Φθιώτιδα

Τριήμερο πένθος στο Δήμο Λαμιέων για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 28 Ιούλη, για την απόδοση τιμών στο Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο, αποφάσισε ομόφωνα:

 1. Να κηρύξει τριήμερο πένθος για το Δήμο Λαμιέων.
 2. Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Ποιμενάρχη μας, ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική – φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά επί 23 συναπτά έτη.
 3. Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Λαμιέων και  σε όλα τα Δημοτικά καταστήματα από σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου έως και την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.
 4. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς και συνεργάτες του κοιμηθέντος.
 5. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μετά του Δημάρχου Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννη στην Εξόδιο Ακολουθία του, να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του.
 6. Να παιανίσει η Δημοτική Φιλαρμονική κατά τη διάρκεια της Εξοδίου πομπής.
 7. Την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας, Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου.
 8. Να αποσταλεί η παρούσα απόφαση στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο.

 

Συλλυπητήρια μηνύματα

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ: Βαθιά συλλυπητήρια για τον Μακαριστό Ποιμενάρχη και Μητροπολίτη της καρδιάς μας κ.κ. Νικόλαο εκ μέρους του Δήμου Λοκρών και εμού προσωπικά.
Πολλές οι προσπάθειες που μας ένωναν όλα αυτά τα χρόνια έχοντας κοινούς στόχους τη βελτίωση της ζωής των Λοκρών.
Οξυδερκής, καλοπροαίρετος, δεκτικός και αγωνιστής συνεργάστηκε μαζί μας για την επίτευξη στόχων όπως την ολοκλήρωση της πλατείας Αταλάντης και του κτιρίου Αγοράς.
Επίσης τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε για τη θετική του στάση και την ανταπόκρισή του σε κάθε μας κάλεσμα στη Λοκρίδα όπου έδωσε το στίγμα του.
Αφιερωματικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Λοκρών στον σεβασμιότατο εκλιπόντα Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαο πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Δήμου Αταλάντη:
α) Διοργανώνοντας εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τοπν θάνατο του Μητροπολίτη Ταλαντίου και Διαυλείας
β) Διοργανώνοντας εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ιεροσύνης του στη Φθιώτιδα όπου πραγματοποιήθηκε ειδική μνεία στη ζωή του και στο έργο του.
Ο Μακαριστός Νικόλαος γνώρισε τη σε βάθος προσωπική εκτίμηση αλλά και των Δημοτών και πιστεύουμε ότι οι μεγάλοι άντρες αγωνιστές πρέπει να τιμούνται εν ζωή.
Τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου γιατί είχα την τιμή να με ορκίσει δύο φορές Δήμαρχο Λοκρών μαζί με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο στο νεοσύστατο Δήμο Λοκρών σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας.
Πολλές συζητήσεις απόψεις και προτάσεις μαζί του με έκαναν πλουσιότερο σε ιδέες και στάση ζωής.
Ευελπιστούμε να εκοιμήθη γαλήνια, ήρεμα, με πληρότητα και ολοκλήρωση, αν και πρόωρα, γιατί ξέρουμε ότι είχε ακόμα να προσφέρει στο λαό της Φθιώτιδας.
Καλό παράδεισο αξιομακάριστε μεγάλε Ιεράρχη Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαε.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η ξαφνική είδηση της κοιμήσεως του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου προκάλεσε σε όλους μας, απέραντη θλίψη και οδύνη.

Επί δύο και πλέον δεκαετίες υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της Εκκλησίας μας, δυναμικός ποιμενάρχης της Μητρόπολης Φθιώτιδας που λειτουργούσε προς όφελος όλων των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και όσων ανθρώπων έχουν ανάγκη τη στοργική παρουσία της.

Η πολυδιάστατη διαδρομή του συνδέθηκε με πλούσιο κοινωνικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο κερδίζοντας επάξια το σεβασμό και την αγάπη όλων των πιστών.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους του, στον ιερό κλήρο της Φθιώτιδας, στην Ιεραρχία της Ελλάδας και ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού & τιμής αποφάσισε:

 • Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου μας στην κηδεία του Μητροπολίτη
 • Να κυματίζει μεσίστια η ελληνική σημαία του Επιμελητηρίου μας, την ημέρα της κηδείας ως ένδειξη πένθους
 • Να κατατεθεί στεφάνι στην κηδεία προς τιμήν του
 • Να καταθέσει ως δωρεά χρηματικό ποσό στο φιλόπτωχο ταμείο της Μητρόπολης Φθιώτιδας

 

ΤΕΕ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και συγκίνηση για την αναπάντεχη απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου.

Άφησε πίσω του πολυδιάστατο χριστιανικό και πνευματικό έργο και είναι αξιοσημείωτες οι φιλανθρωπικές δράσεις που ανέπτυξε για τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στους οικείους του και σε όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας.

 

ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΙΑΤΑ: Μια μεγάλη απώλεια για τη Φθιωτική κοινωνία, για όλους εμάς που γνωρίζουμε το έργο του, για την Εκκλησία της Ελλάδας. Φυσιογνωμία σεμνή, ηγετική, που συνδύαζε τη βυζαντινή ασκητική αυστηρότητα με την πατρική έγνοια. Ο λόγος του απλός, ουσιαστικός, σοφός, συναινετικός. Ένας πεφωτισμένος ιεράρχης, ένας πνευματικός ηγέτης με πολύ σημαντικό εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Είχα την τύχη να πάρω την ευλογία του με την ανάληψη των καθηκόντων μου και να συζητήσουμε επί μακρόν για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης. Με εντυπωσίασε η ιδιαίτερη αγάπη, αγωνία και μέριμνα για τα παιδιά και τους νέους. Η εξαιρετική ικανότητά του να συνδυάζει χωρίς δογματισμό τις θεολογικές θέσεις με την παιδαγωγική επιστήμη και την ανθρώπινη συνθήκη. Το πόσο χαρούμενος, συγκινημένος, αλλά και αισιόδοξος ένιωθε μετά από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε σχολεία της περιοχής μας για τις γνώσεις, τη ζωντανή συμμετοχή στη συζήτηση και την ευγένεια των μαθητών μας. Τα 23 χρόνια που υπηρέτησε στην περιοχή μας αφήνουν ένα βαθύ αποτύπωμα και μια σημαντική παρακαταθήκη πνευματικού και εκκλησιαστικού έργου. Εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και της εκπαιδευτικής κοινότητας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και στον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως μας. θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ένας ακούραστος Ποιμενάρχης με τεράστια πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά. Ο λαός της Φθιώτιδας και όλης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα τον θυμάται  πάντα με αγάπη και σεβασμό για το τεράστιο και πολυδιάστατο  ποιμαντικό του έργο. Επί 23 χρόνια δούλεψε για τους συνανθρώπους μας, όχι μόνο στη Φθιώτιδα αλλά όπου υπήρχε ανάγκη και άνοιξε τις πόρτες των εκκλησιών με τον ευθύ, τολμηρό και αυθεντικό λόγο του.  Το κενό που αφήνει είναι  δυσαναπλήρωτο.

Θερμά συλλυπητήρια.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΑΜΙΑΣ: Επί τω αγγέλματι της αδοκήτου κοιμήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, στις 27 Ιουλίου 2019, ημέρα Σάββατο, σύμπασα η σχολική κοινότητα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας εκφράζει, διά του Διευθυντού του Σχολείου, τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τους οικείους του και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο εκλιπών Ποιμενάρχης μας, από της ενθρονίσεώς του, το 1996, διετέλεσε επί ένα, σχεδόν, τέταρτο του αιώνα, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας. Επί των ημερών του και κατόπιν επιμόνων επιτυχών ενεργειών του, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας με την επαναλειτουργία του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου. Επίσης, ως Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια του Σχολείου. Το όνομά του θα μνημονεύεται μετά των κεκοιμημένων, πλέον,  στις Θείες Λειτουργίες στο Παρεκκλήσι του Αγίου Στυλιανού της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Κατόπιν των προεκτεθέντων:

1) Θα αναρτηθεί, μέχρι και την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας,  μεσίστια η σημαία του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

2) Θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία ο Διευθυντής και μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων  για να συμπροσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος και να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

3) Μετά την έναρξη του επικειμένου διδακτικού έτους, 2019-2020, θα συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό από τους εκπαιδευτικούς και τους ιεροσπουδαστές του Σχολείου μας το οποίο θα διατεθεί για τις ανάγκες του συσσιτίου απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, εις μνήμην του εκλιπόντος.

4) Θα αποσταλεί η παρούσα προς δημοσίευση στα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ.

Αιωνία η μνήμη σου μακαριστέ Μητροπολίτα Φθιώτιδος κυρέ Νικόλαε!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΛΑΜΙΑΣ: Ως κεραυνός εν αιθρία επέπεσε επί τα ώτα μας και την καρδία μας η αιφνίδιος εκδημία, του ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου κυρός Νικολάου.

Τόσο η πνευματική του κατάρτιση  όσο  και ο ηθικότατος βίος του τον είχε εξ αρχής καταξιώσει στις καρδιές μας.

Ηργάσθη αόκνως όλα αυτά τα χρόνια  και πραγματοποίησε πολλά έργα, αλλά θεωρούμε σημαντικότερο τις χειροτονίες, οι οποίες ομολογουμένως ήταν άριστες.

Να ευχηθούμε ο Άγιος Θεός να αναδείξει τουλάχιστον ισάξιο διάδοχο του, τον δε εκδημήσαντα ποιμενάρχη μας να τάξει μεταξύ των αγίων.

Να έχουμε την ευχή του.

Είχε πάντοτε ιδιαίτερη αγάπη για το Σύλλογό μας και το ορφανοτροφείο θηλέων και πολύ συχνά ήταν παρών στις πανηγύρεις μας. Πολλές από τις δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως έγιναν με την αγαστή συνεργασία των Συνεργαζομένων ορθοδόξων Συλλόγων της Χριστ. Εστίας.

“Εις μνημόσυνον αιωνίον έσται δικαίος.”

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δομοκού στην είδηση της απροσδόκητης κοίμησης του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου, συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση σήμερα, 28/07/2019, και αφού άκουσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Αποφασίζει ομόφωνα

Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες στο Δημαρχείο και σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου έως και τη μέρα της Εξοδίου Ακολουθίας.

Να παραστεί και να συμμετάσχει αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην υποδοχή του σκηνώματός του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρίου Νικολάου, στην Εξόδιο Ακολουθία που θα τελεσθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας και στην ταφή του σκηνώματός του που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

Να καταθέσει στεφάνι και να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου ,του Προέδρου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας,  στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντα Μακαριστού Μητροπολίτη.

Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σταλεί το ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και να δημοσιευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ:Θα ήθελα να εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαου ,ο ξαφνικός θάνατος του οποίου μας συγκλόνισε και προκάλεσε σε όλους μας έντονη συγκίνηση.  

Η Εκκλησία μας, έχασε ένα Ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στο συνάνθρωπο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ξεχώριζε πάντα για τη δυναμική του, την ιδιαίτερη αγάπη του στους νέους  αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την οικογένεια.

Η αμεσότητα που είχε με τους συνανθρώπους του και τα προβλήματά τους ,ως ιερέας και πνευματικός ,είναι αυτό που τον χαρακτήριζε και τον ξεχώριζε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

ΠΕΚΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ο Οργανωτικός Συντονιστής και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του

Περιφερειακού Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος

εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού

Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου.

Ενός Ιεράρχη με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά προς την Εκκλησία και

την πατρίδα, ο οποίος τρέφοντας και ιδιαίτερη αγάπη προς την Εκπαίδευση και

τους εκπαιδευτικούς στήριξε εξ υπαρχής τον νέο θεσμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και στάθηκε

θερμός συμπαραστάτης στο παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο μας.

Με σεβασμό στη μνήμη του εκφράζουμε τα πλέον θερμά συλλυπητήρια μας

στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους οικείους, τους

συγγενείς και τους συνεργάτες του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και

αγάπη.

ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ: Συγκίνηση και θλίψη προκαλεί η απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας κου Νικολάου.
Η Εκκλησία και η κοινωνία της Μητρόπολης της Λαμίας, αλλά και ευρύτερα της Φθιώτιδας έχασαν ένα Ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στο συνάνθρωπο μέσα από το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.
Για την Κοίμηση του Ιεράρχη, η ΠΑΕ ΠΑΣ Λαμία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Φθιώτιδας και στους οικείους του.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ: Η Εκκλησία, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία της Φθιώτιδας, έχασαν τον Ποιμενάρχη τους, μια εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα, έναν Ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο, που αναδείχθηκε μέσα από τις φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις της Μητρόπολης. Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, εκφράζει, για την Κοίμηση του Ποιμενάρχη,  τα θερμά του συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Φθιώτιδας και στους οικείους του.

 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Με αισθήματα βαθιάς ανθρώπινης λύπης πληροφορηθήκαμε την εκ Κύριων εκδημία του πολυσέβαστου και αγαπητού Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου. Ο Μακαριστός ενέπνευσε ως πνευματικός ηγέτης, μας κινητοποίησε μέσα από την κοινωνική προσφορά που ο ίδιος απλόχερα προσέφερε. Θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές μας ως φωτεινό παράδειγμα της τοπικής εκκλησιάς της Φθιώτιδας και της Ελλάδας ολόκληρης.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ: Η αναγγελία της αναπάντεχης Κοιμήσεως Του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ.κ. Νικολάου προκάλεσε βαθιά θλίψη και οδύνη.

Εκ μέρους των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, εκφράζω θερμά συλλυπητήρια προς πενθηφόρους συγγενείς και συνεργάτες, για την αδόκητη εκδημία Του.

Ο αείμνηστος Ποιμενάρχης υπήρξε ανέσπερο φως εμπνεύσεως, άοκνος καθοδηγητής και συμπαραστάτης του φιλοχρίστου ποιμνίου, καθώς και αρωγός στην υποστήριξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων ενδεών και ασθενών.

Το ως άνω γεγονός, αποτελεί μείζονα απώλεια για την ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητος Φθιώτιδος, πλήγμα για την Ορθοδοξία και έλλειμμα στην πνευματική ζωή του τόπου.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Δήμαρχος Λαμιέων στο γραφείο του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου

efthia

Δύσκολη νύχτα στο Λογγίτσι και στη Λευκάδα

efthia

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση του Νομού

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο