Τσίπρας: Υπερδιπλάσιο φέτος το κοινωνικό μέρισμα

Το 1,4 δισ. ευρώ θα αγγίξει φέτος το κοινωνικό μέρισμα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διανείμουμε κοινωνικό μέρισμα σε όσους το έχουν ανάγκη. Παρά τον πόλεμο υπονόμευσης η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά, το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε στα 617 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, από το συνολικό ποσό του 1,4 δισ., τα 720 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατ. πολίτες. Τα κριτήρια για τη χορήγηση της συγκεκριμένης ενίσχυσης θα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στα εισοδηματικά κριτήρια και είπε ότι αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο πρωθυπουργός είπε πως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά με εισόδημα 6.000 ετησίως.

Η ενίσχυση θα φτάσει τα 700 ευρώ εάν το ετήσιο εισόδημα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ, και θα αγγίξει τα 500 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα 4.500 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ.

Για εισόδημα 9.000 ευρώ η ενίσχυση θα φτάσει τα 525 ευρώ, ενώ για εισόδημα 13.500 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 375 ευρώ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι από το συνολικό ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, 315 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

Εμείς αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016…

Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Επίσης, άλλα 360 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές… ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση μοιράζει πλεονάσματα φτώχειας και μιζέριας

Από το Γραφείο Τύπου του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τονίζονται τα εξής:

Κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι θετική κίνηση. Εστω κι αν αυτή η κίνηση θυμίζει… προκαταβολικό πρωτοχρονιάτικο μποναμά.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, που έκανε διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει το μέρισμα ύψους 1,4 δις ευρώ, τα εξής:

  1. Ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δις ευρώ. Οι Ελληνες φορολογούμενοι, ειδικά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν ακριβά το «αιματηρό πλεόνασμα» της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για προσφορά του κ. Τσίπρα στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά για επιστροφή μέρους των επιπλέον φόρων που πληρώθηκαν φέτος. Κάποιος θα πρέπει να πει στον πρωθυπουργό ότι οι Ελληνες δεν είναι επαίτες.
  2. Οι εισφορές του ΕΦΚΑ τσάκισαν περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις και αναδρομικά. Η κυβέρνηση επέλεξε να τσακίσει τη μεσαία τάξη, να αναγκάσει χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με αντάλλαγμα το πλεόνασμα φτώχειας.
  3. Την ίδια στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 4 δις ενώ οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν τα 100 δις.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού», θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.

Εμείς έχουμε προτείνει την προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και την παραγωγή νέου «πλούτου» μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεγάλων έργων που μπορούν να γίνουν στη χώρα. Αλλά, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει «παγώσει» την ανάπτυξη και οδηγεί τη χώρα σε «στασιμοχρεοκοπία». Δηλαδή μια οικονομία που «σέρνεται» χωρίς να απογειώνεται και που επιβιώνει σε συνθήκες μιζέριας.

 

Αφήστε μια απάντηση