σωματείων σε επιχειρήσεις και κλάδους που δεν υπάρχουν.

Ψηφίστηκε  επίσης πλαίσιο δράσης και αιτημάτων, ψήφισμα συμπαράστασης στους συμβασιούχους τον ΟΤΑ που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων και την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, και  λήψη απόφασης για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην συνεταιριστική τράπεζα Λαμίας που πραγματοποιούνται από 16 Μάιου 2017 με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.

Στις αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοίκησης και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ:

Συμμετείχαν: 30 αντιπρόσωποι

Ψήφισαν: 27

Άκυρα: 0

Λευκά: 0

Εκλέχτηκαν

Αλεξόπουλος    Αλέξιος          Σωματείο οικοδόμων Φθ/δας

Πολίτης         Παναγιώτης       Μετάλλου Φθ/δας – εργαζόμενος ΛΑΡΚΟ

Οικονόμου         Γιώργος     Εμπ/λων και Ιδ. Υπαλλήλων

Αντωνίου           Νίκος             οικοδόμων  Κ. Βούρλων

Τσέτσος             Ευθύμιος           ΔΕΥΑ  Λαμίας

Ιακωβίδης          Φοίβος          Εμπ/λλων και Ιδ. Υπαλλήλων

Ζαχαρόπουλος  Στέλιος         Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών

Τσαμπίρι            Μιχάλης          οικοδόμων Φθ/δας (μετανάστης – Αλβανία)

Δελιχάς               Γιώργος          Τύπου και Χάρτου Φθ/δας

Μάγκας               Δημήτρης         ΔΕΥΑ  Λαμίας

 Κουραβάνα       Δήμητρα         Εμπ/λλων και Ιδ. Υπαλλήλων

 Ρήνας                Νίκος        Μετάλλου Φθ/δας – εργαζόμενος ΛΑΡΚΟ

 Λάππας             Παναγιώτης         Σωματείο οικοδόμων Φθ/δας

Ελεγκτική επιτροπή

Καραπλιός  Βασίλης         Σωματείο  εργαζομένων   ΠΑΚΟ

Γιαννακόπουλος Νίκος       Σωματείο οικοδόμων Φθ/δας

Ανδρυώτης  Σταύρος    Συνδικάτο Μετάλλου Φθ/δας – εργαζόμενος ΛΑΡΚΟ

Αντιπρόσωπος για την ΓΣΕΕ

Πολίτης Παναγιώτης  Πρόεδρος Σωματείου Μετάλλου Φθ/δας-Εργαζόμενος στην ΛΑΡΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση