«Πόλεμος» Σταυρογιάννη-Στασινού για τον… «αόρατο» Δημοτικό Σύμβουλο

share on:

Έντονη αντιπαράθεση, μέσω ανακοινώσεων, ξέσπασε σήμερα μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη, με τον Δημοτικό Σύμβουλο και αρχηγό της ΠΕΠΛΑ, Παναγιώτη Στασινό, με αφορμή το θέμα της  συνεχόμενης απουσίας από τις συνεδριάσεις, του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας, Δημήτρη Τσεκούρα (σε καμμιά από τις ανακοινώσεις δεν αναφέρεται το όνομά του), ο οποίος εδώ κι ένα περίπου χρόνο έχει μετακομίσει στην Κύπρο και δεν μετέχει στις συνεδριάσεις του οργάνου.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση, που έχει ασχοληθεί πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, ο κ. Στασινός κάλεσε σήμερα τον κ.  Σταυρογιάννη να «αποκαταστήσει τη στρέβλωση».

Ειδικότερα ο κ. Στασινός στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Την πλήρη απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την ανάγκη εφαρμογής της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές έρχεται να καταδείξει ένα πρωτοφανές γεγονός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν έχει προηγούμενο πανελλήνια.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Λαμιέων, υπάρχει στον συνδυασμό του Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη δημοτικός σύμβουλος που απουσιάζει εδώ και ένα περίπου χρόνο από όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου!
Παρότι υπήρξαν έντονες ενστάσεις από την αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα, αφού στην ουσία μένει ανενεργή μια θέση που αντιπροσωπεύει τους πολίτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο όλες έπεσαν στο κενό.
Την ώρα που η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής έχει κλονιστεί από τις διαδοχικές (τρεις τον αριθμό) ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών της συμβούλων δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα και εύλογες απορίες η διατήρηση μιας ακόμη κενής έδρας στον συνδυασμό της για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα όμως καταδεικνύει τις παρενέργειες που μας έχει χρόνια τώρα φορτώσει το ενισχυμένο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που έδινε την δυνατότητα σε μειοψηφίες να έχουν υπεράριθμους σε σχέση με την αναλογική εκπροσώπησή δημοτικούς συμβούλους που καθίσταντο όμως πειθήνια όργανα στα χέρια δημαρχοκεντρικών δημοτικών αρχών που αγνοούν ακόμη και την δεδηλωμένη θετική τους ψήφο.
Καλούμε τον κ. Σταυρογιάννη να αποκαταστήσει άμεσα την στρέβλωση αυτή αποκαθιστώντας την νομιμότητα και να αντικαταστήσει την έδρα διαφυλάσσοντας έτσι το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου που προσβάλλεται από τέτοιες παρανομίες.
Να προσθέσουμε πως σύμφωνα με τον καινούργιο εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, η θέση που κατέχει και η απόψή του έχουν πλέον βαρύτητα για την λειτουργία του θεσμού και την διαμόρφωση πλειοψηφιών, δεν θα είναι υποτακτικοί του κάθε επικεφαλής συνδυασμού και δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο των αδειανών εδράνων όπως συχνά δυστυχώς συνέβαινε το τελευταίο έτος στον δήμο μας».

Δείτε στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του τελευταίου έτους τις απουσίες των δημοτικών συμβούλων.

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην ανακοίνωση της ΠΕΠΛΑ

 

«Αόρατοι Σύμβουλοι» ή αόρατη αντιπολίτευση;

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από τη Δημοτική Αρχή, μέσα από την οποία εκφράζεται η απορία για τον πραγματικό λόγο της «καταγγελίας», ενώ προς το τέλος της απάντησης το… παιχνίδι «χοντραίνει» αφού η Δημοτική Αρχή συστήνει στον κ. Στασινό «αυτοσυγκράτηση και μικρότερη τάση ανθρωποφαγίας», ενώ αφήνει σαφείς αιχμές ότι ο ίδιος «καταθέτει καθημερινά πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης» στους υποστηριχτές του.

Συγκεκριμένα:

«Ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Στασινού, σχετικά με τις απουσίες Δημοτικού Συμβούλου από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εύλογα αναρωτιόμαστε τι είναι εκείνο που έχει μπερδέψει ή δεν γνωρίζει;

Είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου ο έλεγχος της παρουσίας ή απουσίας των Δημοτικών Συμβούλων από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

Είναι στις αρμοδιότητες του Δημάρχου η επιβολή κυρώσεων σε βάρος των αιρετών;

Είναι στις αρμοδιότητες του Δημάρχου η γνωστοποίηση πειθαρχικών παραπτωμάτων των αιρετών στα ελεγκτικά όργανα του Κράτους;

Ενημερώθηκε ή όχι το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες του Προέδρου, που έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα, σχετικά με τις απουσίες που καταγγέλλονται;

Ενημερώθηκε ή όχι ο ίδιος ο καταγγέλλων ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, που έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου των αιρετών, ύστερα από σχετική αναφορά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου;

Προς τι όλη αυτή η αναπαραγωγή ενός ζητήματος, το οποίο αφορά συνάδελφο Δημοτικό Σύμβουλο, που για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους αναγκάστηκε να κάνει επιλογές, που είχαν ως αποτέλεσμα και παράβαση αυτοδιοικητικών υποχρεώσεών του;

Κ. Στασινέ, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου έχει ήδη πράξει όσα προβλέπει ο νόμος και το γνωρίζετε, μιας και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κατ’ επανάληψη ενημερωθεί σχετικά.

Η επιμονή σας να αναζητάτε απαντήσεις και ενέργειες από το Δήμαρχο, ο οποίος δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί των διαδικασιών αυτών, μας κάνει να αναρωτιόμαστε τον πραγματικό λόγο της «καταγγελίας» σας.

Εάν για την καταγγελία ευθύνεται η άγνοια του νομοθετικού πλαισίου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να χαρακτηρίζει τις πράξεις μας. Εάν, ωστόσο, που είναι και το πιθανότερο, η καταγγελία εντάσσεται στα πλαίσια της προεκλογικής εξόρμησης του συνδυασμού σας, θα θέλαμε να σάς συστήσουμε περισσότερη αυτοσυγκράτηση και μικρότερη τάση ανθρωποφαγίας.

Εκτός αν αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν και όρο αποδοχής και στήριξής σας από εκείνους στους οποίους καταθέτετε καθημερινά πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης».

Στασινός: Όταν απουσιάζει η πολιτική βούληση, περισσεύουν οι δικαιολογίες κε Σταυρογιάννη…

Αργά απόψε ανταπάντησε ο κ. Στασινός στις αιτιάσεις του Δημάρχου Λαμιέων, υποστηρίζοντας τα ακόλουθα:

«Το γεγονός της απουσίας δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από μόνο του αποτελεί πολιτικό θέμα που αφορά την παράταξη με την οποία εκλέχτηκε ο σύμβουλος. Δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση την δημοτική παράταξη που κυβερνά τον δήμο Λαμιέων, την δική σας κε Σταυρογιάννη.
Από ότι φαίνεται από τις απαντήσεις που δίνονται η διαχείριση ήταν κάκιστη αφού μένει κενή έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα τουλάχιστον έτος.
Είναι υποχρέωση κάθε παράταξης να γνωστοποιεί όσα αφορούν τους δημότες και μάλιστα αυτή κρίνεται αρνητικά αν αποσιωπά γεγονότα που προσβάλουν το κύρος του θεσμού.
Αντί λοιπόν να βλέπετε παντού αντιπολίτευση (φθηνή, μίζερη, αόρατη, τάση ανθρωποφαγίας και ότι άλλο σας έρχεται στο νου και μας αποδίδετε τελευταία) όπως επίσης φαντάσματα και μυθοπλασίες για πιθανά κίνητρα, δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι, μην σηκώνετε αδύναμα τα χέρια ψηλά αλλά κάντε ότι μπορείτε ώστε να διορθωθεί η στρέβλωση και να ξαναδοθεί έτσι πίσω στους δημότες η ανενεργή  41η έδρα του Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πάντα θα πρέπει να υπηρετεί τον δημότη, ανεξάρτητα από πολλούς από εμάς που δεν θα είμαστε στα επόμενα συμβούλια αλλά στα σπίτια μας…»

Αφήστε μια απάντηση