Φονικός σεισμός 8,2 Ρίχτερ με δεκάδες θύματα στο Μεξικό

share on:

Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματικών του ισχυρού σεισμού των 8,2 Ρίχτερ στο Μεξικό, με τις αρχές να προειδοποιούν για τσουνάμι που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν για τεράστιες υλικές ζημιές.

Μεταξύ των 58 επιβεβαιωμένων θανάτων, οι 45 είναι στην πολιτεία της Οαχάκα, 10 στην Τσιάπας και άλλοι τρεις στην πολιτεία Ταμπάσκο. Μεταξύ των νεκρών δύο παιδιά και ένα βρέφος, που πέθανε εξαιτίας της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Οι αρχές ωστόσο αναφέρουν ότι οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς ακόμη δεν έχουν αρχίσει να καταγράφονται τα αγνοούμενα πρόσωπα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός για τους τραυματίες είναι 200 άτομα.

 

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο σημείο όπου μία τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από μία άλλη. Αυτές οι ζώνες καταβύθισης είναι υπεύθυνες για κάποιους από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ιστορία, όπως ο σεισμός στη Φουκουσίμα το 2011 και ο σεισμός στη Σουμάτρα το 2004, που και οι δύο προκάλεσαν φονικά τσουνάμι.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες από τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα, ο σεισμός των 8,2 Ρίχτερ προκλήθηκε από το απότομο ρήγμα ή την κάμψη της πλάκας Κόκος, που βυθίζεται κάτω από το Μεξικό. Εξηγούν ότι τέτοιου είδους διαδικασίες δεν συμβαίνουν συχνά σε ζώνες καταβύθισης. Οι σεισμοί στις περιοχές αυτές συνήθως γίνονται στα όρια μεταξύ της πλάκας που βυθίζεται και της πλάκας που την καλύπτει.

 

Ζημιές

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, ο τελικός απολογισμός θα καθυστερήσει. Άλλωστε, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για νέες καταστροφές.

Ο πρόεδρος Νιέτο κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς όπως είπε ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και τους ζήτησε να ακολοθούν τις οδηγίες των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Επίσης ζήτησε να ελεγχθούν με προτεραιότητα οι επιχειρήσεις και οι χώροι εργασίας, ώστε να μην κινδυνέψει κανείς εργαζόμενος.

Για προληπτικούς λόγους σταμάτησε η λειτουργία του διυλιστηρίου πετρελαίου στη Σαλίνα Κρους.

 

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι 800.000 άνθρωποι.

Η σεισμική δόνηση ήταν ισχυρότερη από τα 8,1 Ρίχτερ του 1985, που προκάλεσαν την καταστροφή τότε της Πόλης του Μεξικού. Το 1985 το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του Μεξικού με αποτέλεσμα οι συνέπειές του να είναι καταστροφικές για την πόλη.

Οι σοβαρότερες ζημιές εξαιτίας του σεισμού μέχρι στιγμής καταγράφονται στην πολιτεία Τσιάπας, όπου έχουν γκρεμιστεί κατοικίες, ενώ ζημιές παρουσιάζουν σχολεία και νοσοκομεία. Οι αρχές έχουν ήδη εκκενώσει όλες τις παράκτιες περιοχές για τον φόβο του τσουνάμι. Ήδη έχει καταγραφεί ένα κύμα ύψους ενάμισι μέτρου.

Στις πόλεις Τοναλάν, Σαν Κριστομπάλ ντε λας Κάσας και Κομιτάν ντε Ντομίνγκες καταγράφηκαν οι πρώτες ζημιές, με σπίτια να έχουν καταρρεύσει, δημόσια κτίρια της αποικιακής περιόδου με σοβαρές ζημιές, σωρούς από ερείπια στους δρόμους.

Φόβος για τσουνάμι

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές είπαν ότι παραμένει και γι’ αυτό εκκενώθηκαν οι παράκτιες πόλεις. Παρά το γεγονός ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 8,2 Ρίχτερ, σημειώνονται διαρκώς μετασεισμοί της τάξης των 6,5 Ρίχτερ ενώ αναμένεται και άλλος σεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ. Σεισμοί δηλαδή που δεν αποκλείουν τη δημιουργία κύματος έως και 4 μέτρα. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) είχαν σημειωθεί 377 μετασεισμοί έντασης από 4 έως 6,5 Ρίχτερ.

Στη Γιουτσιτάν της Οαχάκα έχει καταρρεύσει ένα ξενοδοχείο, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ ζημιές παρουσιάζονται σε πολλά σπίτια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πόλης του Μεξικό, όπου επίσης ο σεισμός έγινε αισθητός, η πρωτεύουσα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, πέρα από περιστασιακές διακοπές της ηλεκτροδότησης. Το μετρό και το διεθνές αεροδρόμιο AICM λειτουργούν κανονικά, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε νοσοκομεία.

Σε 11 πολιτείες του Μεξικού, τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Αφήστε μια απάντηση