Στάχτη μεγάλη μονάδα κατασκευής μπαταριών στην Ξάνθη

share on:

Μετά από άνιση μάχη με τις φλόγες, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο μπαταριών στο Όλβιο Ξάνθης.

 Προληπτικά, περιοριστικά μέτρα, προστασίας των κατοίκων θα εφαρμοστούν τα επόμενα δυο 24ωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο εξαιτίας των χημικών υλικών που κάηκαν.

Η απόφαση για λήψη μέτρων πάρθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι (13.00) της Τρίτης στη μονάδα κατασκευής μπαταριών και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας. Το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν δύσκολο και επικίνδυνο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που καίγονταν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού, ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Προσωρινά, εξαιτίας των χημικών, αποφασίστηκε η εκκένωση οικισμών (Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Κοσμητή, Τύμπανο, Τοξότες καθώς και στο χώρο αναψυχής του Νέστου) προκειμένου οι κάτοικοι να προφυλαχθούν από τους καπνούς.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού, ενώ αναμένονται και ο μετρήσεις του πανεπιστημιακού εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον μετά την πυρκαγιά. Μάλιστα, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εκδώσει ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους κατοίκους.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς συνέστησαν τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας.

 

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Με τη φωτιά να έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η SUNLIGHT ABEE σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους» διευκρινίζοντας «ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή».

Εκπρόσωποι της εταιρείας απευθυνόμενοι προς τις τοπικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι πρόθεση της διοίκησης είναι η πλήρη αποκατάσταση της καταστραφείσας μονάδας ενώ υπογράμμισαν ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων.

Αφήστε μια απάντηση