Τα νερά υποχωρούν, οι καταστροφές αποκαλύπτονται

share on:

Αισιόδοξο μήνυμα από το Χιούστον, καθώς τα νερά από τη βροχή που έφτασε ακόμα και τα 132 εκατοστά, υποχωρούν σε πολλές περιοχές, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ. Έτσι, έπειτα από πέντε συνεχείς ημέρες βροχής που συνιστά την ισχυρότερη τροπική καταιγίδα που καταγράφηκε ποτέ στις ΗΠΑ, ο ήλιος έκανε δειλά την εμφάνισή του στην περιοχή του Χιούστον.

«Τα επίπεδα νερού υποχωρούν κι αυτό είναι για πρώτη φορά σε αρκετές ημέρες», δήλωσαν οι αρχές που ωστόσο προβληματίζονται για το τι θα αντικρίσουν μετά την υποχώρηση των υδάτων, καθώς αναμένουν να λάβουν πλήρη εικόνα των θυμάτων και των καταστροφών που προκάλεσε ο Χάρβεϊ.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων έχει ανέλθει στους 20, με τις αρχές να καταμετρούν και δύο άτομα που πνίγηκαν τη Δευτέρα: ο ένας οδηγούσε το αυτοκίνητό του σε στάσιμο νερό, ενώ ο άλλος προσπάθησε να διασχίσει κολυμπώντας έναν πλημμυρισμένο δρόμο.

Την ίδια στιγμή, περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί στην περιοχή του Χιούστον και περισσότεροι από 17.000 φιλοξενούνται στα καταφύγια του Τέξας. Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους. Με τα νερά να είναι ακόμα ψηλά και με πολλές περιοχές που έχουν πληγεί να παραμένουν απρόσιτες, θεωρείται ως σίγουρο ότι οι παραπάνω αριθμοί θα αυξηθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, ορισμένες γειτονιές εξακολουθούσαν να κινδυνεύουν από περισσότερες πλημμύρες. Στο μεταξύ, η κοινότητα Πορτ Άρθουρ του Τέξας βρέθηκε όλο και πιο απομονωμένη την Τετάρτη, καθώς οι βροχές πλημμύρισαν τους περισσότερους μεγάλους δρόμους έξω από την πόλη, καθώς και ένα καταφύγιο.

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα παραμένουν. Το Χιούστον έχει ζητήσει από την ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, περαιτέρω προμήθειες για επιπλέον 10.000 άτομα. Επίσης, σε μια προφανή απόφαση -με αφορμή αναφορές για πλιάτσικο και λεηλασίες- οι αρχές του Χιούστον επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, τονίζοντας ότι οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται.

Στο μεταξύ, ο Χάρβεϊ έπιασε και πάλι ξηρά, για δεύτερη φορά σε έξι ημέρες, αυτή τη φορά χτυπώντας τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις. Κινούμενος προς βορρά, ο Χάρβεϊ αναμένεται να αποδυναμωθεί.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς είπε ότι η πολιτεία του έχει προσφερθεί να δώσει στέγη σε πληγέντες από το Τέξας, ενώ οι κάτοικοι έχουν εφοδιαστεί με σάκους με άμμο, ως μέτρο προστασίας από πιθανές πλημμύρες. Αρκάνσας, το Τενεσί και το Μισσούρι βρίσκονται σε επιφυλακή για πλημμύρες τις επόμενες δύο ημέρες.

 

Αφήστε μια απάντηση