Τηλεδιάσκεψη για τη δακοκτονία στη Στερεά Ελλάδα

share on:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δημήτρη Βουρδάνου,  τηλεδιάσκεψη, με μοναδικό θέμα «Συζήτηση – προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος δακοκτονίας».

Από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς συμμετείχαν ο Δημήτρης Αναγνωστάκης («Στερεά …Υπεροχής»), η Κατερίνα Μπατζελή («Πατρίδα μας η Στερεά») και ο Κώστας Μπασδέκης («Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας»).

Στην εισήγησή του ο κ. Βουρδάνος αναφέρθηκε στο ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την οικονομική αλλά και κοινωνική σημασία που έχει, αφού καλλιεργούνται πάνω από 13.000.000 ελαιόδενδρα και απασχολούνται πάνω από 40.000 οικογένειες. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην περιφέρειά μας έχουμε 4 ΠΟΠ βρώσιμων ελιών (κονσερβολιά Αμφίσσης, Αταλάντης, Ροβιών και Στυλίδας) και τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει η δακοκτονία, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στο σπουδαιότερο προϊόν της ελιάς και του ελαιολάδου.

Επίσης τόνισε την εφαρμογή ενός παλιού, προβληματικού, ξεπερασμένου και τελικά αναποτελεσματικού νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα και εφαρμόζεται τουλάχιστον 40 χρόνια. Επεσήμανε την ελλειμματική χρηματοδότηση, τις καθυστερήσεις κατανομής και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στην έναρξη του προγράμματος, καθώς στην έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου εκσυγχρονισμένου προγράμματος δακοκτονίας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ήδη κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και εκτελεί από την προηγούμενη χρονιά διετές πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης δάκου με νέες τεχνολογίες στη Φθιώτιδα.

Έχοντας καταγεγραμμένα θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα προχωράει φέτος στην επέκταση και εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, με τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών, ηλεκτρονικές τηλεμετρικές παγίδες παρακολούθησης και καταγραφής των δακοπληθυσμών, καθώς και ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαδικασιών – εφαρμογής ψεκασμού και χρήση εξαπτέρου (drone) σε δύσβατες περιοχες.

Στόχος των ανωτέρω είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της διακύμανσης του δάκου, της έγκαιρης επέμβασης και της μεγιστοποίησης του αποτελέσματος, με στόχο την προστασία της ποσότητας και ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου.

Επίσης στην εξοικονόμηση των μέσων καταπολέμησης του δάκου – φυτοφάρμακα και παράλληλα μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με αποδέκτη το Υπουργείο για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εκσυγχρονισμό των πρωτοκόλλων δακοκτονίας, με βάση τις νέες τεχνολογίες εφαρμογής συστημάτων «γεωργίας ακριβείας».

Τέλος, πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την κατάθεση προτάσεων για το σχεδιασμό της δακοκτονίας και την βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Καταλήγοντας συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – εκπροσώπους παραγωγών, ώστε να αποτυπωθούν εν συνόλω οι προτάσεις για νέες πρακτικές διοικητικής και επιστημονικής προσέγγισης της δακοκτονίας.

Αφήστε μια απάντηση