Φθιώτιδα

Συλλαλητήριο την Τρίτη στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας

Η μεγάλη πείρα που έχουμε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες δείχνει πως καμία ασφάλεια δεν μπορούμε να αισθανόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί ούτε θέλει να προστατέψει την ζωή και τα δικαιώματα μας.

Από την μια έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία την δική μας και των οικογενειών μας για χάρη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τουρισμό, επισιτισμό, στις μεταφορές.

Δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε με την συμβολή του λαού, για πάρει αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης για το δημόσιο σύστημα υγείας.   Αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας στην υγεία και την παιδεία ως κόστος με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να ήμαστε απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία. Είναι χαρακτηριστικές οι ελλείψεις και στο νομό μας στην Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μόνο στο νοσοκομείο Λαμίας λείπουν 75 νοσηλευτές, 20 γιατροί και λειτουργεί με μόνο 17 ΜΕΘ, ενώ είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς. Πολλά σχολεία του νομού λειτουργούν με 25άρια και 27άρια τμήματα, τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη και κλειστά σχολεία όπως το Λύκειο Λάρυμνας.

Το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας (Δυτ. Φθιώτιδα, Λίμνη Ξυνιάδας κ.α) που έδειξαν πως ήμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια φυσικά φαινόμενα αφού τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν θεωρούνται «επιλέξιμες δαπάνες» γιατί δεν είναι κερδοφόρες επενδύσεις.

Από την άλλη έχει εξαπολύσει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας νέα επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Δεν είναι μόνο το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της που θα οδηγήσει σε ακόμη ποιο άσχημη κατάσταση τα ασφαλιστικά ταμεία και τις παροχές των εργαζομένων-συνταξιούχων.

Είναι η δουλειά ήλιο με ήλιο με την  καταστρατήγηση  του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου με την δυνατότητα υπέρβασης ακόμη και του ανώτατου ορίου υπερωριακής απασχόληση. Είναι η επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων όπως γίνεται με το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία. Είναι η υποχρέωση για τζάμπα δουλειά-απλήρωτες υπερωρίες για όσους εργαζόμενους υποχρεώθηκαν σε καραντίνα λόγω των οδηγιών του ΕΟΔΥ την προηγούμενη περίοδο αφού θα είναι αναγκασμένοι να αναπληρώσουν δωρεάν  τις μισές από αυτές τις ώρες. Είναι το χτύπημα του λεηλατημένου εισοδήματος με την μείωση του δώρου Χριστουγέννων στο όριο των 534 ευρώ για όσους εργαζόμενους ήταν-είναι σε αναστολή συμβάσεων.

Όλα αυτά δεν ξεπερνιούνται με τα ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους. Όπως δεν μπορεί να κρύψει πως μοιράζει χρήματα στους εργοδότες από τις τσέπες των εργαζομένων με την εφαρμογή αυτού που λέει «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τα διάφορα προγράμματα αφαιρώντας ακόμη κι αυτό πενιχρό επίδομα ανεργίας που το παίρνει 1 στους 10 άνεργους.

Με αυτούς τους όρους χτίζεται στις πλάτες των εργαζομένων το «σταθερό έδαφος» για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «κοινό μέλλον της ευημερίας, της ασφάλειας» για τους εργαζόμενους και τα μονοπώλια. Είναι μέτρα για να επωμιστεί ξανά ο λαός τα βάρη της νέας κρίσης. Αν υπήρχε τέτοιο κοινό μέλλον δεν θα υπήρχε αυτή η κατάπτυστή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι, και να κάνει κοινωνική πολιτική με τις αποζημιώσεις τους.

Την ίδια στιγμή που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή,  βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο  τον λαό μας, που καλείται να πληρώσει το τίμημα.

Στην βαρβαρότητα αυτή οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να απαντήσουν μόνο με μαζικό, μαχητικό, αγώνα . Δυναμώνοντας το ταξικό εργατικό κίνημα . Αυτός είναι και μόνος φόβος της κυβέρνησης, του ΣΕΒ , της ΕΕ.

Γι’ αυτό ψηφίζουν νόμους ενάντια στις διαδηλώσεις κι απεργίες παρεμβαίνοντας ακόμη και στην λειτουργία των Σωματείων, προσπαθώντας να βάλουν το κίνημα στο γύψο, να προλάβουν κάθε διάθεση για αγώνα.

 Αυτοπεποίθηση οι εργαζόμενοι θα νοιώσουν μόνο γνωρίζοντας την δύναμή τους, μέσα από το δυνάμωμα της οργάνωσης τους σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στην πάλη για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των δικών τους σύγχρονων αναγκών. Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε :

Μέτρα υγειάς και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή  μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ.

Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

Να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν από τι πλημμύρες οι λαϊκές οικογένειες. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες.

Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.

Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.

Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Όχι στην ιδιωτικοποίηση.

Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Μαθητικές κινητοποιήσεις

Χαιρετίζουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Νομό μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.  Τα αιτήματα των μαθητών είναι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι μαθητές έχουν δίκιο και γι’ αυτό αγωνίζονται με σύνθημα που συμπυκνώνει τα αιτήματα: «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Ο αγώνας για την υγεία και την μόρφωση των παιδιών μας πρέπει τώρα να δυναμώσει. Είναι ανάγκη μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί να ενώσουμε την φωνή μας απέναντι στην άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στα σχολεία,  με τα 25άρια τμήματα και στοιβαγμένους μαθητές, χωρίς καθαρίστριες, αντισηπτικά κλπ.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αντί να δει πως θα λύσει τα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, προχωράει σε ένταση της τρομοκράτησής των μαθητών.  Χρησιμοποιώντας εισαγγελικές παρεμβάσεις, διευθυντάδες στα σχολεία, προσπαθεί να σπάσει τους αγώνες των μαθητών. Λέμε σε όλους αυτούς να μαζευτούν, να πάψουν να ρουφιανεύουν και να τρομοκρατούν τους αγώνες, και να δώσουν τώρα λύση.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για στάση εργασίας, ώστε να μην εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη.

Καλούμε τους μαθητές, τους καθηγητές, τους γονείς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του  Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας την Τρίτη 13 Οκτώβρη στην Πλατεία Ελευθερίας στις 18:30 για να ενωθεί η φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας τώρα κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Ο αγώνας των παιδιών μας, να δυναμώσει και να γίνει τώρα και δικός μας αγώνας.

Τώρα να απαιτήσουμε με μία φωνή:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ

Το Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο Λαμίας χαιρετίζει τις αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης που επιδιώκει την εκποίηση της επιχείρησης με το εργοστάσιο κλειστό και όλους τους εργαζομένους απολυμένους. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ 56 χρόνια τώρα έχουν δώσει το αίμα και τον ιδρώτα τους για να υπάρχει αυτό το εργοστάσιο, γι’ αυτό και δεν θα τσιμπήσουν στις παγίδες των «κοινωνικών ταμείων» και «πακέτων αποζημίωσης», αλλά θα δυναμώσουν τον αγώνα τους για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ξέρουμε πως αυτός ο αγώνας είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης απέναντι στην κυβέρνηση και τα κοράκια  που έχουν πέσει να πλουτίσουν. Στηρίζουμε κάθε απόφαση  για κινητοποιήσεις των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Ενώνουμε μαζί τους τη φωνή μας για να ακουστεί πιο δυνατά το σύνθημα «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ».

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο 17 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 11 π.μ στη πύλη του εργοστασίου. Στέλνουμε μήνυμα, πως δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν παραπάνω από 1000 συναδέλφους, πως δεν θα τους αφήσουμε να ερημώσουν μία περιοχή.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες της Φθιώτιδας να δώσουμε μαζικό δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση, για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ και να συνεχιστεί η ενιαία λειτουργία της, για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Για να μην μετατραπεί η Λοκρίδα σε «κρανίου τόπο», για να μην τσακιστεί η ζωή και το μέλλον των οικογενειών των εργατών.

Στις 17 Οκτώβρη να ακουστεί δυνατά πως «Με αίμα και ιδρώτα δένουμε το ατσάλι, θα τους σταματήσουμε με ενότητα και πάλη».

Σχετικές αναρτήσεις

Στους Μύλους μπαίνει επιτέλους το νερό σε λιμνοδεξαμενές

efthia

Σε πλήρη λειτουργία από την Τρίτη οι Λαϊκές αγορές της Λαμίας

efthia

Έκλεψαν 800 μ. καλώδιο από το δίκτυο του ΟΣΕ κοντά στη Λυγαριά

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο