Στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών μέσω της κάλυψης των κενών θέσεων Δασοπόνων Τ.Ε., ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος να προχωρήσουν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, και ακόμη 27 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ στο πλαίσιο κοινής κοινοβουλευτικής παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου.
Στο κείμενο της σχετικής ερώτησης πραγματοποιείται μνεία στην παρέμβαση του Διευθυντή Δασών Ευρυτανίας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα τον κινδύνου σχετικά με την ενδεχόμενη μη κάλυψη των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης 2ΓΒ/2023.
Επιπλέον, καταγγέλλεται το γεγονός ότι, σε δασικές υπηρεσίες της ελληνικής περιφέρειας, όπως για παράδειγμα αυτή της Π.Ε. Ευρυτανίας, υφίσταται ήδη εντονότατη υποστελέχωση και έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό, το οποίο και κρίνεται ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη σύνταξη πάσης φύσεως μελετών. Μάλιστα, όπως επίσης επισημαίνεται οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι, θα οδηγήσουν στην κάλυψη των θέσεων μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κενές οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό προτείνεται να πραγματοποιηθεί η κάλυψη των εναπομεινασών θέσεων βάσει του πίνακα φθίνουσας κατάταξης του γενικού μέσου όρου, με ταυτόχρονη κατάργηση της βάσης ώστε να επιτευχθεί ολική πλήρωση των κενών θέσεων που έχουν προκηρυχθεί.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Σαρακιώτης αναφέρει τα εξής:
«Κάθε χρόνο η χώρα μας βιώνει την οδύνη των μεγάλων φυσικών καταστροφών τις οποίες προκαλεί, η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση. Έχει από καιρού καταστεί απολύτως προφανές ότι, οφείλουμε να δράσουμε επιτέλους συντεταγμένα, συντονισμένα και προληπτικά. Προκειμένου έτσι να θωρακίσουμε το οικοσύστημα μας και τους μηχανισμούς άμυνας μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Για το λόγο αυτό πρέπει να δράσουμε στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης της ανθεκτικότητας, μέσα από τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, ιδίως αυτών της Περιφέρειας, με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Οφείλουμε ως χώρα να επενδύσουμε στο διαθέσιμο ανθρώπινο επιστημονικό κεφάλαιο προκειμένου μέσα από την έγκαιρη προετοιμασία, μέριμνα και παρέμβαση να προλαβαίνουμε την πρόκληση δυσμενών συνεπειών και να μην ερχόμαστε μεταγενέστερα να θρηνούμε επάνω στα αποκαΐδια των παραλείψεων, της αβελτηρίας και του εφησυχασμού. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες.»