Στο Νικολίτσι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας για τον μοναδικό κάτοικο του χωριού (video)

share on:

Στο απομακρυσμένο, ορεινό χωριό Νικολίτσι της Σπερχειάδας, στο οποίο διαμένει μόνο ένας μόνιμος κάτοικος, μετέβη χθες ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο οποίος άλλωστε το έιχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα που ήρθε στη Λαμία.

    Ο ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νικολιτσίου, έζησε χθες ιστορικές στιγμές. Αυτή η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε για τον αγιασμό και την ενίσχυση, του θεματοφύλακος του χωριού, του κατοίκου που κρατά αναμμένο το καντήλι στην εικόνα της Παναγίας, του ανθρώπου που είναι ο ίδιος ένα καντήλι αναμμένο για το όμορφο αυτό χωριό, που κάποτε έσφυζε από ζωή. Του Μιλτιάδη Κοντοδήμου, ο οποίος αρνείται πεισματικά κάθε άνεση και μόνος, με παρέα του τον Θεό και την Παναγία μένει και φυλάει ολόκληρο χωριό.

     Τον κ. Κοντοδήμο, ο Ποιμενάρχης τον παρακάλεσε, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας να ανέβει επί του Θρόνου, εσε ένδειξη τιμής και σεβασμού, διότι εκείνος αυτή την ημέρα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του χωριού.

     Τον κ. Συμεών στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης, Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδας – Γαρδικίου Πρωτ. π. Δημήτρης Κυρίτσης, ο Εφημέριος του Περιβολίου π. Βασίλης Γεράνης, ο Αρχιδιάκονος π. Στάθης Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νίκος Πολυζώης.

     Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του μίλησε για το Ευαγγελικό ανάγνωσμα του κατά Λουκάν Ευαγγελίου της ΙΓ Κυριακής σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

       «Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, αγαπητοί και πολυσέβαστοι πατέρες, αγαπητέ μοναδικέ κάτοικε και φύλακα, αδελφέ Μιλτιάδη, εν Χριστώ αδελφοί.

     

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Χριστός διαλέγεται με έναν άνθρωπο καλών προθέσεων, θετικά διακείμενο προς τον Χριστό και τον ονομάζει διδάσκαλε αγαθέ και ήθελε να πλησιάσει τον Χριστό και την αιώνιο ζωή,  όπως όμως την φανταζόταν στο μυαλό του και ξεκινά ένας διάλογος ανάμεσα σε αυτόν και τον Χριστό.

      Θέτει το ερώτημα: πως μπορώ να κερδίσω την αιώνια ζωή;  Ερώτημα που απασχολεί κάθε άνθρωπο γιατί ταυτίζεται με την αιώνα ευτυχία, με την αιώνια χαρά.

        Ποιος δεν ονειρεύεται οι καλές στιγμές του να είναι αιωνιότητα;  Ο Χριστός αρχικά ξεκινώντας τον διάλογο μαζί του είναι σαν να συνδιαλέγεται με τον κάθε άνθρωπο. Το να τηρεί κάποιος  τις εντολές τις κλασικές δεν είναι κάποια ιδιαίτερη αρετή,  είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να ζήσει με τους άλλους. Δεν μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις πάνω στην εκμετάλλευση και την απάτη. Ο νέος χαίρεται αρχικά ότι τηρεί τις εντολές εκ νεότητός του. Ήταν ένα καλό παιδί αλλά δεν αρκεί όμως αυτό μόνο για την αιώνιο ζωή.  Ο Χριστός προχωρά παραπάνω.

        Η αιώνιος ζωή δεν έχει να κάνει με το αυτονόητο. Όποιος θέλει να ζήσει με τον Χριστό καλείται σε κάτι παραπάνω. «Πούλησε τα υπάρχοντά σου» του λέει και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς και ακολούθησέ με. Η αιώνια ζωή δεν είναι μια αρνητική κατάσταση του τι να μην κάνεις αλλά και μια θετική πρόταση ζωής που σου λέει αν δεν έχεις δύναμη να απαλλαγείς από κάθε γήινο,  από καθετί που σε κρατά εγκλωβισμένο στη γη και δεν μπορείς να ατενίσεις τον ουρανό.

     

Ο νέος έφυγε περίλυπος γιατί ήταν εγκλωβισμένος στα αποκτήματά του. Ουσιαστικά η αιώνια ζωή που ήθελε δεν ήταν μια αιώνια χαρά και ευτυχία αλλά αιώνια διατήρηση του πλούτου. Όπως αισθάνονται οι περισσότεροι πλούσιοι αυτού του κόσμου που είναι αγκιστρωμένοι στα γήινα. Αυτός ο πλούτος δεν έχει μόνο υλικό χαρακτήρα αλλά και βαθύτερη έννοια. Μπορεί πλούτος να είναι οτιδήποτε που μας κρατά εγκλωβισμένους στη γη, ανελεύθερους και αδύναμους να γευτούμε την ελευθερία του ουρανού. Ο Θεός θέλει να δημιουργήσουμε  μαζί του σχέση ελευθερίας. Ο Χριστός λέει στον καθένα από εμάς όλα αυτά που κάνεις καλά είναι.

       Είσαι όμως πραγματικά ελεύθερος,  να εγκαταλείψεις τα πάντα και να με ακολουθήσεις; Αυτό θέλει ο Χριστός. Να είμαστε έτοιμοι, απαγκιστρωμένοι και ελεύθεροι να ατενίσουμε τον ουρανό. Να αφήσουμε την ύπαρξή μας να αφεθεί στο θέλημα του Θεού και να πούμε  αυτό που λέμε στο «Πάτερ ημών» , Γεννηθήτω το θέλημά σου στη ζωή μου και όχι το δικό μου».

         Προ της απόλυσης τον Ποιμενάρχη προσφώνησαν: Ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής, ο οποίος του χάρισε ως δώρο μία πέννα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Νικολιτσίου Γιάννης Ζήσιμος, που του δώρισε ένα βιβλίο με την Ιστορία του χωριού, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικολτσίου Αγγελική Κοντοδήμου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδας π. Δημήτρης Κυρίτσης, ο οποίος του πρόσφερε μία ανθοδέσμη και φυσικά με εμφανή την συγκίνηση μίλησε και καλωσόρισε τον κ. Συμέων ο κ. Κοντοδήμος, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την ευλογημένη και ενισχυτική παρουσία του στο χωριό.

        Ο Μητροπολίτης αντιφώνησε τους λόγους των προαναφερθέντων, εκφράζοντας την συγκίνησή του και ως αντίδωρο αγάπης και προσευχής, έδωκε ως ευλογία στον κ. Μιλτιάδη μία εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μία εικόνα συμβολική και ταυτισμένη μ’ εκείνον λέγοντας:

       «Θέλω  να εκφράσω τη χαρά μου που τελώ την πρώτη Κυριακάτικη  Θεία Λειτουργία μετά τη Ενθρόνισή μου,   σε αυτό το ευλογημένο χωριό της πατρίδος μας. Η Παναγία έτσι θέλησε. Η επιλογή έγινε τυχαία. Το ανακοίνωσα για πρώτη φορά στον ενθρονιστήριο λόγο μου και ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα, στα πέρατα της οικουμένης μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και τα ευχαριστώ όλα ανεξαιρέτως που και σήμερα είναι κοντά μας και με έχουν αγκαλιάσει και έχουν αγκαλιάσει το έργο μας. Όταν πηγαίνω σε ένα μικρό χωριό αισθάνομαι σα να πηγαίνω να πάρω την ευχή των παππούδων μου από το δικό μου μικρό χωριό. Μεγάλωσα στην Δυτική Μακεδονία. Εκ πατρός κατάγομαι από ένα μικρό χωριό που το χώμα του είναι ποτισμένο από το αίμα Ηρώων και Αγωνιστών του ένδοξου Μακαδενικού Αγώνα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο προπάππος μου, καπετάνιος Αστέριος Βολιώτης. που. Έτσι νομίζω και εγώ σήμερα ότι κάνω ένα δώρο στους δικούς μου ανθρώπους.

          Και ξεκινώ την πορεία μου που είναι μια πορεία αγάπης και συμπόρευσης,  με στόχο να βρούμε το Χριστό στη ζωή μας. Αυτό είναι το έργο του Επισκόπου, το έργο της Εκκλησίας, να φανερώνει το Χριστό στη ζωή του κόσμου. Θα μεταβώ σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη όπου υπάρχει ανθρώπινη ύπαρξη,  για να διακηρύξω ότι ο Χριστός είναι η μόνη αγάπη, η μόνη αλήθεια  αυτού του κόσμου. Να σας προτρέψω να διατηρήσετε το δεσμό με τα πάτρια εδάφη. Η πατρίδα του καθενός είναι η Γαλιλαία του. Έστω και αν οι συνθήκες τα έφεραν έτσι και ξενιτευόμεθα,  γιατί κάθε γη είναι πατρίδα για όποιον έχει πατρίδα τον ουρανό,  την Βασιλεία του Θεού. Αλλά και το ιδιαίτερο λιμάνι του καθενός δεν παύει να αποτελεί την εστία που δίνει νόημα και προοπτική και σφυρηλατεί αρχές και αξίες.

      Σας συγχαίρω και σας επαινώ που ήρθατε σήμερα εδώ και  τιμήσατε εμένα και τη συνοδεία μου και  τον Πρωτοσύγκελο,  ο οποίος με ακολούθησε για να διακονήσει την αγάπη του Χριστού μέσα στον κόσμο. Και τους πατέρες που τα ετοίμασαν όλα και όλους που είναι κοντά μας μέσα από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

      Θέλω να κάνω και εγώ ένα ταπεινό δώρο στο Μιλτιάδη. Επειδή θεωρώ ότι,  είναι φύλακας άγγελος του χωριού, μετά τη Θεία Λειτουργία που είναι το σημαντικότερο, θέλω να σου χαρίσω τον Αρχάγγελο για να σε εμπνέει και να φυλάττεις το χωριό και την ευλογημένη παράδοση του τόπου και κάτι ακόμα για να είναι προνομιούχος,  του δίνω το προσωπικό μου τηλέφωνο για να επικοινωνήσεις μαζί μου όποτε θέλεις και έχεις ανάγκη και να επικοινωνούμε άμεσα και να με αισθάνεσαι οικείο και φίλο. Έτσι θέλω να με αισθάνεται ο καθένας σας, Πατέρα, αδελφό, συνοδοιπόρο και άνθρωπο που μπορεί να τον ακούσει και  τον καταλάβει. Να είστε όλοι ευλογημένοι».

        Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κυρίες από τη Σπερχειάδα και τη Λαμία, πρόσφεραν πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα με πίτες και παραδοσιακά γλυκά στην πλατεία του χωριού.

      Το ορεινό Νικολίτσι τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πιστοί από την Σπερχειάδα, την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και τη Λαμία.

Μεταξύ αυτών: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Κώστας Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Κοντογεώργος και Ανδρέας Παπασάρας και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των ΤΚ Σπερχειάδας Νίκος Τζιβελέκας, Νικολιτσίου Γιάννης Ζήσιμος, Περιβολίου  Γρηγορία Τζώρτσου, ο τ. Δήμαρχος Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου, ο Διοικητής του Α.Τ. ΣπερχειάδΑς Γιώργος Σταθοκώστας και η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Νικολιτσιωτών Αγγελική Κοντοδήμου.

Αφήστε μια απάντηση