Ελλάδα

Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, για συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη γενική απεργία, απευθύνει η ΓΣΕΕ «σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας και της υπερφορολόγησης».

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις διοργανώνουν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί της Τετάρτης απεργιακό συλλαλητήριο στο οποίο με δικό τους πλαίσιο αριστερές οργανώσεις συμμετέχουν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για τον Συντονισμό, η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ακολουθώντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάστακτα μέτρα. Η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία που κάποιοι κάνουν ότι δεν την βλέπουν».

Η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ακραία υπερφορολόγηση των μόνιμων υποζυγίων – μισθωτών και συνταξιούχων, σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, την εκποίηση δημόσιο πλούτου, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον όπου οι διογκούμενες κοινωνικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, θεωρούνται “κανονικότητα”.

 

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ

Στην απεργία συμμετέχει μεταξύ άλλων η ΠΟΕ-ΟΤΑ που διαμαρτύρεται ενάντια στον νόμο «Κατρούγκαλου» για το συνταξιοδοτικό «με τις νέες δραματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση των Επικουρικών Συντάξεων και την περαιτέρω μείωση του Εφάπαξ, έρχεται να ισοπεδώσει ότι είχαν αφήσει όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετατρέποντας τις συντάξεις σε επίδομα φτώχειας και τους συνταξιούχους σε ζητιάνους».

Σχετικά με την «τροποποίηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του «Προγράμματος Καλλικράτης» με το νέο πρόγραμμα «Κλεισθένης 1», όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών» η Ομοσπονδία σχολιάζει ότι «έχει ως «σημαία» των αλλαγών την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως το εκλογικό σύστημα διενέργειας των Αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά στην ουσία δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτή ενώ υποκρύπτει σημαντικές αλλαγές που σκοπίμως αποσιωπούνται καθώς δρομολογούν νέες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης Δημοτικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών».

Η προσχηματική αξιολόγηση με ξεκάθαρο τιμωρητικό χαρακτήρα σε  συνδυασμό με την απεργοσπαστική «ντροπολογία Γεροβασίλη», αποδεικνύουν περίτρανα τις προθέσεις της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει μια πελατειακή λογική με στόχο την πολιτική και κομματική χειραγώγηση των Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων.

Ακόμη, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται «η δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, ιδιαίτερα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κόστος ανθρώπινες ζωές, που δείχνει την πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης και των Δημάρχων αλλά και των πολιτικών αδιαφορίας για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

 

Στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, καταγγέλλοντας αυτή των δύο συνδικαλιστικών ενώσεων τονίζοντας ότι «τη “δίκαιη ανάπτυξη” που από κοινού κυβέρνηση, κόμματα του μνημονίου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες προπαγανδίζουν, τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας».

Το Μέτωπο εξηγεί πως «οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) με «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζόμενων, απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους, προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός! Έστησαν και μια “συμμαχία προθύμων”  για να ξεγελάσουν, να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να βγουν από την ανυποληψία και την απαξίωση. Τέτοια φιέστα στήνουν στις 30 Μάη!’

»Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων και της Κυβέρνησης. Και αυτό το ονομάζουν «εθνικό σχέδιο»! Είναι οι ίδιες δυνάμεις που επιχείρησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για να περάσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και του τρίτου μνημονίου, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία, οι απολύσεις, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας».

 

Τα αιτήματα του ΠΑΜΕ

Το Μέτωπο δίνει ραντεβού στον αγώνα «ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς. Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία, με βάση τις δικές μας ανάγκες. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών.

»Απαιτούμε ζωή, δουλειά με δικαιώματα. »Βγαίνουμε στον αγώνα μαζί με τα φτωχά στρώματα των ΕΒΕ και των αγροτών, που παλέψαμε και παλεύουμε από κοινού ενάντια στη φοροληστεία, έξω από τα δικαστήρια ενάντια στους πλειστηριασμούς, στα μπλόκα των αγροτών ενάντια στο ξεκλήρισμα μας. Στον κοινό αγώνα που είναι κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, την πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό τους φτωχούς επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους».

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα λόγια της κυβέρνησης περί “μεταμνημονιακής” εποχής αφού όχι μόνο δε φέρνουν ανακούφιση και λύτρωση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσουν την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ. Είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τα κέρδη με νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με μισθούς πείνας, δουλειά τις Κυριακές, χωρίς ανάπαυση, χωρίς ανάσα.

Η “ανάπτυξή” τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Η επιστροφή στην ομαλότητα, όπως λένε, δε σημαίνει ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων που κατέκλυσαν τα τελευταία χρόνια τη ζωή μας. Δε σημαίνει επιστροφή των μισθών, ανάκτηση όλων των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που διαλύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Δε θα σταματήσει η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, η ανεργία και τα κακοπληρωμένα ολιγόμηνα προγράμματα εργασίας, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, η συνεχιζόμενη φορολογική λαίλαπα και το χαράτσωμα όλων μας, το πετσόκομμα των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε εργαζόμενους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους, το κυνήγι της εργατικής – λαϊκής κατοικίας.

 

Πατησίων και Χαλκοκονδύλη η Λαϊκή Αντίσταση

Το «παρών» θα δώσει και η Λαϊκή Αντίσταση, η οποία καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 στην οδό Πατησίων και Χαλκοκονδύλη καλώντας τους εργαζόμενους με τη μαχητική τους συμμετοχή στην απεργία να παλέψουν για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, πραγματικές συλλογικές συμβάσεις, την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που επιβάλουν η ντόπια μεγαλοαστική τάξη και τα ξένα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, την προστασία της λαϊκής κατοικίας και την αποτροπή των κατασχέσεων, την ειρήνη και τη φιλία των λαών, ενάντια στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ την ίδια στιγμή που υπογράφει το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης με πάνω από 88 νέα μέτρα, διατυμπανίζει ότι βγαίνουμε απ’ τα μνημόνια! Πρόκειται για μια ακόμα απάτη, που προσπαθεί ξανά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους και τις χιλιάδες των ανέργων. Δεν μπορεί να μιλάει κάποιος για έξοδο απ’ τα μνημόνια όταν έχει επιβάλει δύο, και ταυτόχρονα να διατηρεί όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί τα πάνω από 8 χρόνια βαρβαρότητας, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, που πετσοκόβουν το μισθό, τη σύνταξη, την ασφάλιση και τη περίθαλψη, που ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο και τον υποθηκεύουν για 99 χρόνια! (ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ, λιμάνια, αεροδρόμια). Δεν μπορεί να μιλάει κάποιος για έξοδο απ’ τα μνημόνια όταν περνά νέα αντιλαϊκά μέτρα ενόψει της λεγόμενης «αξιολόγησης».

 

Στη Θεσσαλονίκη

Πέντε συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθεί το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί οι συγκεντρώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα, καθώς και της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ) στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, ενώ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της πόλης για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει, στις 11π.μ., στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο θα συγκεντρωθούν φορείς, σύλλογοι και τα σωματεία μέλη τους που συγκροτούν την «Κοινωνική Συμμαχία».

 

  • Και ο ΟΑΣΘ

Έπειτα από απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, οι εργαζόμενοι του οργανισμού θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία, με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 07.30 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το μετρό και ο ηλεκτρικός θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την Πέμπτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, ενώ το μετρό θα πραγματοποιήσει δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αύριο θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα, λόγω της 24ωρης απεργίας, που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοί τους.

Οι εργαζόμενοι στο τραμ θα συμμετέχουν αύριο με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο κανένα δρομολόγιο μετά την απεργία που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, λόγω της οποία δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ματαιώνονται όλα τα δρομολόγιά της από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 29/05/2018 έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 30/05/2018.

Επιπλέον, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 29/05/2018. Οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Τετάρτης 30/05/2018, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα

efthia

Εκτροχιασμός τρένου κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης

efthia

Τι θα ισχύει στο εξής σε λαϊκές, πλανόδιο εμπόριο, καντίνες

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο