Ποιότητα ζωής μέσω του ΣΒΑΚ ψάχνουν στη Λαμία

share on:

 Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τη Λαμία, απασχόλησε την χθεσινοβραδινή πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που έγινε στην αίθουσα της οδού Αινιάνων, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Λάμπρου, Βίβιαν Αργύρη, Στέλιος Καραγιάννης, ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κώστας Σταυρογιάννης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και αρκετοί φορείς της περιοχής, που εξέφρασαν τις απόψεις τους και τον προβληματισμό τους για τα σημαντικά προβλήματα μετακίνησης που αντιμετωπίζει η πόλη.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η «Πλατφόρμα κατάθεσης ιδεών https://svaklamia.com/, όπου οι Δημότες, ομαδικά ή ατομικά θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ώστε κάποια στιγμή με την κατάλληλη επεξεργασία να βρεθούν οι λύσεις που θα κάνουν πιο ανθρώπινη τη Λαμία.

Στη συνάντηση βρέθηκαν ακόμη η ομάδα εργασίας του ΣΒΑΚ (Θάνος Βλαστός, Θύμιος Μπακογιάννης, Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, Κάτια Χάγιου) κι εκπρόσωποι του ΤΕΕ Αν. Στερεάς, του Πανεπιστημίου, της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, του Αστικού ΚΤΕΛ, του υπεραστικού ΚΤΕΛ, του ΕΚΑΒ, του Νοσοκομείου Λαμίας, των εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας, του ΕΒΕ Φθιώτιδας, της Τροχαίας Λαμίας και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Οι περισσότεροι αναφέρθηκαν σε επιμέρους θέματα που έχουν καταγράψει στην πόλη αλλά και ειδικότερα στον  τομέα τους, αλλά το βασικό που ζήτησαν όλοι είναι όλη αυτή η προσπάθεια να μη μείνει στα χαρτιά και να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Το ΣΒΑΚ, που αποτελεί Στρατηγικό Σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας έχει ως σκοπό την διερεύνηση και επιλογή παρεμβάσεων και έργων στον αστικό ιστό του Δήμου. Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η εξασφάλιση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης όπως η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτου και η πεζή μετακίνηση έναντι στην ολοένα αυξανόμενη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Η αστική κινητικότητα έχει άμεση συνάρτηση με την οργάνωση και λειτουργία του αστικού χώρου, καθώς και με την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα των κατοίκων και τις δραστηριότητες στην πόλη.

Βασικό αντικείμενο του ΣΒΑΚ αποτελεί η καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων στη λειτουργία της πόλης και των παρακείμενων οικισμών από ένα δίκτυο φορέων που θα είναι αρμόδιοι για το σχεδιασμό και την υλοποίησή του σε συνεργασία με τον ανάδοχο, καθώς και για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του Σχεδίου στο Δήμο Λαμιέων.

Τόσο οι Πολίτες όσο και οι Τοπικοί Φορείς, μπορούν να επισκεφτούν την Πλατφόρμα για να ενημερωθούν για το τι είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) καθώς και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ΣΒΑΚ του Δήμου Λαμιέων.

Η Πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα να συμβάλλουν όλοι στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ, δίνοντας την οπτική τους για την κατάσταση που επικρατεί, μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: (https://svaklamia.com/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%87%cf%89-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf/).

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει και να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που τον αφορά ανάλογα με το αν εκπροσωπεί κάποιο φορέα αν είναι εκπρόσωποι συλλόγων γονέων, αν είναι κάτοικοι του Δήμου.

***  Πληροφορίες δίνονται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων, στο τηλέφωνο 2231023783

Δήλωση Ν. Σταυρογιάννη

Για τη χθεσινή εκδήλωση και τη σημασία της για τη Λαμία, ο Δήμαρχος Ν. Σταυρογιάννης δήλωσε: «Μετά από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και διαρκούς αναζήτησης καλών πρακτικών και χρηματοδοτικών πηγών, η Λαμία έχει πλέον όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εξασφαλισμένους όλους τους οικονομικούς πόρους για να αλλάξει όψη και ζωή.
Σε συνέχεια των έργων που εντάξαμε στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, του έργου FABULOS και της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με LED, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έρχεται να ενώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νέες υποδομές.
Το ΣΒΑΚ για το οποίο συζητήσαμε σήμερα με τους συλλογικούς φορείς της πόλης μας, είναι το εργαλείο σχεδιασμού στον τομέα των μεταφορών που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τις αναπλάσεις και τα έργα τα οποία ήδη ξεκινάμε ένα-ένα να υλοποιούμε.
Έτσι, δημότες και επισκέπτες, πεζοί και οδηγοί θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης πλέον ευρωπαϊκής πόλης.
Η Λαμία, γίνεται σταδιακά και μεθοδικά, η πόλη που όλοι επιθυμούμε με στόχο την καλύτερη ποιότητα της ζωής για εμάς και κυρίως για τις επόμενες γενιές!»

Αφήστε μια απάντηση