Φθιώτιδα

Τιμήθηκε σήμερα η επέτειος της Μάχης της Παύλιανης

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Μάχη της Παύλιανης, στο μνημείο των πεσόντων στη Δημοτική Κοινότητα, 81 χρόνια μετά την ηρωική αντίσταση των αγωνιστών κατά των ιταλικών δυνάμεων κατοχής.

81 χρόνια, από την 3η Ιουνίου του 1943, οι τοπικές αρχές τίμησαν τους μαχητές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που υπερασπίστηκαν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, την ελευθερία της Ελλάδας από τους κατακτητές.

Στην επέτειο μνήμης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Φθιώτιδας ενώ το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Ηλίας Καλτσάς, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων Κώστας Κερπινιώτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Τμήματος Παιδικής Μέριμνας και Βρεφονηπιακών Σταθμών Βασίλης Καραγιαννίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και υπεύθυνος για τη ΔΕ Παύλιανης Γιάννης Κουτκιάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παύλιανης Νίκος Γρανιτσιώτης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συγγενών των θυμάτων, το μέλος του ΜέΡΑ25 Φθιώτιδας Κατερίνα Θεοχάρη και οι λοιπές τοπικές αρχές.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

Χαιρετισμό για τη Μάχη της Παύλιανης, απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «…Η απόδοση τιμής στους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία είναι η ελάχιστη δική μας συνεισφορά. 

Αρχές Ιουνίου του 1943 Ιταλοί στρατιώτες ξεκινούσαν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την περιοχή της Παρνασσίδας – Παύλιανης. Η μικρή μαχητική ομάδα της Παύλιανης με τη συμπαράσταση του χωριού, δε δίστασε να έρθει αντιμέτωπη με τους Ιταλούς στρατιώτες και να γράψει λαμπρή σελίδα της ελληνικής αντίστασης. Η σημαντική αυτή αναμέτρηση καταγράφηκε από την ιστορία ως η «Μάχη της Παύλιανης», η οποία είχε νικηφόρο αποτέλεσμα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, 81 χρόνια μετά, για να τιμήσουμε τους πεσόντες στη μάχη. Είναι υποχρέωσή μας να θυμίζουμε στις νεότερες γενιές τα γεγονότα και να τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Ας είναι αιωνία η μνήμη των αγωνιστών…».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νίκο Γρανιτσιώτη, ομιλία από το Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Γιώργο Ρηγάκη και σύντομος χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συλλόγου Παυλιανιτών Ελένη Γερονικολού.

Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων με την Δημοτική Κοινότητα Παύλιανης, ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκαινιάστηκε το έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μαλεσίνα

efthia

Νέα χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του κλειστού Κολυμβητηρίου Λαμίας

efthia

Πρόσκληση σε υπουργούς για άμεση επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ

efthia
Φόρτωση....