Στο πρόγραμμα LEADER έργα του Δήμου Δελφών

share on:

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλου, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Σ.Ε., συνεδρίασε στην Επτάλοφο (Άνω Αγόριανη) η Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος (Ε.Δ.Π.) Leader του Οργανισμού, παρουσία των Δημάρχων Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη και Αμφίκλειας – Ελάτειας Γιώργου Γώγου.

Η Επιτροπή αποφάσισε επί της αξιολόγησης των δημοσίων (δημοτικών) έργων που είχαν προταθεί με μελέτες και φάκελο τεκμηρίωσης και ωριμότητας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Leader, που εξασφαλίστηκε χάρη στην καλή συνεργασία των τριών Δήμων, ο Δήμος Δελφών συμμετέχει με την εδαφική περιφέρεια των Δημοτικών Ενοτήτων Γραβιάς και Παρνασσού.

Η Επιτροπή, με βάση την εισήγηση των ειδικών ανεξάρτητων αξιολογητών, έκρινε θετικά πολλά έργα του Δήμου Δελφών, τα οποία μπαίνουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης με τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά και την έγκριση των αρμοδίων διαχειριστικών αρχών.

Συγκεκριμένα εντάχθηκαν άμεσα:

 1. Η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της Πολυδρόσου.
 2. Η εγκατάσταση σύγχρονου πιστοποιημένου τάπητα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Γραβιάς.
 3. Η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 στην Επτάλοφο.
 4. Η αναβάθμιση της παιδικής Χαράς Μαριολάτας.
 5. Η τοποθέτηση πληροφοριακής σήμανσης μνημείων, συνοδευόμενη από ειδική ψηφιακή εφαρμογή για τους επισκέπτες και στις 11 Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Γραβιάς και Παρνασσού.

Θετικά αξιολογήθηκαν, ως εντάξιμα πρώτα επιλαχόντα στην αξιολόγηση, και με βεβαιότητα θα εκτελεστούν (από τις απόλυτα σίγουρες εκπτώσεις των υπολοίπων δράσεων) και τα εξής έργα:

 1. Η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Πολυδρόσου.
 2. Η βελτίωση του δικτύου αρδευτικών αυλάκων στα Καστέλλια.

Δράση κοινού ενδιαφέροντος των τριών Δήμων, που επίσης αξιολογήθηκε θετικά και θα υλοποιηθεί, είναι η ανάπτυξη και συντήρηση δικτύου ορεινών μονοπατιών και η προβολή σειράς αθλητικών ορεινών διοργανώσεων, την οποία είχαμε παρουσιάσει προ έτους σε ειδική εκδήλωση στο οροπέδιο «Βρύζες» της Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων.

Τα έργα αυτά, που μελετήθηκαν από την αρχή και ωρίμασαν από τη δημοτική αρχή, αποτελούν ένα σημαντικό σύνολο δράσεων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του βόρειου τομέα του Δήμου Δελφών.

Ένταξη στο πρόγραμμα «INTERREG EUROPE»

Στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών δήμων κατατάσσεται ο Δήμος Δελφών στον ενεργειακό του σχεδιασμό, μετά την ανάληψη της δράσης «Ευφυείς λύσεις για την ενίσχυση της διάχυσης των δυνατοτήτων του Υδρογόνου» προϋπολογισμού 189.500,00 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «INTERREG EUROPE».

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο Δήμος Δελφών εντάσσεται σε πρόγραμμα απευθείας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το Interreg.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής ο Δήμος Δελφών συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Εταίροι μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι εξής:

 1. Development Agency of Aragón – Department of Economy, Industry and Employment, Government of Aragón
 2. Lazio Region – Regional Directorate for Territory, Urban Planning and Mobility
 3. Province of South Holland
 4. Transport Malta
 5. Aberdeen City Council
 6. Hydrogen Fuel Cells and Electro-Mobility in European Regions (HyER)
 7. Pannon Business Network Association

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η προώθηση της ηλεκτροκίνησης οχημάτων με υδρογόνο, ενώ θα μελετηθεί ταυτόχρονα και η δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου με αξιοποίηση βιομάζας (υπολειμμάτων του Ελαιώνα της Άμφισσας).

Το σημαντικό γεγονός είναι ότι ο Δήμος Δελφών εντάσσεται σε μια ομάδα ευρωπαϊκών φορέων, που ερευνά και δοκιμάζει εφαρμογές πάνω στην πιο φιλόδοξη, καινοτόμα και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία στο χώρο της ενέργειας, αυτή της αξιοποίησης του Υδρογόνου ως καυσίμου.

Την ίδια ώρα τα στελέχη του Δήμου, αλλά και φορείς της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας μπορούν να αποκτήσουν επαφή με έναν πρωτοπόρο τομέα των σημερινών εξελίξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε, με την κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση, να επωφεληθούν σε βάθος χρόνου από τα αποτελέσματα της έρευνας, που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα εφαρμογής.

Αφήστε μια απάντηση