Σχολείο επιτηρητών δυτών στη Στυλίδα

share on:

Χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας των Επίκαιρων Ερωτήσεων ο βουλευτής  Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Δημήτρης Βέττας,απηύθυνε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με την   έλλειψη του πτυχίου επιτηρητή από το δυναμικό των περισσοτέρων οστρακαλιευτικών σκαφών.

Ειδικότερα ο κ. Βέττας ρωτάει:

Λόγω της πολύ μεγάλης δυσκολίας εφοδιασμού των ήδη απασχολούμενων στην οστρακοαλιεία,  με το πτυχίο Επιτηρητή Σχολής Δυτών Καλύμνου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την ανάγκη για την απαρέγκλιτη τήρηση  των νόμιμων προϋποθέσεων  για την  άσκηση  του αδιαμφισβήτητου εργασιακού δικαιώματός τους,    την  προστασίας   της    ζωής  των  εργαζομένων  αλλά  και  τα   ιδιαίτερα    γεωγραφικά   χαρακτηριστικά   της   χώρας, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί; »

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρει ακόμη:

«Χρόνιο και μείζον ζήτημα που   έχει     δημιουργηθεί   στο  νομό   Φθιώτιδας      στους    επαγγελματίες   οστρακοαλιείς   είναι η  έλλειψη του πτυχίου επιτηρητή από το δυναμικό των περισσοτέρων οστρακαλιευτικών σκαφών και πιο  συγκεκριμένα, στα οστρακαλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στην  υποβρύχια αλιεία  μέχρι 10 μέτρα, όπου επιπλέον της βασικής σύνθεσης πληρώματος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να εργάζονται ένας δύτης και ένας επιτηρητής (κολαουζιέρης). Στον νομό Φθιώτιδας, τα εν λόγω οστρακοαλιευτικά σκάφη αριθμούνται σε 25  και στην επικράτεια σε 300 περίπου, βάσει στοιχείων από τις   αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ως επιτηρητής θεωρείται μέχρι σήμερα ο κάτοχος πτυχίου Επιτηρητή Σχολής Δυτών Καλύμνου   στην   οποία   η   συνολική διάρκεια των μαθημάτων   καθορίζεται σε 40 τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι προκειμένου να εφοδιασθεί κάποιος με το απαιτούμενο πτυχίο του επιτηρητή θα πρέπει να σταματήσει την εργασία του και να μεταβεί στην Κάλυμνο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή εξυπακούεται ότι  είναι   εξαιρετικά   δύσκολη, αφού πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είναι   υποχρεωμένοι    στην καθημερινή άσκηση του μοναδικού βιοποριστικού τρόπου που γνωρίζουν, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.  Εξαιτίας   της   αδυναμίας  των   πληρωμάτων   της   κατοχής   πτυχίου   επιτηρητή  οι   εν  λόγω   επαγγελματίες  ερχόντουσαν  αντιμέτωποι συχνά με ελέγχους και κυρώσεις ( πρόστιμα)      και    για   αυτό  το  λόγο    προβλέφθηκε με τροπολογία (αρθ. 9 του Ν. 4575/18, ΦΕΚ-192 Α/14-11-18),  από την 1η Οκτωβρίου 2018 μέχρι την 31η Ιουλίου 2019 ο επιτηρητής να μπορεί να αντικαθίσταται από κάτοχο βεβαίωσης επιτυχούς φοίτησης της Σχολής Δυτών Καλύμνου και αν δεν υπάρχει τέτοιος, από κάτοχο άδειας δύτη ή από μαθητευόμενο δύτη.  Για   αυτούς     τους    λόγους     οφείλουμε  να   δώσουμε  μια   οριστική   λύση, στο  χρόνιο  αυτό   πρόβλημα»

 

Απάντηση Κουβέλη

 

Ο Υπουργός Φώτης Κουβέλης στην απάντησή του, μίλησε για το χρόνιο αυτό θέμα, το οποίο μέχρι το 2016 αντιμετωπιζόταν με Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ μετά την υπ’ αριθ. 4/2018 Γνωμοδότηση του ΣΤΕ προέβησαν σε νομοθετική τροπολογία προκειμένου να αντιμετωπισθεί προσωρινά η τρέχουσα αλιευτική περίοδος.

Τόνισε, ότι ρυθμίζεται άμεσα  το ζήτημα αυτό με τη   διεύρυνση  απόκτησης πτυχίου Επιτηρητή Σχολής Δυτών Καλύμνου, που θα ισχύσει για το έτος 2019,  όπου έμπειροι δύτες  είτε απόφοιτοι  Σχολής Δυτών Καλύμνου με την ειδικότητα του Δύτη, είτε κάτοχοι άδειας δύτη ή μαθητευόμενου δύτη Λιμενικής Αρχής  θα δύνανται να εκπαιδεύονται ως επιτηρητές σε κατά τόπους σχολεία επιτηρητών–παραρτήματα της Σχολής Δυτών Καλύμνου για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου κατόπιν επιτυχούς αποφοίτησης και προσκόμισης του πιστοποιητικού  σωστικών –πυροσβεστικών μέσων σε ισχύ,  να αποκτήσουν το πτυχίο Επιτηρητή Σχολής Δυτών Καλύμνου.

Αναφορικά με την κατά τόπους εκπαίδευση Επιτηρητών έχουν προταθεί συνολικά 4 περιοχές: Ο τόπος της Μυτιλήνης (Λ/Τ Καλλονής), της Θεσσαλονίκης (Μηχανιώνα),  της Στυλίδας και της Ελευσίνας.

Επίσης έχει προταθεί ως εκπαιδευτής, ο οριζόμενος από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού Αξιωματικός Δύτης του Π.Ν.

Στη δευτερολογία του ο κ.  Βέττας, δήλωσε ότι  επιλύεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα πολλών συμπολιτών του, οι οποίοι πλέον θα μπορούν χωρίς να απομακρυνθούν  από τον τόπο τους, να εφοδιασθούν με το απαιτούμενο πτυχίο και αναφέρθηκε στη συμφωνία των αλιευτικών συλλόγων να παράσχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εν λόγω εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση