Πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ στην Λαμία

share on:

Πραγματοποιήθηκε από το Τ.Σ. της ΚΝΕ  ο Ιστορικός Περίπατος στην πόλη της Λαμίας. Ο περίπατος ήταν μια ευκαιρία οι νέοι της πόλης να μάθουν την ιστορία και τις θυσίες των πρωτοπόρων κομμουνιστών, ενώ συγχρόνως αναδείχθηκε η παρουσία της ΟΚΝΕ που γέννησε τους νέους ήρωες της τότε εποχής.

Την ξενάγηση έκανε ο Γραμματέας του Τ.Σ. Φθιώτιδας Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Ο περίπατος ξεκίνησε από το άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη. Παρουσιάστηκε ένα σύντομο βιογραφικό που ιδιαίτερη αξία είχε η αναφορά ότι ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου, όπου φέτος θα πραγματοποιηθεί το 26ο Αντιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ. Συγχρόνως αναδείχθηκε πως μέσα από πρωτοβουλίες του κόμματος δόθηκε η εντολή και ξεκίνησαν οι πρώτες ένοπλες αντάρτικες ομάδες, αλλά και πως απελευθερώθηκε η πόλη της Λαμίας και ο Άρης εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο.

Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στο σημείο όπου σκοτώθηκε το 1944 ο Νείλος Μαστραντώνης, γνωστός και ως Κλέαρχος. Άριστος σπουδαστής του ΕΜΠ, μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα της ΕΠΟΝ. Το 1943 είχε σταλεί ως β΄ γραμματέας της ΕΠΟΝ Στερεάς και εκεί ανέπτυξε πολύμορφη δράση. Την 1η Σεπτεμβρίου 1944, στην προσπάθειά του να μπει στη Λαμία μπλοκαρίστηκε από χιτλερικούς, αντιστάθηκε, αλλά σκοτώθηκε.

Το τέλος του ιστορικού περίπατου, ήταν στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας, τόπος εκτελέσεων κομμουνιστών την περίοδο 1946-1949.  O πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Χρ. Φουσέκης έκανε μία σύντομη παρουσίαση στο χώρο. Ο περίπατος τελείωσε με κατάθεση στεφανιού εκ μέρους της ΚΝΕ στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας.

 

Αφήστε μια απάντηση