Στο έλεος της Κάτια, του Χοσέ και της Ίρμα η Καραϊβική

share on:

Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις προς τους πολίτες της Φλόριντα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο πλησιάζει ο τυφώνας «Ίρμα», που σύμφωνα με τις αρχές ενδέχεται να αναβαθμιστεί ξανά στην κατηγορία 5, ευνοούμενος από τα θερμά νερά ανοιχτά της Φλόριντα. Την ίδια στιγμή, ο «Χοσέ», που ακολουθεί κατά πόδας την «Ίρμα», αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4, απειλώντας να παρασύρει ότι έμεινε -αν έμεινε- όρθιο από την «Ίρμα».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία στην Καραϊβική υπάρχουν τρεις τυφώνες κατηγορίας μεγαλύτερης του 2, η «Ίρμα», ο «Χοσέ» και η «Κάτια», με τους δύο πρώτους να πνέουν με ανέμους μεγαλύτερους των 240 χλμ./ώρα. Και οι τρεις απειλούν να χτυπήσουν ταυτόχρονα την περιοχή.

 «Φύγετε γρήγορα»

Οι εκκλήσεις των αρχών της Φλόριντα είναι δραματικές και ακολουθούν η μία την άλλη με το μήνυμα «φύγετε γρήγορα» ή «φύγετε για να σωθείτε» ή «αν χτυπήσει ο τυφώνας δεν θα μπορούμε να σας βοηθήσουμε». Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας FEMA τόνισε ότι το πέρασμα του τυφώνα «θα είναι σαρωτικό για τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες, προβλέπεται μέχρι το βράδυ της Τρίτης να πέσουν στη νοτιοανατολική Φλόριντα 25 έως 40 εκατοστά βροχής.

Η ανατολική Φλόριντα δεν μπορεί να περιμένει λιγότερα από 30 εκατοστά βροχής, ανακοινώθηκε, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανές όχι μόνο τις πλημμύρες, αλλά και τις κατολισθήσεις. Οι επιστήμονες του Κέντρου προειδοποίησαν πως ο τυφώνας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και να μην τον υποτιμήσουν οι πολίτες, διότι τα κύματα που θα προκαλέσει αναμένεται να είναι κατά 30 εκατοστά μεγαλύτερα από αυτά της πλημμυρίδας που σκεπάζουν τα εδάφη της Φλόριντα.

Μόνο στην κομητεία του Παλμ Μπιτς 100.000 άνθρωποι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ συνολικά στις ακτές της Φλόριντα και στα νησιά Κις, που έχουν πολύ μικρό υψόμετρο περισσότεροι από ένα εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να εκκενώσουν τους τόπους κατοικίας τους.

Ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ είπε πως όλοι οι κάτοικοι της Φλόριντα, 20 εκατομμύρια στο σύνολό τους, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να φύγουν αν χρειαστεί. Ειδικά στο σύμπλεγμα των νησιών Κις εξήγησε ότι αν φτάσει η «Ίρμα» θα είναι αδύνατο να παρασχεθεί βοήθεια σε όσουν μείνουν, ενώ θα είναι κλειστό και το νοσοκομείο.

«Αυτή η καταιγίδα είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη την πολιτεία» είπε ο κυβερνήτης Σκοτ.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις είναι ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι θα χρειαστούν καταφύγιο στη Φλόριντα.

Το διεθνές αεροδρόμιο στο Φορτ Ρότερντεϊλ, θα κλείσει έως το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) και οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην το επιλέξουν ως καταφύγιο από την καταιγίδα. Εκκενώνεται και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Mar-a-Lago του Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα.

«Αυτή η καταιγίδα είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη την πολιτεία» είπε ο κυβερνήτης Σκοτ.

Η απειλή από τον «Χοσέ»

Ενόσω στη Φλόριντα οι κάτοικοι και οι αρχές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την «Ίρμα», χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στον Άγιο Μαρτίνο, τον Άγιο Βαρθολομαίο, την Μπαρμπούντα και τις Παρθένες Νήσους, αδύναμοι να διαφύγουν ή να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα «Χοσέ», που κινείται πίσω από την «Ίρμα».

Οι αρχές της Μπαρμπούντα κάλεσαν τους κατοίκους να φύγουν στη γειτονική Αντίγουα, που στάθηκε σχετικά τυχερή από το χτύπημα της «Ίρμα».

Χιλιάδες είναι οι άστεγοι και οι πληγέντες σε όλη την Καραϊβική, ενώ υπάρχουν επιβεβαιωμένα 23 νεκροί.

Το βράδυ της Πέμπτης η «Ίρμα» πέρασε πάνω από τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή, έως και το μεσημέρι της Παρασκευής, που σάρωσε τα νησιά Τερκ και Κάικο. Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και ακόμη η έκταση των ζημιών δεν είναι σαφής.

 

Αφήστε μια απάντηση