Το ΣτΕ αποφασίζει για ΕΦΚΑ, συντάξεις και μπλοκάκια

share on:

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να πάρει η Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξέτασε την Παρασκευή τις αιτήσεις κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου που περιλαμβάνει τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, κλπ.

Έπειτα από την αναβολή τον περασμένο Ιούλιο, 26 υποθέσεις με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, εξετάστηκαν στην μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας, υπό τον πρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί, ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στην πρώτη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και οι υπουργικές αποφάσεις:

  • για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,
  • για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.,
  • για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην κατάμεστη αίθουσα του ΣτΕ καθυστέρησε 2 ώρες, καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης δύο εισηγητών, της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και του Σπύριδωνα Μαρκάτη (σύμβουλοι Επικρατείας και οι δύο).

Τα κωλύματα αναγόντουσαν από την μία στο ότι η κυρία Χρυσικοπούλου διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και από την άλλη στο ότι ο κ. Μαρκάτης ήταν μέλος της επιτροπής σοφών.

Η Ολομέλεια με δύο παρεμπίπτουσες αποφάσεις έκρινε ότι η κυρία Χρυσικοπούλου έχει κώλυμα να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη δικαστική σύνθεση, ενώ αντίθετα ο κ. Μαρκάτης δεν είχε κώλυμα.

Έτσι, η κυρία Χρυσικοπούλου δεν ανέβηκε στην έδρα και οι υποθέσεις της θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 12μ. σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Για τις υποθέσεις της κυρίας Χρυσικοπούλου εισηγητής ορίστηκε ο κ. Μαρκάτης.

Οι δύο υπόλοιποι εισηγητές ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες, κ.λπ.

Οι συνήγοροι των αποστράτων τόνισαν ότι παρά τις πρόσφατες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Ολομέλεια για τις αντισυνταγματικές  περικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών που υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος και των συνθηκών διαβίωσης τους,  η Κυβέρνηση συνεχίζει με νέες περικοπές.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.

 

Αφήστε μια απάντηση