Σήμερα είναι η 44η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας

share on:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Είναι η 44η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας αλλά όλα τα επισκιάζει η τραγωδία των νεκρών της πυρκαγιάς»: αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα κτίρια του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, που σήμερα είναι στη διάθεση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Στο σημείο ο Πρ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, ενώ περιηγήθηκε στους χώρους. Είδε μέσα στα κελιά το γραφείο του Αλέκου Παναγούλη, το χώρο που βασανίστηκε ο Σπύρος Μουστακλής, επίσης αντικείμενα εξορισθέντων από διάφορους τόπους εξορίας, για παράδειγμα από την Αίγινα. Ο προεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος περιέγραψε, τέλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους τρόπους δράσης των αντιστασιακών ενάντια στη χούντα.

 

Μήνυμα Χρήστου Σταϊκούρα

Σήμερα συμπληρώνονται 44 χρόνια από την 24η Ιουλίου 1974.

Ημέρα αποκατάστασης του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας, κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Τιμούμε όλες και όλους οι οποίοι, με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συνέβαλαν στην αποκατάσταση και την εδραίωση τoυ δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που οδήγησε στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας ως μέλος του πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης.

Σήμερα, η χώρα πορεύεται σε ένα ρευστό, ομιχλώδες και με υψηλούς κινδύνους εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον, με ανοικτά εθνικά και οικονομικά μέτωπα, με την κοινωνία απαισιόδοξη, εξουθενωμένη και ανασφαλή και με την ποιότητα της δημοκρατίας, τους θεσμούς διακυβέρνησης και τη διάκριση των εξουσιών να υπονομεύονται.

Όμως, οι επιλογές εκείνης της περιόδου μας προστατεύουν και σήμερα.

Έχουμε πλέον χρέος, διδαγμένοι από τα θετικά και από τα αρνητικά πεπραγμένα μας, να οικοδομήσουμε, με όνειρο και λογισμό, την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας.

Ζητείται όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προ παντός πίστη στις δυνατότητες, στην ιστορία και στην προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της, μακριά από ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, λαϊκισμό και παρασιτισμό.

Και αυτό πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση, πρωτίστως, στην κάθε μία και τον κάθε έναν από εμάς, αφού ο βαθμός επιτυχίας αυτού του μείζονος εθνικού στόχου εξαρτάται από όλους μας.

Πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε!

 

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τα 44 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας

Μήνυμα για τα 44 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης υπενθυμίζοντας τους αγώνες για την ελευθερία και την ισότητα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«44 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή, που αναγεννήθηκε η δημοκρατία μέσα από τις στάχτες της επταετούς Χούντας των Συνταγματαρχών και της εθνικής τραγωδίας της Κύπρου. 44 χρόνια και το μήνυμα για δημοκρατία, ελευθερία και ισότητα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Καθήκον όλων μας είναι η προάσπιση αυτού του κεκτημένου, καθώς αυτή αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό προς την ευημερία του ελληνικού λαού και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη

Ημέρα εθνικής μνήμης η σημερινή, 44 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, ημέρα απολογισμού για την μεταπολιτευτική περίοδο με τα όποια θετικά επιτεύγματα αλλά και τις παθογένειες, τα λάθη και τις παραλείψεις που μας έφεραν ως εδώ.

Ημέρα μνήμης για την τραγωδία της Κύπρου και για τα λάθη που μας οδήγησαν σ’ αυτή, αλλά και ημέρα χρέους για το τι πρέπει να πράξουμε για τον Κυπριακό Ελληνισμό, για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του προβλήματος στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Δημοκρατία μας χρειάζεται ενδυνάμωση των θεσμών της που έχουν απαξιωθεί μιας και η πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι αποτέλεσμα της κρίσης αρχών και αξιών, η έκπτωση των οποίων έφερε την απαξίωση των θεσμών του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Πρέπει καθημερινά να αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση, την εμβάθυνση, την ενδυνάμωση, την ουσιαστική δηλαδή λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Για μια Ελλάδα με Εθνική Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Συνοχή που οι θεσμοί της θα λειτουργούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά.

Αφήστε μια απάντηση