Τη διαβεβαίωση ενώπιον του ΠτΔ έδωσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών

share on:

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλοπούλου και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου, έδωσαν σήμερα Πέμπτη 7 Νοέμβρη στο Προεδρικό Μέγαρο,  τη νενομισμένη διαβεβαίωσή τους οι νεοκλεγέντες Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας, ήτοι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας  κ. Συμεών, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

      Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών  Αντώνης Διαματάρης.

     Με τον καταστατικό Χάρτη της Ιεράς Συνόδου της 9ης Ιουλίου 1852 καθιερώθηκε οι κληρικοί να δίνουν διαβεβαίωση, οι μεν αρχιερείς στην Αρχιερωσύνη τους οι δε άλλοι κληρικοί στην Ιερωσύνη τους.

    Κατά την Διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αρχιερέας θέτει το δεξί του χέρι στο στήθος και δίνει την υπόσχεση ότι θα τηρεί τους «Ιερούς Κανόνες» και τους νόμους του κράτους.

      Η διαβεβαίωση, έχει ως εξής: «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα Αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

Αφήστε μια απάντηση