Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

share on:

Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων από σήμερα και οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Ο ρόλος της Τέχνης και του καλλιτέχνη στην κοινωνία ήταν το θέμα με το οποίο έπρεπε να καταπιαστούν οι υποψήφιοι. Στο πρώτο κομμάτι της εξέτασης, το μη λογοτεχνικό κείμενο, κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις που αφορούσαν την τοποθέτηση του Αλμπέρ Καμύ στην Ακαδημία της Σουηδίας το 1957, όταν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στη συνέχεια κλήθηκαν να αναπτύξουν τους τρόπους με τους οποίους το σύγχρονο σχολείο θα μπορούσε να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της Τέχνης και του Πολιτισμού, σε μια σύντομη ομιλία στη Βουλή των Εφήβων.

Ακολουθούν τα θέματα, όπως δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας:

Αύριο (Παρασκευή 7 Ιουνίου) οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, μάθημα Γενικής Παιδείας.

Οι εξετάσεις των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού για τα ΓΕΛ και Ειδικότητας για τα ΕΠΑΛ θα ολοκληρωθούν έως τις 18 και 20 Ιουνίου, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου.

Μηνύματα για τους μαθητές

 

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών, μηνύματα για τους μαθητές εξέδωσαν οι:

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Σήμερα ξεκινά ο πρώτος σας μεγάλος αγώνας για να κατακτήσετε τα όνειρά σας. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μια δύσκολη και κοπιαστική δοκιμασία που κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον και την επαγγελματική σταδιοδρομία σας, αλλά δεν τα καθορίζει εξ’ ολοκλήρου.

Κάποιοι από εσάς θα επιτύχετε και άλλοι θα χρειαστεί να ξαναπροσπαθήσετε ή να αναζητήσετε εναλλακτικές επιλογές.

Η ενήλικη ζωή σας, άλλωστε, μόλις αρχίζει και όλες οι ευκαιρίες να πραγματοποιήσετε κάθε όνειρο, είναι μπροστά σας αρκεί να συγκεντρωθείτε στο στόχο και να τον διεκδικείτε με επιμονή, υπομονή, ψυχραιμία και πίστη στις δυνάμεις σας.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και όλους, για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε μέχρι τώρα καθώς και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που σας καθοδηγούσαν όλη τη χρονιά.

Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στην προσπάθεια εισαγωγής σας στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Και να θυμάστε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, για όλους εμάς είστε η αισιοδοξία και ελπίδα μας για το μέλλον!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς ακολουθούν οι Γενικές (Πανελλαδικές) Εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρόκειται για τον πλέον φερέγγυο μηχανισμό του Ελληνικού δημοσίου.

Την ίδια περίοδο διενεργούνται και οι ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις Πανελλαδικές δημιουργούν πρόσθετο φόρτο στους μαθητές. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αριθμός των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων περιορίστηκε στον ελάχιστο αναγκαίο των βασικών μαθημάτων.

Πρόσφατα το Υπ. Παιδείας προχώρησε στην πρόταση νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή ο οποίος αναδιαρθρώνει όλη τη δομή μαθημάτων και Εξετάσεων στη Γ΄ Λυκείου. Στόχος η εμβάθυνση της διδασκαλίας στο σχολείο και ο περιορισμός της ανάγκης εξωσχολικής βοήθειας.

Σήμερα δεν μένει παρά να ευχηθούμε ηρεμία και καλή επιτυχία στους μαθητές μας.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: «Με αφορμή της έναρξη των Πανελλήνιων Εξετάσεων θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς κάθε επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας και να πω σε καθένα και καθεμιά ξεχωριστά: «Πάντα στο νου σου να ‘χεις την Ιθάκη». Οι Πανελλήνιες αποτελούν ένα σταθμό και μια ευκαιρία, αλλά όχι τον τελικό προορισμό. Το ταξίδι τώρα ξεκινά και αναμφισβήτητα κρύβει πολλές εκπλήξεις… Καλή δύναμη και θερμά συγχαρητήρια και στους «αφανείς ήρωες», τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τη συνδρομή των οποίων χρειάζονται τα παιδιά όσο ποτέ για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν, αναμφίβολα, μια κορυφαία στιγμή για τη μαθητική σας ζωή, μια δοκιμασία για την οποία θα πρέπει να οπλιστείτε με θάρρος, ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Ωστόσο, δεν αποτελούν τη μοναδική σας ευκαιρία και δεν κρίνονται τα πάντα από το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, αλλά από την πίστη σε ένα στόχο.

Με εφόδια το κεφάλαιο της γνώσης που έχετε δημιουργήσει, με πίστη στις δυνάμεις σας, με ηρεμία και νηφαλιότητα, είμαι βέβαιος πως θα αποδώσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας και, όποια και αν είναι η έκβαση αυτής της προσπάθειας, θα συνεχίσετε να κυνηγάτε τα όνειρά σας.

Εύχομαι, από καρδιάς, καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους σας, καθώς και στις οικογένειες και στους καθηγητές σας, που με την αρωγή τους συνεισφέρουν στις προσπάθειές σας.

Είμαστε δίπλα σας και δεσμευόμαστε πως θα εργασθούμε σκληρά για μία Ελλάδα που σας αξίζει.

Μια Ελλάδα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση σε όλους, θα επιβραβεύει την προσπάθεια και το ταλέντο σας και δεν θα στηλιτεύει την επιτυχία.

Μια Ελλάδα που θα παρέχει υψηλής ποιότητας γνώσεις σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας και την ποιοτική απασχόληση.

Μια Ελλάδα που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να σταματήσει η «διαρροή» νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και που θα παρέχει τα κίνητρα για να επιστρέψει η γενιά που έχει φύγει.

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους σας!

ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Ξεκινάει μία δύσκολη δοκιμασία, ίσως η πρώτη από τις πολλές που έχετε να δώσετε στη ζωή σας. Οι εξετάσεις αυτές, αν και αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία σας, δεν είναι μονόδρομος. Να είστε σίγουροι ότι με καλή προετοιμασία, δύναμη και αισιοδοξία θα φέρετε εις πέρας την προσπάθεια σας με επιτυχία. Συγκεντρωθείτε στον στόχο σας και διεκδικήστε το μέλλον σας με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις σας.

Καλή δύναμη και υπομονή, επίσης, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που μοιράζονται τις αγωνίες σας, σας υποστηρίζουν και σας ενθαρρύνουν στην προσπάθειά σας.

Καλή επιτυχία και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Αφήστε μια απάντηση