Προσλήψεις και ξεκάθαρες αρμοδιότητες ζήτησαν οι Δήμαρχοι

share on:

Στη σημερινή διευρυμένη κι ενημερωτική συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς για το νέο Νομοσχέδιο Πολιτικής Προστασίας, στη Λαμία, με Χαρδαλιά, Κολοκούρη και Παπαγεωργίου… – Καταγραφή πραγματικών ελλείψεων από τους Δήμους ζήτησε ο ΓΓΠΠ

Με μεγάλη συμμετοχή και με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΠΕΔ Στερεάς, στη Λαμία, η συζήτηση για το καινούργιο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την Πολιτική Προστασία («Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις»), παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του νέου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη και του Εθνικού Δ/ντή Πολ. Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος λόγω της καθυστερημένης άφιξης του Νίκου Χαρδαλιά και των συνεργατών του (έφτασαν μία ώρα αργότερα!), του έδωσε αμέσως το λόγο.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που περιλαμβάνει το καινούργιο νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις αρρυθμίες και τις παθογένειες δεκαετιών.

Ειδικότερα ο γγ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται κάθετη δομή με έναν εθνικό διοικητή που επιλέγεται από τον γγ Πολιτικής Προστασίας και 13 περιφερειακούς διοικητές, που επιλέγονται από τους Περιφερειάρχες.

Αυτοί θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του μηχανισμού, εκτίμησης της κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε το πρόσωπο που με την εξειδικευμένη γνώση της πολιτικής προστασίας και την εμπειρία του να παρακολουθεί την ώρα της κρίσης, αν αυτοί που πρέπει να δράσουν βάσει των εγχειριδίων, το κάνουν την ώρα που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε όλα τα γρανάζια του μηχανισμού να λειτουργήσουν σε αλληλουχία και να μην καταρρεύσει ο μηχανισμός.

Την ευθύνη αυτή θα έχουν εφεξής οι 13 περιφερειακοί διοικητές.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη δίνονται οι εξής δυνατότητες:

Δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε «ειδική κινητοποίηση» προληπτικά, εν όψει απειλής – και όχι μόνο σε έκτακτη ανάγκη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, μετά από καταστροφή.

Δυνατότητα fast track διαδικασιών αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων αποκλειστικά πρόληψης, (καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων κλπ.).

Υποχρεωτική σύνταξη ειδικών σχεδίων διαχείρισης κρίσεων από δήμους και Περιφέρειες, σε συνάρτηση με τα γενικά σχέδια, που ήδη έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π..

Έτσι ανοίγει ο δρόμος στα αναγκαία έργα, εργασίες πρόληψης σε όλη την επικράτεια, χωρίς γραφειοκρατία και αλληλομετάθεση ευθυνών – και σε ασκήσεις ετοιμότητας για κάθε κίνδυνο.

Με το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση θέλει να δώσει οριστικό τέλος στις «γκρίζες ζώνες» σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων, μετά από δεκαετίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει, ποτέ πια, άλλο Μάτι».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκαναν τόσο ο αρχηγός των ΠΥ κ. Κολοκούρης, όσο και ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ στη συνέχεια μίλησαν αρκετοί δήμαρχοι και άλλοι αυτοδιοικητικοί, επικεντρώνοντας τις προτάσεις τους στις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και μάλιστα μόνιμου, στις καθαρές και κατανοητές εγκυκλίους όσον αφορά τις αρμοδιότητες, στην αύξηση της επιχορήγησης των Δήμων.

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν από πλευράς Δημάρχων οι Π. Ταγκαλής (Δελφών), Βιργινία Στεργίου (Στυλίδας), Μπ. Λιόλιος (Δομοκού), Έλενα Βάκα (Χαλκιδαίων), Θ. Καραίσκος (Λαμιέων), Γ. Ντασιώτης (Αλιάρτου), Ζεκεντές (Αταλάντης), Γ. Καπεντζώνης (Δωρίδας), Αθανασία Στιβακτή (Αμφίκλειας-Ελάτειας), Γιάν. Δημητρόπουλος (Ερέτριας), ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κων. Φλετούρης,  και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Α. Χατζησταμάτης (Θηβαίων), Γιάν. Ρούλιας (Λαμιέων), Σταμ. Χαλβαντζής (Θηβαίων) και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Στερεάς Θανάσης Λυκόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι από τη Φθιώτιδα απουσίασε μόνο ο Δήμαρχος Καμ. Βούρλων Γιάννης Συκιώτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ

Αφήστε μια απάντηση