Συλλαλητήριο στη Στυλίδα για το πρόβλημα με την δακοκτονία

share on:

Οι Αγροτικοί σύλλογοι Πελασγίας, Στυλίδας Εχιναίων αλλά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας συμμετείχαν σε συλλαλητήριο χθές στην πλατεία της Στυλίδας με τους αγρότες Ελαιοπαραγωγούς προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάλειψη και φέτος της Δακοκτονίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια η απαξίωση και υποχρηματόδοτιση του εθνικού προγράμματος Δακοκτονίας, παρόλο που ισχύει  το χαράτσι του 2% υπερ δακοκτονίας,  οι παραγωγοί είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι στις διαθέσεις του δάκου με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η σοδιά τους.

Έτσι και φέτος οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η καταστροφή είναι στο ύψος του 80% του συνόλου της παραγωγής στο νομό Φθιώτιδας αποτέλεσμα της αδιαφορίας κράτους και περιφέρειας. Οι αγρότες εκτιμούν ότι είναι μία τακτική τους προκειμένου να οδηγήσουν την δακοκτονία στα χέρια των ιδιωτών που θα σημάνει το τέλος των μικρών και μεσαίων αγροτών αφού θα αδυνατούν να πληρώνουν τον ιδιώτη ή να την εκτελούν μόνοι τους με τελικό αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την γη και την παραγωγή τους στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων .

Στο συλλαλητήριο μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού  Συλλόγου Πελασγίας που εξέθεσε το μέγεθος του προβλήματος και τις κινήσεις που έκαναν από κοινού Ομοσπονδία και Αγροτικοί σύλλογοι με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην περιφέρεια και μάλιστα πολύ πριν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιας και είχαν αντιληφθεί από νωρίς ότι η τακτική περιφέρειας θα οδηγήσει για μία ακόμα φορά του αγρότες στην απόγνωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δύο δρόμοι υπάρχουν ή αυτός που οδηγεί στην καταστροφή τους ή αυτός της αντίδρασης και του οργανωμένου αγώνα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους την ομοσπονδία και Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο τέλος τέθηκε σε ψηφοφορία το παρακάτω το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο θα καταθέσουν σε Περιφέρεια, Δήμους και υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, και το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνος:

  1. Εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας
  2. Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.
  3. Κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με ιδία μέσα μετά από προτροπή της περιφέρειας.
  4. Να ενημερωθούν για το ποσό που συγκεντρώθηκε πέρσι και πρόπερσι από το χαράτσι του 2%, ποιο το κόστος της δακοκτονίας και ποια τα αποτελέσματά της.
  5. Κατάργηση του χαρατσιού του 2% υπέρ δακοκτονίας.
  6. Δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους έγκαιρα και έγκυρα.
  7. Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού από την Περιφέρεια για την εκτέλεση και τον έλεγχο της δακοκτονίας

Αφήστε μια απάντηση