Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2017»

share on:

Ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» διοργανώνει και φέτος το  Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2017», από τις 12 ως τις 19 Αυγούστου 2017.

Το Φεστιβάλ, φέτος, είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Στέλλας Πουγκακιώτη, τ. Προέδρου των Αινιάνων και στην πρώτη ανταλλαγή με χώρες του εξωτερικού που πραγματοποίησε ο Σύλλογος μας το 1984 με την Ουγγαρία. Έτσι, τριάντα ένα παλιοί και νέοι χορευτές από το Νταρνοζέλι της Ουγγαρίας θα φιλοξενηθούν από 11 έως 16 Αυγούστου στην πόλη μας για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 12/8, ώρα 21:00, στην Κεντρική Πλατεία Υπάτης, θα πραγματοποιηθεί  «Συνάντηση πολιτισμών Ουγγαρίας και Ελλάδας», με χορούς και τραγούδια της Ουγγαρίας και της Ελλάδας από τις χορευτικές ομάδες του Darnozeli  και των Αινιάνων.

Την Κυριακή 13/8, ώρα 21:30, στην Κεντρική Πλατεία της Υπάτης θα πραγματοποιηθεί Λαϊκό γλέντι με τους: Χρήστο Αλεξιά (μπουζούκι – τραγούδι), Κατερίνα Πετράκη (τραγούδι), Ηλία Ράμμο (κιθάρα) και Θοδωρής Ράμμο (Ντραμς).

Την Τετάρτη 16/8, ώρα 21:00, στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, θα παρουσιαστεί ο σε επανέκδοση δίσκος «Τραγούδια και χορούς της Ρούμελης μέσα από τις αυθεντικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά (1978)» σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά).

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να τραγουδήσουν τραγούδια της Ρούμελης όσοι από τους συντελεστές της ηχογράφησης του 1978 ζουν ακόμη, όπως ο παπα-Δημήτρης και Αικατερίνη Καραγιάννη από την Υπάτη στο τραγούδι και οι αδελφοί Ζαγκανά από την Υπάτη στο κλαρίνο και στο βιολί, καθώς και τραγούδια από τους Αινιάνες.

Την Πέμπτη 17/8, ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Υπάτης θα διεξαχθεί Ποδηλατικός γύρος στα σοκάκια της Υπάτης για παιδιά με τον τίτλο «Ρόδα και ποδηλατάδα… γιαλύστε τα ποδήλατα και φέρτε και πατίνια … τον Αύγουστο ετοιμάσαμε ποδηλατάδα φίνα».

Το Φεστιβάλ «ΥΠΑΤΗ 2017» ολοκληρώνεται το Σάββατο 19/8, ώρα 21:00, στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, με την Τιμητική βραδιά για τον Eusebi Ayensa, φίλου της Υπάτης, Αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρου του Ισπανοελληνικού Συνδέσμου Φιλίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Xirona, όπου θα  πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη του σε επίτιμο μέλος των Αινιάνων και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της Καταλονίας. Την εκδήλωση θα προλογίσει η π. Έφορος Αρχαιοτήτων Μάνη Παπακωνσταντίνου.

Το Αυγουστιάτικο Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ» μετρά 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Υπάτης αλλά και της Φθιώτιδας. Αποτελεί ένα μοναδικό Φεστιβάλ –  Θεσμό, αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών του Συλλόγου μας για να κρατήσει ζωντανή τη παράδοση, το πολιτισμό, προσπαθώντας να διατηρήσει τον πήχη της ποιότητας των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής ψηλά, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, σε πείσμα των εποχών που προστάζουν άλλες μορφές διασκέδασης και επιμόρφωσης. Ο Σύλλογος «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» αποδεικνύει πως μέσω του πραγματικού εθελοντισμού, της δημιουργικότητας και της αγάπης για τον τόπο μας μπορούμε συλλογικά να καταφέρουμε να φτάσουμε πολύ πιο μακριά … ακόμα πιο ψηλά.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με τη συνεργασία των: Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας  και Ευρυτανίας,  Κέντρου  Έρευνας του Ελληνικού Παραδοσιακού Πολιτισμού-Αρχείο Σίμωνα και Αγγελικής Καρά, Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ηρακλής», Ιδρύματος Υποτροφιών Σπυρίδωνος και Ελένης Ρούσκα καθώς και των δεκάδων χορηγών και των εθελοντών-μελών του Συλλόγου «ΟI AINIANEΣ».

Αφήστε μια απάντηση