Ράλι Ακρόπολις 2018: Πρώτες δοκιμές, σε κλασσικές Ειδικές

share on:

Η «ακροπολική» εβδομάδα ξεκίνησε με τις πρώτες δοκιμές ενόψει του Ράλι Ακρόπολις 2018, 3ο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι, για αρκετά από τα κορυφαία πληρώματα του ERC σε Ειδικές περασμένων ετών όπως η Παύλιανη και η Καλοσκοπή.

Στόχος τους, βεβαίως, ήταν η εξοικείωση με τα ελληνικά χώματα και η σωστή ρύθμιση των αυτοκινήτων για τις Ειδικές Διαδρομές και το ενδεχόμενο βροχής. Πάντως, στις πρώτες αυτές δοκιμές ο καιρός ήταν καλός, με τον ήλιο να κάνει σε μεγάλες περιόδους της ημέρας την εμφάνισή του.

Οι Γιώργος Φιλιππίδης και Θέμης Χαλκιάς θα δοκιμάσουν τα Skoda Fabia R5 με τα οποία θα αγωνιστούν.

Την Τρίτη 29/5 ξεκινούν και οι επίσημες αναγνωρίσεις του αγώνα.

 

Δηλώσεις

 

No1: LUKYANUK Alexey – ARNAUTOV Alexey

«Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι σκληρός. Βασικός μας στόχος είναι να δούμε πως θα εξελιχθεί ο αγώνας, να προσπαθήσουμε να μην έχουμε κάποιο κλατάρισμα και άλλα προβλήματα. Αυτά είναι τα κλειδιά για την επιτυχία. Σχεδόν οι μισές Ειδικές Διαδρομές είναι καινούργιες για εμάς, ενώ άλλες έχουν αντίθετη φορά, οπότε πρέπει να γράψουμε καινούργιες σημειώσεις. Οι συνθήκες για όλους τους οδηγούς θα είναι σχεδόν οι ίδιες και αυτό είναι θετικό».

Νο2: MAGALHAES Bruno – MAGALHAES Hugo

«Το Ράλι Ακρόπολις είναι ένας πολύ ξεχωριστός αγώνας, πολύ διαφορετικός από τους υπολοίπους οπότε είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ένα καλό τεστ σήμερα και να βρούμε τις ιδανικές ρυθμίσεις. Οι Ειδικές είναι γρήγορες αλλά παράλληλα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ διότι πρέπει να αποφεύγουμε τις μεγάλες πέτρες στο δρόμο. Ο στόχος μας είναι να βρεθούμε στο πόντιουμ και να πάρουμε βαθμούς για το πρωτάθλημα. Είμαι περίεργος να δω τις ειδικές διαδρομές καθώς αρκετές έχουν αντίθετη φορά ενώ άλλες έχουν καινούργια τμήματα».

Νο3: HERCZIG Norbert – FERENCZ Ramon

«Είμαστε τα νέα παιδιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι και στον αγώνα. Για εμάς όλα είναι καινούργια. Δεν γνωρίζουμε τις ειδικές και το βασικό είναι να τερματίσουμε τον αγώνα. Έχω δει κάποια onboard βίντεο και έχω διαπιστώσει ότι κάποια κομμάτια είναι πολύ σκληρά. Στην Ουγγαρία έχουμε έναν αντίστοιχα σκληρό αγώνα από τον οποίο έχω εμπειρία και έτσι ελπίζω να βρω καλό ρυθμό για τον αγώνα».

Νο5: HABAJ Lukasz – DYMURSKI Daniel

«Θα είναι μία πρόκληση για το αυτοκίνητο καθώς οι Ειδικές είναι αρκετά σκληρές ενώ και εμείς θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Είμαι αισιόδοξος, όμως, καθώς ήδη έχουμε κάνει τρεις αγώνες. Φέτος έχουμε στόχο την πεντάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι και ελπίζουμε ότι και στο Ακρόπολις θα είμαστε σε αντίστοιχη θέση. Άλλωστε μετά ακολουθούν αγώνες που τους γνωρίζω καλά».

Νο7: ΤΣΟΥΛΟΦΤΑΣ Αλέξανδρος – ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Αντώνης

«Σήμερα βρισκόμαστε στο βουνό για να κάνουμε το τεστ μας για το Ράλι Ακρόπολις, αν και βρισκόμαστε σε σημείο που δεν έχει πολλές ομοιότητες με τις υπόλοιπες Ειδικές. Μάλλον όμως θα βρέξει σήμερα οπότε αυτό είναι θετικό καθώς αναμένουμε βροχές στον αγώνα. Θα κάνουμε λίγα χιλιόμετρα να βρούμε τις ρυθμίσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον αγώνα. Φέτος οι προσδοκίες μας είναι πολύ πιο υψηλές από πέρυσι καθώς έχουμε οδηγήσει το αυτοκίνητο για έναν χρόνο, αλλά όλα μπορούν να συμβούν. Είναι μεγάλος αγώνας και σκληρός, το σημαντικό είναι να αντέξει το αυτοκίνητο και η καλή θέση θα έρθει. Θα προσπαθήσω να οδηγήσω γρήγορα αλλά προσεκτικά».

Νο8: VON THURN UND TAXIS Albert – CHRISTIAN Frank

«Είμαι λίγο στεναχωρημένος καθώς σήμερα είχαμε μία μικρή έξοδο και κάναμε μία μικρή ζημιά στο roll cage, έτσι σταματήσαμε νωρίτερα. Έχουμε βελτιωθεί στην άσφαλτο αλλά εδώ έχουμε πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, ανυπομονώ. Πιστεύω να τερματίσουμε στην πρώτη δεκάδα ενώ αν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε στην πρώτη πεντάδα θα είναι πραγματικά όνειρο. Κάποιες Ειδικές είναι καινούργιες ενώ άλλες έχουν αντίθετη φορά, οπότε δεν έχω μεγάλη γνώση τους. Επίσης αγωνίζομαι με καινούργιο συνοδηγό οπότε υπάρχουν αρκετές συνθήκες που πρέπει να συνηθίσω».

Νο9: PTASZEK Hubert – SZCZEPANIAK Maciej

«Είναι η πρώτη φορά για εμένα στον αγώνα, οπότε δεν έχω καθόλου εμπειρία σε τέτοιες Ειδικές. Δεν μπορώ να ξέρω τι να περιμένω καθώς δεν τις γνωρίζω καθόλου. Όλοι λένε ότι οι Ειδικές είναι αρκετά σκληρές, οπότε το βασικό στο μυαλό μας είναι να προσπαθήσουμε να πάμε γρήγορα αλλά παράλληλα να κρατήσουμε το αυτοκίνητο σε ένα κομμάτι. Αυτός είναι ο στόχος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα επικεντρωθούμε στη δουλειά μας, ελπίζω να έχουμε καλές σημειώσεις και να μπορέσουμε να είμαστε κοντά στον ανταγωνισμό».

Νο11: MONTEIRO Aloisio – COUCEIRO Andre

«Για εμάς είναι η πρώτη φορά οπότε όλα είναι καινούργια. Είναι μία καινούργια εμπειρία με σκληρές Ειδικές. Πρέπει να μάθουμε τα πάντα και να έχουμε καλές σημειώσεις. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Ο βασικός μας στόχος είναι να τερματίσουμε το ράλι. Μετά και αν αναλογιστούμε ότι δεν είναι πάρα πολλά τα R5 θέλουμε να είμαστε στην πρώτη δεκάδα και να πάρουμε μερικούς πόντους για το πρωτάθλημα».

Νο15: SERDERIDIS Jourdan – MICLOTTE Frederic

«Κάναμε μία καλή προπόνηση δύο εβδομάδες πριν με το Ράλι Φθιώτιδος οπότε έχουμε αποκτήσει εμπιστοσύνη στο αυτοκίνητο και στις δυνατότητές μας. Εδώ όμως ο ανταγωνισμός είναι διαφορετικός, έχουμε αρκετά καλά αυτοκίνητα και πιλότους που ειδικεύονται στο χώμα και στο Ακρόπολις, ωστόσο έχουμε καλές προσδοκίες για τον αγώνα και ελπίζουμε το σημερινό μας τεστ να μας τις επιβεβαιώσει.  Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε σε έναν καλό ρυθμό στην Υπερειδική στο Μαρκόπουλο και στην Θήβα που είναι και η μεγαλύτερη Ειδική και μετά να δούμε που βρισκόμαστε. Ελπίζω να είμαστε στην πρώτη δεκάδα μετά την πρώτη μέρα και μετά να ανεβάσουμε ταχύτητα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις Ειδικές της Κυριακής αλλά είμαι σίγουρος ότι και οι υπόλοιπες θα είναι σε αντίστοιχο επίπεδο. Κάποιες έχουν πονηρά σημεία, κάποιες είναι πιο γρήγορες ενώ θα πρέπει και να δούμε πόσο θα αλλάξουν μετά τα πρώτα περάσματα».

Νο19: ERDI Tibor Junior – GYORGY Papp

«Ξεκινήσαμε σήμερα την προετοιμασία μας για τον αγώνα. Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τον αγώνα στην κατηγορία ERC2. Αυτήν τη χρονιά έχουμε περισσότερες συμμετοχές οι οποίες είναι πιο δυνατές και πρέπει να τις κερδίσουμε. Οι Ειδικές Διαδρομές είναι καινούργιες και είμαι χαρούμενος για αυτό καθώς πάντα στις νέες ειδικές είμαστε γρηγορότεροι από τον ανταγωνισμό. Ελπίζω να μείνουμε μακριά από τεχνικά προβλήματα».

Νο34: VASSILAKIS George – KARANIKOLAS Epaminondas

«Πρώτη επαφή με το καινούργιο μας αυτοκίνητο (Ford Fiesta R5), καθώς σήμερα ουσιαστικά θα το οδηγήσουμε σε χώματα μίας Ειδικής Διαδρομής. Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να μάθουμε το αυτοκίνητο. Οι Ειδικές είναι ωραίες αν και χωρίς να τις έχω δει στο 100% είναι λίγο πιο σκληρές από το αναμενόμενο. Είχαν αρκετές πέτρες, μπορεί να μην είναι ακόμα εντελώς έτοιμες. Εμείς ούτως ή άλλως προσεκτικά θα οδηγήσουμε».

 

Πρόγραμμα

Το Ράλι Ακρόπολις έχει συνολικό μήκος 867,72 χλμ, εκ των οποίων τα 237,89 είναι αγωνιστικά και αποτελούν τις 12 Ειδικές Διαδρομές του αγώνα.

Οι 15 ταχύτεροι οδηγοί του ERC στην Κατατακτήρια Διαδρομή της Πέμπτης 31/5, στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, θα επιλέξουν το ίδιο απόγευμα στο Service Park, στη Λαμία, τη θέση εκκίνησής τους στις Ειδικές Διαδρομές της Παρασκευής.

Μετά την εκκίνηση στην Ακρόπολη (11:00) το πρωί της Παρασκευής 1/6, ο αγώνας θα ξεκινήσει με την Υπερειδική του Ιπποδρόμου Μαρκόπουλου (15:26) και θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη Ειδική του αγώνα, η Θήβα των 30,53 χλμ., στις 17:34.

Το Σάββατο 2/6 οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν δύο φορές τον κύκλο των τριών Ειδικών Διαδρομών «Νέα Άμφισσα», «Δροσοχώρι» και «Παλαιοχώρι-Μενδενίτσα» νότια της Λαμίας, επιστρέφοντας ενδιάμεσα στο Service Park της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας στις 13:52.

Η Κυριακή 3/6 περιλαμβάνει επίσης δύο επαναλήψεις των ΕΔ «Γραμμένη» και «Δίβρη», δυτικά και βόρεια της Λαμίας, πριν την επιστροφή στην πόλη μας για τον τερματισμό στην Π.Ε.Λ. στις 15:04.

Η ράμπα αφετηρίας στους πρόποδες της Ακρόπολης θα υποδεχθεί το πρωί της Παρασκευής 1ης Ιουνίου 2018, την πιο εντυπωσιακή λίστα συμμετοχών της πενταετίας η οποία περιλαμβάνει 19 αυτοκίνητα προδιαγραφών R5!

Στην κορυφή των 34 πληρωμάτων -από 17 χώρες- που θα αγωνιστούν στον αγώνα του ERC βρίσκεται ο νικητής των δύο πρώτων φετινών αγώνων του ERC -στις Αζόρες και στα Κανάρια νησιά- Alexey Lukyanuk.

Θα έχει να αντιμετωπίσει τον τρις πρωταθλητή Πορτογαλίας Bruno Magalhaes και μια σειρά εθνικών πρωταθλητών: τον τετράκις πρωταθλητή Ουγγαρίας Norbert Herczig, τον τετράκις πρωταθλητή Σλοβακίας και πρωταθλητή Πολωνίας Grzegorz Grzyb, καθώς και τον επίσης πρωταθλητή Πολωνίας Lukasz Habaj.

Στο πλαίσιο του Ράλι Ακρόπολις 2018, ο Δήμος Λαμιέων θα διοργανώσει παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της ΠΕΛ.

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη

«Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, σας καλωσορίζουμε για μία ακόμα φορά στη Λαμία και στο EKO Acropolis Rally 2018!

 Ο Δήμος Λαμιέων με περηφάνια γίνεται για τρίτη χρονιά ο οικοδεσπότης αυτού του συναρπαστικού και παγκοσμίως γνωστού αθλητικού γεγονότος και σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας και την παρουσία σας στην πόλη μας.

Γεμάτο απαιτητικά χαρακτηριστικά και συναρπαστικές διαδρομές στα μαγευτικά βουνά της Ρούμελης, που το τοποθετούν στο καλεντάρι του ERC, αλλά και με ξεχωριστά events –εκκίνηση από την Ακρόπολη και Υπερειδική διαδρομή στον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου – που ετοιμάστηκαν με μεράκι από την ΟΜΑΕ, το 64ο Acropolis Rally θα στρέψει τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού πάνω του για τρεις μοναδικές ημέρες στην καρδιά της Ελλάδας!

Ο Δήμος Λαμιέων, ως βασικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, μαζί με την ΟΜΑΕ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όλες τις τοπικές αρχές,  καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προετοιμάσουμε τις υποδομές της εκδήλωσης. Ο μοναδικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε συμμετέχοντες και θεατές ένα συναρπαστικό θέαμα.

Ως Δήμαρχος Λαμιέων και φανατικός οπαδός του Acropolis Rally, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την, σημαντική για τη χώρα, διοργάνωση θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνουμε ευχάριστη τη διαμονή σας στον τόπο μας.

Σας καλωσορίζω για μία ακόμη φορά στη Λαμία και σας εύχομαι έναν ασφαλή, επιτυχημένο και θεαματικό αγώνα!

Το Acropolis Rally 2018 επιτέλους ξεκινά!»

 

Αφήστε μια απάντηση