Πρωτοβουλία κατά του καπνίσματος από το υπ. Υγείας

share on:

Πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για διυπουργικό συντονισμό στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ανακοίνωσε χθες ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει πλέον ζωτική ανάγκη αλλαγής κλίματος στην εφαρμογή του νόμου καθώς το κάπνισμα αποτελεί τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για την υγεία, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό παθητικών καπνιστών.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και προσβάλλει τη χώρα διεθνώς. Τόνισε ότι η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων σε συνδυασμό με την έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας που απαιτεί επιστημονική, κοινωνική και πολιτική συστράτευση.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος λόγω του πολιτικού κόστους. Ο κ. Ξανθός απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού -ακόμα και οι καπνιστές- επιθυμούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, έχει αποδειχθεί από την εμπειρία άλλων χωρών ότι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, χωρίς εξαιρέσεις, σε χώρους εστίασης και αναψυχής δεν επηρεάζει την προσέλευση πελατών, αλλά τροποποιεί τη συμπεριφορά τους.

Αφήστε μια απάντηση