Τα 6 πιο συχνά οικονομικά λάθη που κάνουν οι μικρές επιχειρήσεις

share on:

Όσον αφορά την έναρξη μιας νέας επιχείρησης, το πιο σημαντικό είναι η κοστολόγηση. Το να διατηρείς τα έξοδα σε υγιή επίπεδα είναι το κλειδί ώστε η επιχείρηση σου να διατηρηθεί και να μεγαλώσει.

Συχνά πολλές καινούργιες επιχειρήσεις κάνουν λάθη που τις οδηγούν στο να χάνουν χρήματα. Το πιο συχνό λάθος είναι η τάση να μην υπολογίζουν τα μικρά κόστη. Ένα έξοδο των 5 ευρώ αν προστίθεται καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο μηνιαίο ή ετήσιο κόστος.

 

Φαντάσου την επιχείρηση σου σαν ένα κουβά με νερό

Όπως το νερό, έτσι και τα έσοδα σου μπαίνουν από πάνω.

Τώρα προσπάθησε να φανταστείς μικρές τρύπες στο πάτο του κουβά που είναι τα μικρά έξοδα που προστίθενται.

Δεν έχει σημασία πόσα έσοδα έχεις, αν χάνεις χρήματα από τις τρύπες.

  1. Μήπως ξοδεύεις πολλά χρήματα για να εντυπωσιάσεις;

Είναι εύκολο να τυφλωθείς από τους ανταγωνιστές και τα υπερβολικά έξοδα που κάνουν και να θες να προκαλείς και εσύ εντύπωση, αλλά θα πρέπει να θυμάσαι πως τα κέρδη είναι πιο σημαντικά από τον τζίρο. Επιχειρήσεις που έχουν χαμηλό τζίρο αλλά υψηλό κέρδος είναι πιο ισχυρές από αυτές που έχουν μεγάλο τζίρο αλλά μικρό κέρδος.

  1. Μήπως κάνεις πολλά έξοδα στο ξεκίνημα;

Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, είναι εύκολο να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό σου. Να αγοράσεις ένα χειροποίητο γραφείο, ακριβές καρέκλες και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Αλλά πριν το καταλάβεις μπορεί να τρως χρήματα από το κέρδος σου. Μείωσε όλα τα κόστη στο επίπεδο που η επιχείρηση σου είναι επικερδής.

  1. Μήπως βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι;

Όταν μια επιχείρηση ξεκινάει και είναι επιτυχημένη, είναι φυσιολογικό να προσδοκά να συνεχίσει να είναι επιτυχημένη και στο μέλλον. Αλλά πολλοί επιχειρηματίες αντί να επενδύουν στην ήδη υπάρχουσα επιτυχημένη επιχείρηση, αποφασίζουν να ανοίξουν κάτι άλλο. Πριν αποφασίσεις να επεκταθείς σε διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες βεβαιώσου πως είναι καλή ιδέα.

  1. Μήπως μπερδεύεις το «είμαι απασχολημένος» με το «είμαι παραγωγικός»;

Το να είσαι στο γραφείο όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν δηλώνει κάτι αν δεν είσαι παραγωγικός. Τα χρήματα βγαίνουν αν δουλεύεις παραγωγικά με τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους σου. Προσπάθησε να κάνεις meeting και συζητήσεις με τους τυχόν συνέταιρους και το προσωπικό σου για να συζητήσεις τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η κερδοφορία της επιχείρησης σου.

  1. Μήπως δεν έχεις χρήματα στην άκρη;

Η πραγματικότητα μιας επιχείρησης είναι ότι τα χρήματα έρχονται και φεύγουν. Αυτό δεν είναι πρόβλημα αν έχεις χρήματα στην άκρη. Αλλά αν δεν έχεις κάποιο απόθεμα χρημάτων ώστε να το χρησιμοποιήσεις αν πάει κάτι στραβά, μπορεί να σημαίνει καταστροφή για την επιχείρηση σου. Προσπάθησε να κρατάς χρήματα που θα μπορείς να καλύπτεις τα έξοδα για τουλάχιστον 2 μήνες μετά, ώστε να έχεις τον χρόνο να βελτιώσεις ή να αλλάξεις κάποιες προβληματικές καταστάσεις.

  1. Μήπως πληρώνεις υπερβολικούς φόρους;

Κάθε επιχείρηση έχει μια κοινωνική και νομική ευθύνη στο να πληρώνει φόρους. Αλλά πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν υπερβολικά μεγάλους φόρους απλά και μόνο επειδή δεν συνεργάζονται με ένα καλό λογιστικό γραφείο. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν παραπάνω χρήματα από ότι θα πλήρωναν αν είχαν κάνει σωστούς υπολογισμούς.

Το να δίνεις σημασία σε μικρές λεπτομέρειες και να προσέχεις τα μικρά έξοδα είναι ίσως το πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις στο ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης. Αποφεύγοντας τα παραπάνω 6 συχνά λάθη μπορείς να προστατέψεις το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης σου.

ΠΗΓΗ:

Αφήστε μια απάντηση