Πρωτομαγιάτικα μηνύματα

share on:

Με τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις στην πλατεία Διάκου και στο Πάρκο, γιορτάστηκε σήμερα στη Λαμία η Εργατική Πρωτομαγιά.

Λόγω της ημέρας πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, κόμματα και φορείς εξέδωσαν μηνύματα τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων.

Ας τα δούμε:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας): Συνηθίζεται κάθε Πρωτομαγιά, όσοι εκτιμούν και τιμούν τους αγώνες των εργαζομένων να αναφέρονται σε ανάλογα ιστορικά γεγονότα.

​Στη χώρα μας ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη ματωμένη πρωτομαγιά του 1936, με τους νεκρούς στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που ενέπνευσε το Ρίτσο για το αντίστοιχο ποίημά του. Ακόμη ποιο τραγική η Πρωτομαγιά του 1944 με την εκτέλεση 200 κομμουνιστών κα αριστερών, από τους κατακτητές Γερμανούς, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

​Σ΄ αυτή τη τελευταία, θα αναφερθώ με μια μικρή, άγνωστη ιστορία.

​Ένας από τους εκτελεσθέντες ήταν και ο Ηλίας Ρίζος. Καταγόμενος από το Ροβολιάρι Δυτ. Φθιώτιδας, κάτοικος Λαμίας (οδός Αθηνών 10), οικογενειάρχης με δυο παιδιά (τον Τάκη και τη Μαρίτσα). Μετά την εκτέλεση του πατέρα η οικογένεια, η γυναίκα του Κερατσώ και τα παιδιά, έζησαν την απόλυτη φτώχεια, αλλά επιβίωσαν στηριγμένη από τη γειτονιά και συγγενείς. Είχα την τύχη ως παιδί, κοντινοί γείτονες και οικογενειακοί φίλοι, να τους γνωρίσω. Σήμερα δεν ζει κανείς τους. Αδύνατον να τους ξεχάσω.

​Καμιά ιστορική μνήμη δεν πρέπει να σβήνει…

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας): «Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων των εργαζομένων»

Στους αγώνες και στις θυσίες των εργαζομένων απέδωσε τιμή ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο του μηνύματός του για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εστιάζοντας στα διαχρονικά μηνύματα της 1ης του Μάη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας δήλωσε:

«Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μας υπενθυμίζει πως οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι θεμελιωμένες πάνω σε αίμα, σε αγώνες και σε θυσίες. Κάθε δικαίωμα, κάθε αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης και κάθε δημοκρατική λειτουργία στο χώρο του εργατικού κινήματος συνιστούν αποτελέσματα τιμημένων και δοξασμένων στιγμών αξίωσης ελευθερίας και ισότητας. Η διαφύλαξη του συγκεκριμένου διαχρονικού νοήματος αποτελεί την ελάχιστη οφειλή όλων μας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας): Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς συνιστά ημέρα απόδοσης τιμής στους δίκαιους και μακροχρόνιους αγώνες των εργαζομένων.

Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά, ο εορτασμός αυτός βρίσκει τους εργαζόμενους να υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της σημερινής διακυβέρνησης. Συνέπειες που γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες, με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους τους.

Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων προωθούνται και διασφαλίζονται μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι πρόσθετα μέτρα λιτότητας, που θα αποφέρουν νέες, ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και όχι ευέλικτες μορφές εργασίας.

Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που η σημερινή Κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Καλό μήνα σε όλους.

 

 

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ (Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας): Σήμερα, 1η Μαίου, στην καρδιά της Άνοιξης γιορτάζουμε την επέτειο της εξέγερσης των εργαζομένων του Σικάγο που είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση του 8ωρου.

Σήμερα τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πλέον κεκτημένα, αλλά δυστυχώς μέσα σε ένα αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον.

Η χώρα μας μέσα σε μια πολυετή οικονομική κρίση θα πρέπει να παλέψει τόσο για την περιχαράκωση αυτών των κεκτημένων, αλλά κυρίως για το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία.

Ένα αναφαίρετο δικαίωμα που πλήττει ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, έρχονται αντιμέτωπα με τον «τοίχο» της ανεργίας και αναγκάζονται πολλές φορές να εγκαταλείπουν τον τόπο τους για μια καλύτερη ζωή.

Αυτό θα πρέπει να είναι και το μήνυμα της σημερινής ημέρας : Ο Μάιος να προαναγγείλει ένα καλοκαίρι με καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για όλους !

Χρόνια πολλά και Καλή Εργατική Πρωτομαγιά !!!

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (Δήμαρχος Λαμιέων): Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων. Είναι το πιο χαρακτηριστικό και διαχρονικό σημείο αναφοράς και αντίστασης κάθε εργαζόμενου για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για ελευθερία, δημοκρατία, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα ξεκινώντας από το Σικάγο τον Μάη του 1886, πλέον αμφισβητούνται και αντικαθίστανται – ειδικά στη χώρα μας –  με ανασφάλεια, εκμετάλλευση και αβεβαιότητα στο εργασιακό στίβο, απώλειες κεκτημένων δικαιωμάτων και εισοδήματος.

Είναι χρέος ατομικό και συλλογικό, να διεκδικήσουμε προοπτικές και λύσεις και να δημιουργήσουμε σωστές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, δείχνοντας πάντα σεβασμό στο Συνάνθρωπο και στα αναφαίρετα δικαιώματά του.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα μπορούμε – και οφείλουμε να το πετύχουμε – να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και να κατακτήσουμε το μέλλον που δικαιούμαστε.

Σας εύχομαι Καλή Πρωτομαγιά!

ΠΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ (Ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος Μακρακώμης): Η Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαία ημέρα μνήμης και τιμής για τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή.
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει διπλή σημασία. Από τη μία πλευρά, είναι η ημέρα της εργατικής τάξης. Είναι η ημέρα της απονομής τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν προκειμένου να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο, όλοι εμείς, δικαιώματα. Αγωνίστηκαν για την αποφυγή της κοινωνικής αδικίας, αγωνίστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ίσες ευκαιρίες, για ικανοποιητικούς μισθούς. Από την άλλη πλευρά, η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα – σύμβολο ενός ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για δικαιοσύνη, ισονομία και ειρήνη στο εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Στην παρούσα συγκυρία, διαπιστώνουμε όλοι ότι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα γιατί συμπίπτει με συγκυρίες που αναδεικνύουν αυτήν ακριβώς τη σημασία του. Τα εργατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεκαετιών, με πολύ κόπο, με αίμα σήμερα αμφισβητούνται έντονα και κινδυνεύουν να χαθούν. Τα αδιέξοδα του ασφαλιστικού συστήματος, η πίεση του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που απειλούν να στερήσουν τις επόμενες γενεές από τη θαλπωρή και τη σιγουριά σημαντικών κατακτήσεων που εγγυώνται υψηλό επίπεδο ζωής.

Η ιστορία εύστοχα μας έχει δείξει, ότι χρειάζεται η επιμονή και η ενότητα όλων μαζί, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας: την κοινωνική αξιοκρατία και τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Είναι υποχρέωση μας, ειδικά στους οικονομικά δυσχερείς καιρούς που διανύουμε, να στηρίξουμε το μήνυμα της Πρωτομαγιάς. Έχοντας κοινό όραμα, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε, με την προοπτική καλύτερων συνθηκών και αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους.

Όλοι μαζί ενωμένοι, θα πετύχουμε πολλά και κυρίως θα καταπολεμήσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας.
Η Πρωτομαγιά μας θυμίζει αυτό το χρέος μας.
Μας θυμίζει ότι όταν οι αγώνες γίνονται με ενότητα, με αλληλεγγύη, με αποφασιστικότητα, με όραμα και πείσμα, τότε είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν.

Εύχομαι καλή Πρωτομαγιά σε όλους!

 

 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: «Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις της 1ης Μαΐου»

Οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι.

Την Τρίτη 1η Μάη τιμάμε τους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για να τους κρατήσουμε ζωντανούς στο μυαλό και την καρδιά μας.

Ιδιαίτερα σήμερα που η   κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται  με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα  η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις δίνουν  τη δυνατότητα για καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για όλους, οι κυρίαρχες ελίτ προσπαθούν να διαλύσουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με στόχο τη βίαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελός τους, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Στη χώρα μας η επίθεση των παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εγχώριων ελίτ με την αρωγή του πολιτικού προσωπικού τους – από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες – απέκτησε ιδιαίτερη ένταση και αποτέλεσε πεδίο πειραματισμού για τη διάλυση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός απάντησε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Η κυβέρνηση με οργανωμένη πολιτική στη χώρα μας  για την ανακούφιση της ανεργίας με ουσιαστικούς ελέγχους για το χτύπημα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης απασχόλησης κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά. Παράλληλα έδωσε μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα . Μάχη που, στην περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει θετική έκβαση, μάχη που συνεχίζεται.

Όμως, οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο από τις κυβερνήσεις. Κερδίζονται από τους λαϊκούς αγώνες, από τους αγώνες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι με την μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους. Αφήνουν στην άκρη απαξιωμένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και παλεύουν με μαχητικότητα και αλληλεγγύη, έχοντας οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Όλες και όλοι στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων την Tρίτη 1η Μάη.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ»

Μ-Λ ΚΚΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η Πρωτομαγιά είναι η παγκόσμια ημέρα αγώνα και διεθνιστικής αλληλεγγύης της εργατικής τάξης! Είναι η μέρα όπου η εργατική τάξη αντλεί διδάγματα από τους ιστορικούς αγώνες της, επιθεωρεί και συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά της και να προωθήσει τους μεγάλους σκοπούς της τάξης της.

Η φετινή Πρωτομαγιά, 132 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για το “ιστορικό 8ωρο” βρίσκει την παγκόσμια εργατική τάξη, τους λαούς και τα έθνη στις  δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε εδώ και μια δεκαετία και συνεχίζεται.

Τα σύννεφα του πολέμου σκοτείνιασαν τον ουρανό και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών βυθίζει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη σε ανείπωτη φρίκη. Για μια ακόμα φορά η φρικωδία επικρατεί στη Μέση Ανατολή, όπου ξεσπούν όλες οι αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, ενώ οι πολεμικές απειλές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στη Λ.Δ. της Κορέας απλώνουν τον  κίνδυνο για  την ειρήνη μέχρι τον Ειρηνικό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να κρατήσει τα πλανητικά της κεκτημένα και να φρενάρει με αίμα και πόλεμο την ανερχόμενη μεγάλη δύναμη, την καπιταλιστική Κίνα, την επάνοδο της πάντα στρατιωτικά ισχυρής Ρωσίας του αντιδραστικού Πούτιν, αλλά και την οικονομική ισχυροποίηση της Γερμανίας.

Η Ευρώπη τρίζει! Μετά την έξοδο της Βρετανίας και την κρίση που διαπέρασε όλες τις οικονομίες της, ο άξονας Βερολίνου – Παρισιού προσπαθεί να βρει μια νέα ισορροπία και να διατηρήσει την ηγεμονία του στην ΕΕ,  ενώ τα φασιστικά- ρατσιστικά ρεύματα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις χώρες της Ευρώπης. Η Γηραιά  Ήπειρος με τη Γαλλία και την  Αγγλία στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ στην επίθεση στη Συρία.

Καθώς οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εντείνονται, οι Δυτικοί επιταχύνουν τις διαδικασίες ένταξης όλων των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, οι οποίες τροφοδοτούν ξανά επικίνδυνους εθνικισμούς και έχουν δρομολογήσει  υπό αμερικανονατοϊκή ομπρέλα ένα ακόμα διπλωματικό γύρο  για την «επίλυση» της «εκκρεμότητας» της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζονται για έβδομη χρονιά, ενώ  το κράτος του Ισραήλ, μετά την προκλητική απόφαση του Τράμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, κλιμακώνει τη δολοφονική πολιτική του σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

 Δίπλα μας η γειτονική Τουρκία του Ερντογάν, με στρατιωτικές κατοχές και εισβολές, «πατάει» σε τρεις χώρες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ), αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και ασκεί πολιτική  ισχυρής περιφερειακής δύναμης, στα πλαίσια της οποίας έχει εντείνει  τις προκλήσεις και τις πιέσεις της σε βάρος της Κύπρου, ενώ έχει διευρύνει τις αμφισβητήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με διαδοχικές  πολιτικές και διπλωματικές δηλώσεις, αλλά και επικίνδυνες ενέργειες στην περιοχή του Αιγαίου.

Μέσα στους όρους που καθορίζουν οι αρπακτικές επιδιώξεις και τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο η τουρκική επιθετικότητα προστίθεται σαν ένας ακόμα  παράγοντας που ανεβάζει όχι μόνο την πολιτική αλλά και την στρατιωτική ένταση, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τους λαούς των δύο χωρών.

Η πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αλλά και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων), που έχει  θέσει  το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα της Ελλάδας  στη διάθεση των αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών σχεδιασμών και πολεμικών εκστρατειών, δεν απομακρύνει ούτε προστατεύει τη χώρα μας από τους πολεμικούς κινδύνους, αλλά αντίθετα τη φέρνει πιο κοντά  σε αυτούς, ενώ οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την υπόθεση της Κύπρου σε νέα αδιέξοδα  και ναυάγια. 

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη ανάπτυξης του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για:

 • Την υπεράσπιση και την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, την απαλλαγή της χώρας μας από τις αλυσίδες του ιμπεριαλισμού.
 • Την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.-Το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων.
 • Το δυνάμωμα της φιλίας των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας ενάντια στον πόλεμο,  στον εθνικισμό και το φασισμό, ενάντια στην πολιτική των κυρίαρχων τάξεων και των  αντιδραστικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Tην ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και την απόκρουση κάθε επιθετικής ενέργειας της κυβέρνησης της Τουρκίας  σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, αλλά και κάθε επιθετικής ενέργειας της κυβέρνησης της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Την αποτροπή της διχοτόμησης της Κύπρου.
 • Την αμοιβαία συνεννόηση, τη φιλία και την κοινή πάλη των λαών των Βαλκανικών χωρών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στις επαναχαράξεις συνόρων και την ενσωμάτωση των Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
 • Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων που τους γεννούν οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση. 

Η Πρωτομαγιά του 2018 βρίσκει το λαό και τη χώρα για 8η συνεχή χρονιά κάτω από την μπότα των μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα πολιτικά τους συμπληρώματα σε εναλλασσόμενους ρόλους και με αδύναμη την αριστερά και το εργατικό- συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν περάσει μια τεράστια θηλιά στο λαό και στη χώρα:

Με το πέταγμα πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένων στην ανεργία!

Με την κατάργηση της σταθερής εργασίας και  τη μαζική αντικατάστασή της με την  προσωρινή, μερική, ελάχιστα αμειβόμενη και συχνά απλήρωτη απασχόληση!

Με την  περικοπή των μισθών και των συντάξεων πάνω από 35% και με τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!

Με  τη ληστρική αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων.

Με το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας!

Με το πετσόκομμα δαπανών σε Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση – Πρόνοια, ενώ τινάζουν τις πολεμικές δαπάνες στα ύψη!

Με την αρπαγή της λαϊκής στέγης και διώξιμο της νεολαίας στο εξωτερικό!

Αυτοί παρουσιάζουν τα ματωμένα πλεονάσματα που βγαίνουν από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος ως «κατάκτηση», τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία και τα λουκέτα σαν «αναγκαίο μέτρο».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αρχικά εξαπάτησε τον λαϊκό κόσμο με υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων, τώρα επιδιώκει να αντικαταστήσει την πρώτη μεγάλη απάτη της με μια δεύτερη που υπόσχεται «έξοδο από τα μνημόνια», ενώ είναι γνωστό ότι όχι μόνο τα 8ετή αντεργατικά μέτρα των τριών μνημονίων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, αλλά και ότι με άλλη ονομασία θα υπάρξει συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα η ΝΔ «αντιπολιτεύεται» με την απαίτηση για περισσότερες, πιο σκληρές και γρήγορες  αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ενώ ο ΣΕΒ διεκδικεί να μείνει άθικτο και να διευρυνθεί το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο.

Απέναντι στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική η εργατική τάξη και ο λαός μας αναζητούν  τον δρόμο που θα την ανακόψει. Έναν δρόμο που το άνοιγμά του φράζεται από το κουφάρι μιας συμβιβασμένης και υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΓΣΣΕ/ ΑΔΕΔΥ και εμποδίζεται  από τη διαιρετική πολιτική του ΚΚΕ.

Στη Φθιώτιδα αυτή η κατάσταση του εργατικού κινήματος εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονα, ως αποτέλεσμα της διάσπασης που έχει επέλθει στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων  στο νομό, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και τη λειτουργία δύο εργατικών κέντρων με κοινή έδρα τη Λαμία,

Το εργατικό κίνημα καλείται σήμερα να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια ανασυγκροτώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του και αναζωογονώντας τους μαζικούς αγώνες του. Στην περιοχή μας είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η οργανωτική ενότητά του, με την ύπαρξη ενός Εργατικού Κέντρου στη Φθιώτιδα

Καλείται να τιμήσει την  Εργατική Πρωτομαγιά στέλνοντας το μήνυμα της ταξικής αγωνιστικής ανασυγκρότησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που προωθεί:

 • αιτήματα σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στη γραμμή του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας
 • μορφές μαζικής πάλης και ταξικής αλληλεγγύης που ενώνουν και κάνουν αποτελεσματικό τον αγώνα των εργαζομένων
 • μορφές οργάνωσης και συνδικαλιστικής λειτουργίας που  μπορούν να επανασυσπειρώσουν τους εργαζόμενους στα σωματεία και να  πολλαπλασιάσουν  τις δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος στη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ στη 40χρονη επαναστατική πορεία που ακολούθησε μετά την ίδρυση του, πριν ο ρεβιζιονισμός το αλώσει,  με τις ιδέες και την πολιτική του, με το πρόγραμμά του για τη δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της νεοελληνικής κοινωνίας, με τους στενούς δεσμούς που έκτισε με την εργατική τάξη και τον λαό μας, με την αγωνιστικότητα και τις θυσίες των κομμουνιστών-μελών του, ενέπνευσε, οργάνωσε και καθοδήγησε τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης  της χώρας μας, στάθηκε επικεφαλής των αγώνων  του λαού μας για την εθνική απελευθέρωση και την εθνική ανεξαρτησία, δημιουργώντας τις εποποιίες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

 Βαθιές ρίζες δένουν το  επαναστατικό ΚΚΕ με την  Κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά, ποτισμένες και από το αίμα των 200 ηρωικών κομμουνιστών που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την επαναστατική ιστορία και τους στόχους  του κομμουνιστικού κινήματος, η Εργατική Πρωτομαγιά, στους σημερινούς  καιρούς της μεγάλης υποχώρησής του, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, της ανασύστασης του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης,  ως αναγκαίας προϋπόθεσης για το ξαναδυνάμωνα του εργατικού κινήματος και την εκπλήρωση της απελευθερωτικής αποστολής της εργατικής τάξης.

132 χρόνια ύστερα από τη ματωμένη – ηρωική απεργία του Σικάγο, 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ, η Εργατική Πρωτομαγιά καλεί την εργατική τάξη και το λαό να συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα για:

 • την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και την ανατροπή των μνημονίων
 • την επανακατάκτηση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων
 • την πολιτική και συνδικαλιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος
 • Ειρήνη – Δημοκρατία – Εθνική Ανεξαρτησία – Σοσιαλισμό

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η 1η Μάη είναι Απεργία, ήμερα της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του 44, όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για κατακτήσεις και δικαιώματα για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Η 1η Μάη του 2018 βρίσκει και τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις, που διαμορφώνουν νέα και σύνθετα καθήκοντα. Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε  στην κυριολεξία για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων που παίρνουν το Ni τσάμπα βγάζοντας αμύθητα κέρδη, τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να ιδιωτικοποίηση την ΛΑΡΚΟ υλοποιώντας επί της ουσίας τα σχέδια της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και Ε.Ε.  Βλέπετε  τα αστικά επιτελεία ετοιμάζονται για την φάση της ανάπτυξης η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για μας όπως ήταν η κρίση.

Η κυβέρνηση μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για «δίκαιη ανάπτυξη» ετοιμάζεται να ψηφίσει τα 88 προαπαιτούμε της 4ης αξιολόγησης, ενώ ετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο».

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αποκατάσταση δικαιωμάτων και μισθών, να σταματήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Χρειάζονται πολλαπλάσιοι αγώνες για να καταφέρουμε να ανακτήσουμε ότι χάσαμε. Τον δρόμο τον δείχνουν τα σωματεία και ομοσπονδίες που οργανώνουν τον αγώνα για κλαδικές συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνεχίζει τον υπονομευτικό της ρόλο, όπου έτρεξε να υπογράψει για άλλη μία χρονιά ΕΓΣΣΕ νομιμοποιώντας των επαίσχυντο μισθό των 586 ευρώ και τα 511 για κάτω των 25 ετών. Στην ίδια λογική κινείτε ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός  στα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια σωματεία. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η κυβέρνηση επιτίθεται και στην εργατική λαϊκή κατοικία, ετοιμάζουν 130.000 πλειστηριασμούς, ρίχνουν πάνω στον λαό τα κοράκια των τραπεζικών ομίλων, ενώ από την 1η Μάη θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα για χρέη προς το δημόσιο από 500 ευρώ. Τα ταξικά συνδικάτα μπαίνουν μπροστά και θα κάνουν πράξη το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

 Συνάδελφοι εργάτες.

Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο. Η κυβέρνηση με αυτό το ρόλο που έχει αναλάβει, έχει τεράστιες ευθύνες, για την βάση της Σούδας που την διατηρεί και την αναβαθμίζει, για την διαμόρφωση μιας σειράς νέων νατοϊκών βάσεων σε όλη την χώρα, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, στην Σύρο, στα πλαίσια του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας. Μας ετοιμάζουν για να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ετοιμάζουν την χώρα να γίνει το επόμενο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Απαιτείται επαγρύπνηση. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, όλα γίνονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς. Την ίδια ώρα μαίνεται για 7ο χρόνο ο πόλεμος στην Συρία, οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη. Γέμισε με πνιγμένους πρόσφυγες το Αιγαίο. Όλη η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο πολεμικών ετοιμασιών. Το κράτος-δολοφόνος, το Ισραήλ, συνεχίζει την σφαγή αμάχων. Η Τουρκία μπήκε στο Αφριν και απειλεί το Αιγαίο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τον λαό.

 Οι εργάτες πρέπει να έχουν καθαρό ότι αυτοί που σήμερα τους παίρνουν το σπίτι, τους αφήνουν άνεργους, τους κόβουν τους μισθούς, είναι οι ίδιοι που αύριο θα τους βομβαρδίζουν τα σπίτια θα τους ξεκληρίζουν τις οικογένειες, είναι οι ίδιοι που στο τέλος του πολέμου θα θέλουν να σου ξαναπάρουν το σπίτι, να σε αφήσουν άνεργους, να σου κόψουν τον μισθό.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν η εργατική τάξη της χώρας, η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά την 1η του Μάη. Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συντρόφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για το σταμάτημα της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο. Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση, Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 1. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. 
 2. Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.
 3. Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά.
 4. Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!
 5. Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!
 6. Την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών.
 7. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
 8. Σ.Σ.Ε που να περιέχει όλα τα κεκτημένα για όλους τους εργαζόμενους( τριετίες, Β.Μ, Χρήματα στις αναβαθμίσεις, ασφαλιστήρια συμβόλαια κλπ)

  Απεργιακή Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρο Λαμίας  1/5/2018  10:30 στην Πλατεία Πάρκου στην Λαμία. ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ. ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Αφήστε μια απάντηση