Φ. Σπανός: Διαφωνώ με τον σχεδιασμό της Μαυρομαντήλας!

share on:

Ικανοποιημένοι έφυγαν σήμερα το μεσημέρι από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας οι κάτοικοι της Ανατολικής Λαμίας, ακούγoντας την θέση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, σχετικά με το θέμα της Μαυρομαντήλας που τους καίει τον τελευταίο καιρό.

Ο κ. Σπανός αφού άκουσε τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής των κατοίκων (Γ. Ρεντίφης και Αλ. Ζήσιμος), οι οποίοι για μία ακόμη φορά διατράνωσαν την αντίθεσή τους, στη δημιουργία hot spot στη Μαυρομαντήλα και παρά την ένταση που δημιουργήθηκε, στην αίθουσα από την επιμονή του Χ. Γιώτη να μιλάει για λαθρομετανάστες κι όχι για πρόσφυγες-μετανάστες, τους διαπληκτισμούς του ίδιου με τον Κ. Μπασδέκη, ανέφερε τη θέση της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα, τονίζοντας με έμφαση ότι διαφωνεί με τον σχεδιασμό της Μαυρομαντήλας, με την ύπαρξη κλειστών χώρων σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική και θα ζητήσει την επανεξέταση του θέματος από μηδενική βάση και αρχική με τον πρώτο λόγο να έχουν οι κάτοικοι και η Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Τάχθηκε υπέρ της διασποράς των ανθρώπων σε διάφορα σημεία και σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας, ακόμη και στη Φωκίδα και την Ευρυτανία, όπου μέχρι τώρα δεν υπάρχει παρουσία τους και είπε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην υπερσυγκέντρωση ανθρωπίνων ψυχών.

Παράλληλα προανήγγειλε άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Ν. Μηταράκη, για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις με την σύμφωνη γνώμη και των τοπικών κοινωνιών.

Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Χρ. Δούρος υποστήριξε τις μεγάλες ευθύνες που έχουν οι τοπικοί βουλευτές, ζήτησε να δοθεί χρηματοδότηση στην Περιφέρεια κι όχι στις ΜΚΟ και άμεση επαφή της Εκτελεστικής Επιτροπής με τους Δήμους και τους φορείς κάθε περιοχής για να βρεθούν λύσεις.

Ο Δ. Αναγνωστάκης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μιας τεκμηριωμένης πρότασης η οποία να υποβληθεί στην Κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε καταντήσει ουραγός των εξελίξεων. Απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης και συμφώνησε με την πρόταση του Περιφερειάρχη λέγοντας «είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης στους ανθρωπους αυτούς, αλλά με ανθρώπινες συνθήκες  και κοινωνική ειρήνη».

Από την πλευρά της η Κ. Μπατζελή χαρακτήρισε αυταρχική την Κυβέρνηση, ζήτησε να αποφευχθεί με οποιοδήποτε τρόπο η στοίβαξη μεταναστών και να δημιουργηθεί πρόταση με κριτήρια. Επίσης δήλωσε υπέρ της πολυδιάσπασης αυτών που θα μεταφερθούν στην περιοχή μας.

Ο Κ. Μπασδέκης υποστήριξε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν από την αρχή αντίθετη στη Μαυρομαντήλα. Επίσης είπε ότι η επιτροπή που συστήθηκε δεν μπορούσε να δώσει λύση κι αυτό φάνηκε και κατήγγειλε την ΕΕ ότι δεν έχει σωστή πολιτική για τους μετανάστες. «Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι αποτέλεσμα των πολέμων» τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ να βοηθήσει ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από την Ελλάδα και να πάνε εκεί που επιθυμούν.

Ο Χ. Γιώτης μίλησε για λαθρομετανάστες και κατήγγειλε την Περιφερειακή Αρχή ότι παρά το γεγονός ότι η παράταξή του ζήτησε έκτακτο Συμβούλιο για το θέμα, τον αγνόησαν. Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους της Ανατολικής Λαμίας που βρίσκονταν στην αίθουσα, τους διαβεβαίωσε ότι Περιφέρεια και Δήμος θα υλοποιήσουν απόλυτα το Κυβερνητικό σχεδιασμό, που θέλει να τσακίσει τα μεροκάματα, γι αυτός στήνονται Δομές δίπλα από βιομηχανικές περιοχές. Μίλησε για άυξηση της εγκληματικότητας και ζήτησε αυστηρή φύλαξη των συνόρων και κλείσιμο των ΜΚΟ που θα πρέπει να λογοδοτήσουν για όσα έχουν κάνει. Τέλος ζήτησε από τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση και σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Ο Αντ. Βούλγαρης υποστήριξε ότι ικανοποιήθηκε από τη θέση του Περιφερειάρχη, ο οποίος στην ουσία καταδίκασε την Κυβερνητική πολιτική.

Τέλος η Ν. Πολυζώη τόνισε ότι χρειάζεται κεντρική πολιτική απόφαση λέγοντας με έμφαση ότι «ο πόλεμος δυστυχώς έχει μεταφερθεί μέσα στην Ελλάδα». Σ’ αυτούς τους ανθρώπους η χώρα πρέπει να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί, αλλά παράλληλα να ανοιχτούν τα σύνορα γι αυτούς που θέλουν να φύγουν. Και κατέληξε, απευθυνόμενη στον κ. Γιώτη: «Ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν χωρούν σ’ αυτή την αίθουσα».

Στην πλατεία Πάρκου

 

Νωρίτερα οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, της Μεγάλης Βρύσης , της Ροδίτσας, της Νέας Μαγνησίας αλλά και της Λαμίας έδωσαν δυναμικό παρόν στην ειρηνική διαμαρτυρία που έγινε στην πλατεία Πάρκου.

Φώναξαν  ένα ισχυρό ΟΧΙ στη δημιουργία hotspot στη Μαυρομαντήλα αλλά και σε κάθε άλλη περιοχή του Δήμου Λαμιέων, που δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση..

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση