Στην πλατεία Λαού η εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Λαμίας

share on:

        Στις 18 Οκτωβρίου 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ και ο πρωτοκαπετάνιος τους Άρης Βελουχιώτης απελευθερώνουν τη Λαμία από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής.

        Η πόλη μας είναι η γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων αγωνιστών και αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

        73 χρόνια μετά, ο λαός μας βρίσκεται στη δίνη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων. Το τέρας του ναζισμού και του φασισμού με τη μορφή της Χρυσής Αυγής και των υμνητών των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας εμφανίζεται απειλητικό και η κυβέρνηση, η δήθεν «αριστερή», κυβέρνηση της υποτέλειας, δίνει «γη και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

        73 χρόνια μετά, ιστορικό μας χρέος είναι να κρατήσουμε τη δημοκρατία ζωντανή. Είναι ιστορική αναγκαιότητα να ηττηθεί ο φασισμός σε όλα τα μέτωπα.

        73 χρόνια μετά, είναι επιτακτικότερο από ποτέ, να τιμήσουμε έμπρακτα όλους εκείνους τους αγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη με την συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες του λαού και της χώρας.

        Η Δημοτική μας κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» καλεί όλους τους δημότες σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, επώνυμους και ανώνυμους που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Λαμίας, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη στις 12.30 το μεσημέρι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού.

        Ο καλύτερος τρόπος τιμής στους αντιστασιακούς απελευθερωτές της πόλης μας και στο άξιο τέκνο της , τον Άρη Βελουχιώτη, είναι η συμμετοχή στους αγώνες του σήμερα και του αύριο, για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας τους δρόμους που εκείνοι άνοιξαν.

Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

73 χρόνια συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της πόλης μας και όλης της χώρας από τη ναζιστική βαρβαρότητα.

73 χρόνια, τα οποία δεν είναι ικανά να σβήσουν από τη μνήμη μας το μεγαλειώδη αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του λαού.

Στις 18 Οκτώβρη 1944, τα ναζιστικά στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας και των ντόπιων δωσίλογων συνεργατών τους, φεύγουν ταπεινωμένοι απ’ την πόλη μας, κυνηγημένοι απ’ τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Η εποποιία που γράφτηκε απ’ τους ανθρώπους αυτούς που δημιούργησαν το μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό στην Ευρώπη και συνέβαλαν αποφασιστικά στη συντριβή του φασισμού δεν πρέπει να ξεχαστεί, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν «επιφανείς ιστορικοί» να ξαναγράψουν την ιστορία όπως βολεύει την άρχουσα τάξη.

Παραφράζοντας το Σεφέρη, «οι ήρωες δεν προχωρούν στα σκοτεινά», αλλά γίνονται φάροι για να εμπνεύσουν νέους αγώνες στο σήμερα.

Σήμερα, που το ναζιστικό φίδι έχει σηκώσει πάλι κεφάλι και απειλεί το λαό, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα…

Σήμερα, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική απειλεί να τσακίσει κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα…

Όσο κι αν έχει μαυρίσει ο ορίζοντας, ο αγώνας του ‘40 μας έδειξε πως ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να τα βάζει με τις πιο μαύρες αυτοκρατορίες και να τις νικάει.

Εμπρός λοιπόν για τους σύγχρονους αγώνες κατά των δολοφονικών μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ που ανοίγουν το δρόμο στο Ναζισμό και τους νοσταλγούς του.

Καλούμε όλους τους Λαμιώτες στην εκδήλωση μνήμης που θα τελεστεί την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 12:30, στην πλατεία Λαού, μπροστά από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη.

Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς,

λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση