Σαράντα νεκροί σε βομβαρδισμό κέντρου μεταναστών της Λιβύης

share on:

Τουλάχιστον 40 μετανάστες σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή που έπληξε κέντρο κράτησης στη συνοικία Τατζούρα της Τρίπολης, σύμφωνα με διεθνή μέσα που επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων.

Τα περισσότερα θύματα ήταν υπήκοοι αφρικανικών κρατών. Εικόνες δείχνουν τους τραυματίεςσε νοσοκομείο, άλλους σε κρεβάτια, πολλούς με επιδέσμους στα άκρα.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως είδε δεκάδες πτώματα να κείτονται σε υπόστεγο όπου κρατούνταν μετανάστες. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ασθενοφόρα κατέφτασαν στο κέντρο για να τους παραλάβουν.

Αλληλοκατηγορίες

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε πως δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επιδρομή, την οποία τόνισε πως διέπραξαν οι δυνάμεις του «εγκληματία πολέμου Χαλίφα Χάφταρ».

Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη διέψευσε ότι το κέντρο κράτησης επλήγη από αέρος και υποστήριξε ότι το βομβάρδισαν δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ, έπειτα από πλήγμα ακριβείας εναντίον στρατοπέδου τους.

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό που έχει αναφερθεί σε βομβαρδισμό αφού ο αυτοαποκαλούμενος ΛΕΣ άρχισε πριν από τρεις μήνες,την ευρείας κλίμακας επιχείρησή του, αναπτύσσοντας μηχανοκίνητες μονάδες, θωρακισμένα και αεροσκάφη για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης, την έδρα της ΚΕΕ  χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν λόγω της σφοδρής αντίστασης παραστρατιωτικών που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς σε αυτή.

Η ανάφλεξη επιβεβαίωσε ότι το χάος βασιλεύει στη βορειοαφρικανική χώρα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της οποίας προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι και του καθεστώτος του στην εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011.

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη δυτική Λιβύη, υπό απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ενώ συχνά βρίσκονται στο έλεος παραστρατιωτικών.

Στην Τατζούρα, ανατολικά του κέντρου της Τρίπολης, βρίσκονται πολλά στρατόπεδα μονάδων παραστρατιωτικών που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ, τα οποία βομβαρδίζονται από αέρος εδώ κι εβδομάδες.

Τη Δευτέρα ο ΛΕΣ του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής, όπου εδρεύει μια παράλληλη κυβέρνηση, ανήγγειλε ότι οι δυνάμεις του θα αρχίσουν να σφυροκοπούν από αέρος την Τρίπολη καθώς τα «παραδοσιακά» μέσα διεξαγωγής της επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας που διέθετε εξαντλήθηκαν.

Τα δύο αντιμαχόμενα μέρη υποστηρίζονται από περιφερειακές δυνάμεις. Ο ΛΕΣ ενισχύεται, κυρίως με υλικό, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο εδώ και χρόνια. Ενώ η Τουρκία πρόσφατα έστειλε όπλα και θωρακισμένα στις δυνάμεις της ΚΕΕ για να τις βοηθήσει να αποκρούσουν την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Παράλληλα, οι συμμορίες διακινητών ανθρώπων εκμεταλλεύτηκαν το πολιτικό χάος της χώρας, ζητώντας απελπισμένους ανθρώπους χιλιάδες δολάρια ανά άτομο για να τους μεταφέρουν στην Γηραιά Ήπειρο.

Εκφράζονται φόβοι πως η κλιμάκωση της σύρραξης θα επιτρέψει επίσης σε τρομοκράτες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου, ότι θα διογκώσει ξανά τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη και πως θα διαγράψει οριστικά τις ελπίδες του ΟΗΕ ότι θα οργανωθούν εκλογές για να τερματιστεί ο διχασμός της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης και να διευθετηθούν οι πολιτικές διενέξεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία της» για τις πληροφορίες ότι έγιναν αεροπορικά πλήγματα στο κέντρο κράτησης στην Τατζούρα και περί «θανάτων προσφύγων και μεταναστών».

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τους κατά εκτιμήσεις 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες που διατρέχουν «κίνδυνο στα κέντρα κράτησης κοντά σε περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες».

Αφήστε μια απάντηση