Φθιώτιδα

Τα πρώτα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για τον Δήμο Λαμιέων

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου παρουσίασε σήμερα στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ τις δράσεις και τα πρώτα άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή, μετά το πέρασμα της καταστροφικής καταιγίδας Daniel .

Ειδικότερα ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε:

«Όπως σας είναι γνωστό έχω ιδία αντίληψη για το τι έγινε κατά το χρόνο εξέλιξης της  καταιγίδας Daniel , αφού  βρέθηκα ο ίδιος στα περισσότερα σημεία του Δήμου μας όπου υπήρξαν πολλές και μεγάλες  ζημίες και πληγέντες από την καταιγίδα.

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο την μείωση των συνεπειών σε μια νέα επόμενη καταστροφική καταιγίδα στο μέλλον γιατί όπως όλοι είδαμε  οι καταιγίδες αυτές  μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές , κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές  και δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά έρχονται όλο και ποιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου στη ΔΕΥΑΛ ζήτησα να δρομολογηθεί το πρώτο άμεσο μέτρο της επιθεώρησης και ελέγχου της κατάστασης των κύριων αγωγών όμβριων και παντορροϊκών υδάτων με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν ζημιών η εμφράξεων από φερτά υλικά  (μπάζα) και την αντιμετώπιση  τους.

Έτσι πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από ειδικευμένο σπηλαιολόγο πολιτικό μηχανικό στο εσωτερικό των κατά προτεραιότητα πιο κρίσιμων αγωγών

Του όμβριου αγωγού του Αραπορέματος

Του παλαιού παντορροϊκού Τούρκικου αγωγού,

Του αγωγού όμβριων της οδού Καραϊσκάκη στη Μεγάλη Βρύση όπου καταλήγει το υδατόρεμα της ανάντη του οικισμού λεκάνης απορροής.

Και έτσι γνωρίζουμε σήμερα την κατάσταση των αγωγών και έχουμε στα χέρια μας φωτογραφική και βιντεοσκοπική τεκμηρίωση.

Επίσης με χρήση ρομποτικής κάμερας έγιναν έλεγχοι στους αγωγούς

Της οδού Σανατορίου περιοχής Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας

Τμήματος της οδού Σπετσών και Χίου

Όπως θα δούμε και από το φωτογραφικό υλικό τα αποτελέσματα των αυτοψιών έχουν ως εξής:

Αγωγός Αραπορέματος

Ο συγκεκριμένος αγωγός που διοχετεύει τα όμβρια νερά του Αραπορέματος (περιοχή ανατολικά του Προφήτη Ηλίας), βρέθηκε καθαρός σε όλο το μήκος του περίπου 1.800 μέτρα.  

Ο αγωγός αυτός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος διότι είναι  η μοναδικής δίοδος διοχέτευσης του Αραπορέματος.

Παρότι που προς στιγμή είναι καθαρός, εντούτοις απαιτούνται παρεμβάσεις συγκράτησης τυχόν φερτών υλικών ανάντη του αγωγού προκειμένου να αυξήσουμε το επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας του.

“Τούρκικος” υπόγειος αποχετευτικός αγωγός της Λαμίας

Όπως είναι γνωστό ο Τούρκικος αγωγός διατρέχει την πόλη της Λαμίας από το γήπεδο έως τις σιδηροδρομικές γραμμές,  και έχει  συνολικό του μήκος είναι περίπου 2km.

H λειτουργία του είναι πολύ περιορισμένη, καθότι αποχετεύει ένα πολύ μικρό τμήμα των όμβριων και των ακαθάρτων.

Κατόπιν της επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση χωρίς ιδιαίτερες φθορές .

Κύριος αγωγός ομβρίων οδού Καραϊσκάκη στην περιοχή Μεγάλης Βρύσης

Ο συγκεκριμένος αγωγός  έχει μήκος περίπου 800 m και διοχετεύει τα όμβρια νερά  της ευρύτερης περιοχής και των υδατορεμάτων πίσω από τον οικισμό της Μεγάλης Βρύσης.

Κατόπιν της αυτοψίας ο αγωγός βρέθηκε φραγμένος σε συνολικό μήκος 350 m από φερτά αδρανή υλικά ακόμα και  ογκώδη τεμάχια βράχων, τα οποία καλύπτουν την μισή διατομή στο μήκος αυτό.

Αυτά τα υλικά προήλθαν από την μεγάλη στερεοπαροχή που δημιούργησαν τα ορμητικά όμβρια νερά της ευρύτερης περιοχής και υδατορεμάτων που κατέληξαν στη είσοδο του τεχνικού και  του  οικισμό από την οδό Καποδιστρίου.

Η ΔΕΥΑΛ έχει καταγράψει όλη αυτή την κατάσταση με τη χρήση drone.

Ως άμεσα μέτρα αντιμετώπισης θα ληφθούν τα κάτωθι :

Άμεσος καθαρισμός του αγωγού από τα φερτά υλικά

Μέτρα πρόληψης που αφορούν έργα ανάντι του οχετού (όπως κατασκευή αναβαθμών και μεγάλης λεκάνης ηρεμίας με διάταξη συγκράτησης φερτών, επένδυση του εγγύς τμήματος του ρέματος με συρματοκιβώτια κλπ), προκειμένου να προστατευθεί έναντι μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση μετά την εμπειρία της καταιγίδας Daniel και τα νέα δεδομένα  απαιτείται άμεση μελέτη και νέο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τα ανάντη υδατορέματα της ευρύτερης περιοχής της Μεγάλης Βρύσης .

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΛ έχει ήδη εκτελέσει στην Μεγάλη Βρύση και στην ανάντι περιοχή, εργασίες και δαπανήσει 70.000,00€.

 

Αγωγός Σανατόριο περιοχής ΓΝ Λαμίας

Ο συγκεκριμένος αγωγός διέρχεται μέσα από το γήπεδο του νοσοκομείου και διοχετεύει τα όμβρια νερά του οδικού δικτύου Λαμίας – Δομοκού και του υδατορέματος στο ύψος του ΓΝ Λαμίας .

Βρέθηκε καθαρός στο τμήμα της οδού Σανατορίου από το τεχνικό εισόδου μέχρι την διασταύρωση οδών Ηροφίλου και Αγίας Παρασκευής.

 

Τμήματα Αγωγών οδού Σπετσών και Χίου

Οι συγκεκριμένοι αγωγοί διοχετεύουν τα όμβρια νερά του νέου Περιφερειακού δρόμου και υδατορεμάτων που καταλήγουν σε αυτόν.

Οι αγωγοί βρέθηκαν φραγμένοι κατά 50% στα πρώτα 50 μέτρα και θα συνεχισθεί ο καθαρισμός τους.

 

Έχοντας διαπιστώσει όλα αυτά τα προβλήματα  και δεδομένης της εμπλοκής κατά αρμοδιότητα τόσο της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη αστυνόμευσης και καθαρισμού των υδατορεμάτων εντός και εκτός των οικισμών αλλά και των αρμόδιων υπουργείων, την προηγούμενη εβδομάδα  πραγματοποιήσαμε  συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σανίδα και υπηρεσιακούς παράγοντες  της ΔΕΥΑΛ και Περιφέρειας, για την  δρομολόγηση των απαιτούμενων  άμεσων έργων και εργασιών και συμφωνήσαμε να επαναληφτεί η συνάντηση με επιπλέον στοιχεία προκειμένου να αναληφθούν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και εργασίες.

Παράλληλα, λόγω της σημαντικής απαιτουμένης δαπάνης για την υλοποίηση των έργων αυτών έχουμε ζητήσει ήδη από τα αρμόδια υπουργεία την χρηματοδότηση τους κατά προτεραιότητα., και έχουμε ήδη την συνδρομή του υπουργού ΥΠΟΜΕ κ. Σταϊκούρα για την χρηματοδότηση μιας σειράς έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Επίσης:

Η ΔΕΥΑΛ έχει έτοιμη μελέτη 150.000 € για την άμεση δημοπράτηση και  εκτέλεση με ίδιους πόρους έργων βελτίωσης απορροής όμβριων υδάτων σε διάφορα σημεία της πόλης .

Τέλος σας ενημερώνω ότι ήδη ξεκίνησαν τα σημαντικά για τους κατοίκους και το περιβάλλον έργα Κατασκευής  Δικτύων Αποχέτευσης Οικισμών Λεκάνης Σπερχειού

με τα οποία προβλέπεται η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς

Αγριλιάς,

Λυγαριάς,

Ηράκλειας,

Ν. Κρίκελου,

Κόμματος,

Μοσχοχωρίου,

Βαρδατών,

Α. Δαμάστας,

Κ. Δαμάστας,

Χαλβατζέϊκων,

Γοργοποτάμου,

Αλεπόσπιτων,

Ζακέϊκων.

Κομποτάδων,

Μεξιατών,

Κωσταλέξη,

Υπάτης,

Αργυροχωρίου,

Αμουρίου.

Τα έργα αυτά και άλλα θα επισκεφτούμε μαζί τις επόμενες ήμερες».

Σχετικές αναρτήσεις

Οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του ΤΕΕ Αν. Στερεάς

efthia

Διακοπή κυκλοφορίας Τετάρτη-Πέμπτη στο κέντρο της Λαμίας

efthia

Σήμερα θα πήγαινε στο εργοστάσιο για έλεγχο ο ΕΦΕΤ, αλλά τον πρόλαβε η… φωτιά!

efthia
Φόρτωση....