Σπουδαία επιτυχία της Ασφάλειας Λαμίας στη μάχη κατά των ναρκωτικών

share on:

Μία ακόμη σημαντική επιτυχία προστέθηκε στο ενεργητικό του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, μετά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών, σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας. 

Σήμερα το μεσημέρι στο Αστυνομικό μέγαρο Λαμίας, παρουσιάστηκε η υπόθεση από το νέο ΓΕΠΑΔ Στερεάς Γιώργο Κανέλλο και τον προϊστάμενο του γραφείου Ενημέρωσης Σταύρο Κουτουλογένη, παρουσία του νέου Αστυνομικού διευθυντή Φθιώτιδας Δημήτρη Φούρλα και του Διοικητή Ασφαλείας Δημήτρη Σιόλου.

Έτσι η πρώτη γνωριμία του νέου ΓΕΠΑΔ με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ δεν έγινε με μία συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αλλά με μια μεγάλη επιτυχία των ανδρών της Ασφάλειας Λαμίας

Ο κ. Κανέλλος μιλώντας για τη νέα επιτυχία της Αστυνομίας, στο χώρο ευθύνης του, τόνισε:

«Την υπόθεση χειρίστηκε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με πεδίο δράσης την οργανωμένη καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.

Η αποδόμηση της συγκεκριμένης  εγκληματικής οργάνωσης, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία, διακριβώθηκε η σύνθεση και ο τρόπος δράσης των μελών της και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι δυσπρόσιτες περιοχές, όπου τα μέλη της καλλιεργούσαν συστηματικά μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων κάνναβης.

Στο τελικό στάδιο των ερευνών, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, με την συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και από άλλες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά έξι (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της μέλος, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τέσσερα (4) ακόμη μέλη της.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί εκριζώθηκαν περισσότερα από (200) δενδρύλλια κάνναβης, που καλλιεργούνταν σε δύο (2) φυτείες, εκτεινόμενες σε δύσβατες δασικές περιοχές της Φωκίδας. Επίσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν πάνω από έξι (6) κιλά ακατέργαστης κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας, όπλα, φορητοί ασύρματοι και χρηματικό ποσό, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι όπως προέκυψε από την έρευνα, η φυτεία με (700) συνολικά δενδρύλλια κάνναβης, που εντοπίστηκε στις αρχές του περασμένου μήνα, σε ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή της Καρυάς Καμένων Βούρλων, καλλιεργείτο ομοίως από μέλη της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης.

Γίνεται μνεία, ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζε το εγκληματικό δίκτυο, από τη συγκομιδή και διάθεση της αποξηραμένης ακατέργαστης κάνναβης, από τα δενδρύλλια των ανωτέρω τριών φυτειών, υπολογίζονται τουλάχιστον στο 1 εκατ. ευρώ.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η  Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, έχει καταρτήσει και υλοποιεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο κατά των ναρκωτικών, που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαχρονικού αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί «μάστιγα», κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης και η σύλληψη των μελών της, έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτή την επίμονη και διαρκή μας προσπάθεια, για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Αξίζουν, πραγματικά, πολλά συγχαρητήρια στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας που διεξήγαγαν με υψηλό υπηρεσιακό ζήλο τις ανωτέρω έρευνες, καθώς και σε όλους τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή άρτια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εγκληματική οργάνωση και τη δράση της, έδωσε ο κ. Κουτουλογένης:

«Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν συστηματικά τόσο στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, όσο και στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης αλλά και κοκαΐνης.

Η αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης και η σύλληψη έξι (6) συνολικά μελών της, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (1-8-2019) πρωινές ώρες, σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ενώ συμμετείχαν σε αυτή αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Λαμίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Στυλίδας και Λοκρών, καθώς και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας.

Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 43, 39 και 26 ετών, καθώς και τρεις ημεδαποί, ηλικίας 62, 55 και 46 ετών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τέσσερα ακόμη μέλη της, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 42, 36 και 31 ετών, καθώς και ένας 35χρονος ημεδαπός.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών ερευνών, συνελήφθη ένας ακόμη 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος δεν αποτελεί μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και κατηγορείται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών. 

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, ηγετικό μέλος της οποίας ήταν ο 43χρονος, διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση,  με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Σκοπός της ήταν, αφενός μεν η συστηματική καλλιέργεια μεγάλου αριθμού δενδρυλλίων κάνναβης, σε απομακρυσμένες και δύσβατες ορεινές περιοχές των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, αφετέρου δε η συγκομιδή της παραγόμενης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης και η περεταίρω εμπορία της, είτε σε άλλους διακινητές, είτε απευθείας σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (208) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως και (1,5) μέτρων, από δύο φυτείες περιοχών του Αθανάσιου Διάκου και του Πανουργιά Φωκίδας. Όπως διαπιστώθηκε, οι φυτείες εκτείνονταν σε εκχερσωμένες και μη περιφραγμένες εκτάσεις, αποτελούμενη η πρώτη από (158) δενδρύλλια κάνναβης και η δεύτερη από (50) δενδρύλλια κάνναβης.

Επίσης, όπως σας επισήμανε ο κ. Γενικός, διακριβώθηκε ότι η φυτεία με (700) δενδρύλλια κάνναβης, που εκριζώθηκαν την 2-7-2019 σε ορεινή, δύσβατη και απόκρημνη περιοχή της Καρυάς Καμένων Βούρλων, καλλιεργούταν ομοίως από μέλη της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης

Τα μέλη της, τα οποία για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη φρασεολογία – κώδικα επικοινωνίας, είχαν διακριτούς ρόλους (διακίνησης, καλλιέργειας, μεταφοράς και απόκρυψης των ναρκωτικών), ενώ αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Υπολογίζεται ότι από τις προαναφερόμενες τρεις φυτείες, θα συγκομίζονταν τουλάχιστον (410) κιλά αποξηραμένης ακατέργαστης κάνναβης, με το παράνομο οικονομικό όφελος από την πώληση των ναρκωτικών, να προσδιορίζεται ότι θα υπερέβαινε το 1 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους (καβάτζες) και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (6) κιλά και (329,6) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • (6) ζυγαριές ακριβείας,
  • πολεμικό τυφέκιο και (5) κυνηγετικά όπλα,
  • (3) φορητοί ασύρματοι,
  • (41) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και
  • το συνολικό χρηματικό ποσό των (7.045) ευρώ, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας».

Αφήστε μια απάντηση