Στη Βουλή ο αποκλεισμός των βαμβακοπαραγωγών της Ανθήλης

share on:

Την άμεση διόρθωση του άδικου αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των βαμβακοπαραγωγών της Ανθήλης από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις του βαμβακιού, ζητάει με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης.

Με την ερώτηση του, μεταφέρει τις πρόσφατες αντιδράσεις της συντριπτικής πλειονότητας των βαμβακοπαραγωγών του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης, οι οποίοι, όπως και το σύνολο του αγροτικού κόσμου, πέρα από τη μείωση του εισοδήματος τους λόγω των συνεπειών της έξαρσης του κορονοϊού, έχουν να αντιμετωπίσουν και την άδικη αντιμετώπιση από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου, με τον αποκλεισμό τους από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρακιώτης, αυτό σε συνδυασμό με τις τρέχουσες δυσμενείς συνέπειες, θα καταστήσει ανέφικτη τόσο την ανταπόκριση τους στις βασικές υποχρεώσεις τους (π.χ. οφειλές προς τράπεζες, απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, κ.α.), όσο και εξαιρετικά δύσκολη τη βέλτιστη προετοιμασία τους εν όψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Για τους παραπάνω λόγους, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα λάβει μέριμνα για την επανεξέταση των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης, η οποία και θεωρείται άδικη από τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής της Ανθήλης και να προχωρήσουν σε επιτόπια αυτοψία ή δειγματοληπτική ή και καθολική εξέταση των εκτάσεων οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής Ανθήλης Φθιώτιδας από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις βαμβακιού»

 

Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης εκφράζει την αγανάκτηση του, εξαιτίας του αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας (του 80% όπως αναφέρει) των βαμβακοπαραγωγών από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις του βαμβακιού, μετά και τη σχετική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης δηλώνει ότι με αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει δραματική μείωση του εισοδήματος των αποκλειομένων βαμβακοπαραγωγών της περιοχής και

μάλιστα εν μέσω μίας περιόδου, όπου ο αγροτικός κόσμος καθώς και συνολικά ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της εξάρσεως της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ως άνω εξέλιξη, πέραν του ότι εκ μέρους των ανωτέρω θεωρείται ως άδικη αντιμετώπιση, επιτείνει συνάμα τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουν. Για αυτό και καθίσταται εξαιρετικά πιθανή η αδυναμία ανταπόκρισης των αγροτών στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, όπως τυχόν καταβολή οφειλών προς τράπεζες, απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, αγορά εφοδίων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο κ.α.

Επειδή, ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής της Ανθήλης, του Δήμου Λαμιέων συνιστά έκβαση που δεν προασπίζεται την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός βιώσιμου εγχωρίου οικοσυστήματος πρωτογενούς παραγωγής.

Επειδή, σύμφωνα με τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης, τα τιμολόγια πώλησης του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια αποδεικνύουν ότι η παραγωγή της φετινής χρονιάς ήταν αρκετά πάνω από το μέσο όρο της εν λόγω περιοχής.

Επειδή, η ως άνω εξέλιξη συνιστά ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα της πλειονότητας των βαμβακοπαραγωγών, γεγονός που θα δυσχεράνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις βασικές υποχρεώσεις τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να λάβει μέριμνα για την επανεξέταση των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης, η οποία και θεωρείται άδικη από τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής της Ανθήλης και να προχωρήσουν σε επιτόπια αυτοψία ή δειγματοληπτική ή και καθολική εξέταση των εκτάσεων οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Αφήστε μια απάντηση