Τι είναι οι αιμορροΐδες – Αντιμετώπιση σε αρχικό στάδιο

Του χειρουργού ΓΙΩΡΓΟΥ Θ. ΛΙΑΓΚΟΥ (*)

Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσιολογικό φλεβικό δίκτυο στην περιοχή του πρωκτού και υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους.

Το αγγειακό αυτό πλέγμα δρα προστατευτικά κατά την διαδικασία της αφόδευσης προστατεύοντας τον σφικτήρα μυ του πρωκτού που είναι υπεύθυνος για την εγκράτεια των αερίων και των κοπράνων.

 

Αιμορροϊδοπάθεια

 

Η πάθηση των αιμορροΐδων αναφέρεται σαν αιμορροϊδοπάθεια, είναι πολύ συχνή και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα συμπτώματα ποικίλουν από μία απλή ενόχληση στην περιοχή, μέχρι έντονο οξύ πόνο σε περίπτωση επιπλοκών. Μπορεί να συνυπάρχει έκκριση βλέννης και αίσθημα του ασθενούς πως κάτι ψηλαφά στην περιοχή (πρόπτωση). Η αιμορραγία κυμαίνεται από σταγονοειδής μέχρι μαζική.

 

Πόσο σημαντική είναι η γρήγορη διάγνωση

 

Το βασικό είναι να αποκλεισθούν άλλες παθήσεις τις περιοχής με παρόμοια συμπτώματα ώστε να γίνει σωστή αντιμετώπιση. Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται στο εξεταστικό κρεβάτι επισκοπικά ή με την βοήθεια πολλές φορές ενός λεπτού ενδοσκοπείου. Είναι γεγονός πως όσο ποιο έγκαιρη είναι η διάγνωση (αρχικά στάδια) τόσο ποιο εύκολη είναι και η θεραπεία, η οποία στην αρχή περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα.

 

Νέα αναίμακτη θεραπεία αιμορροΐδων χωρίς αναισθησία

Αρχικά εφαρμόζεται αλλαγή σε κάποιες καθημερινές συνήθεις που σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή προσφέρουν σε πολλούς άριστα αποτελέσματα.

Σε όσους δεν υπάρχει ανταπόκριση με τα συντηρητικά μέτρα συστήνονται πλέον νέες μεθόδοι θεραπείας ελάχιστα επεμβατικές και αναίμακτες καθώς έχουν μηδαμινές επιπλοκές (Συστήνονται από την Αμερικάνικη εταιρία Χειρουργών Παχέως εντέρου και Πρωκτού σαν κατευθυντήριες οδηγίες του 2018).

Αυτές είναι η σκληροθεραπεία και η απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation). https://www.youtube.com/watch?v=HesuBcOwjH4

Η τεχνική Rubber Band Ligation είναι ανώδυνη καθώς η περιοχή στην οποία γίνεται η εφαρμογή των δακτυλίων στερείται νεύρωσης και έχει καλύτερα αποτελέσματα συγκρητικά με την σκληροθεραπεία.

Διαρκεί περίπου 10 λεπτά είναι αναίμακτη και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

(*)  Γενικός Χειρουργός (Λαμία & Αθήνα),  

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,

Επιμελητής Χειρουργός Metropolitan Hospital

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφείτε την ιστοσελίδα μας: liagkossurgery.gr

 

Αφήστε μια απάντηση