Προστατεύω το περιβάλλον στο πλαίσιο της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

share on:

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο της ΔΕΥΑ Λαμίας η ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Λαμιέων και των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας των ΟΤΑ (ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας) και με τη συμμετοχή του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ε.ο.αν.) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων, πολίτες καθώς και οι περιβαλλοντικές ομάδες του 3ου και 4ου Λυκείου Λαμίας.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Δήμαρχος Θήβας Σπύρος Νικολάου και Μέλος ΔΣ Δικτύου ΦοΔΣΑ, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Λαμιέων, Γιώργος Λάμπρου, η προϊσταμένη Δ/νσης Προγραμματισμού, Μελετών, Έργων, Ποιότητας, Αξιοποίησης Ενέργειας & Περιβάλλοντος Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας, Κυριακή Μιχελάκου, ενώ έγινε και η παρουσίαση του Δημήτρη Παπασωτηρίου, Υπεύθυνου Τμήματος Marketing& Επικοινωνίας με OTA της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για την «Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης είπε μεταξύ άλλων:
«Μέσα σε τέσσερα, μόλις, χρόνια με σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και συνεργασία 23 Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, κατορθώσαμε να έχουμε, για πρώτη φορά, ρεαλιστικό πλάνο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με περιφερειακή συνείδηση, εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση και το χαμηλότερο κόστος σε όλη την Ελλάδα για τους δημότες μας.
Και όλα αυτά με τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα, του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, με στελέχωση, προσωπικό ικανό να λειτουργεί τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις κλείνοντας και αποκαθιστώντας τους ΧΑΔΑ, να σχεδιάζει, να ωριμάζει, να διεκδικεί και να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για την ένταξη νέων έργων.
Σε ό, τι αφορά τη Λαμία: εντάξαμε τις απαιτούμενες μελέτες και εξασφαλίσαμε χωροθέτηση για τη δημιουργία των νέων ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων ΜΕΑ & ΧΥΤΥ αφού λύσαμε ένα πρόβλημα 15ετίας, αυτό της παρέκκλισης από την υπάρχουσα λατομική ζώνη.
Εξασφαλίσαμε τα χρήματα για διευθέτηση και επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ Λαμίας, προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση μεταβατική λύση, μέχρι να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Και όλα αυτά, αποκλειστικά με δημόσια χρηματοδότηση.
Ακόμα, εφαρμόσαμε το πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκομιδής των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων αποβλήτων, σε συνεργασία με το Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., χωρίς καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, συντάξαμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, προβλέψαμε δράσεις διαλογής στην πηγή, την εφαρμογή διακριτών ρευμάτων χωριστής συλλογής αποβλήτων και τη δημιουργία πράσινου σημείου, για το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί η ωρίμανσή του.
Με το άνοιγμα των σχετικών Προσκλήσεων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , την οποία και αναμένουμε, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε τα έργα στην τρέχουσα, κιόλας, προγραμματική περίοδο. Προστατεύοντας το περιβάλλον, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και με το μικρότερο οικονομικό κόστος για τους δημότες μας και σήμερα και στο μέλλον.»

Στο 3ο Δημ. Σχολείο Άμφισσας και στο 1ο Δ.Σ. Αλιάρτου

Στo πλαίσιo του προγράμματος ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών, μαθητές και δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας και του 1ου Δημ. Σχολείου Αλιάρτου, ενημερώθηκαν από στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας για διάφορες πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της ανακύκλωσης.
Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών της Γ’ και της Ε’ τάξης και οι δάσκαλοί τους είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό και την λειτουργία του ΦοΔΣΑ, τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Θήβας, την υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) καθώς για την ανάπτυξη των δράσεων διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση μέσα από δράσεις διαδραστικού περιεχομένου (προβολή βίντεο-animation, βιωματικά παιχνίδια κ.ά.).
Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις άνω δράσεις και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη ενώ παράλληλα πρότειναν τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Παράλληλα, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι οι μαθητές. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντικής τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης στους οικείους τους.
*** Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αφήστε μια απάντηση