Χρήσιμα συμπεράσματα για τους παραγωγούς της Στερεάς

share on:

Ενημερωτική ημερίδα για τους παραγωγούς κι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα του αγροδιατροφικού κλάδου, με θέμα «Διατροφικός χάρτηςπραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα της οδού Αινιάνων  στη Λαμία, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής.

Θέμα της ήταν «Διατροφικός χάρτης για τα τοπικά-παραδοσιακά προίόντα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Στόχος της ήταν η ενίσχυση της γνωσιακής βάσης της διατροφικής αξίας των τοπικών – παραδοσιακών προϊόντων  της Περιφέρειας και η ανάδειξη της ιστορικής αξίας και της παράδοσης των τοπικών προϊόντων  που θα έχει σκοπό να λειτουργήσει ως εργαλείο εκτίμησης και υποστήριξης των μοναδικών τοπικών προϊόντων έναντι των συμβατικών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιπρόεδρος της Σύμπραξης Χρήστος Σταμάτης, ενώ αρχικά μίλησε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διευθυντήςτου Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και ποτών Γιάννης Τσάκνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ποιότητα των προϊόντων και στον έλεγχο που γίνεται ειδικά στα εισαγωγής.

Η επίκουρη καθηγήτρια Ευσταθία Τσάκαλη μίλησε για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης (ελιές, κελυφωτό φυστίκι, αμύγδαλα, καρυδια, σύκα, ακτινίδια, ρόδια, κεράσια, όσπρια, στέβια, κηπευτικά, μανιτάρια, πατάτες) που παράγονται στην περιοχή.

Ο λέκτορας  Δημήτρης Τυμπής αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα ζωικής προέλευσης που παράγονται στην Στερεά ( φορμαέλα Αράχωβας, κατίκι Δομοκού, τσαλαφούτι Ευρυτανίας, τουλουμοτύρι, κρεατοσκευάσματα, αρνάκι Καρύστου, Κατσίκι Σκύρου, προσούτο Ευρυτανίας, τσιπούρα, λαβράκι, μυτάκι, πέστροφα, μέλι).

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της θρεπτικής αξίας των τοπικών προ’ι’όντων της Στερεάς Ελλάδας, από την αναπλ. καθηγήτρια Δήμητρα Χούχουλα.

Ακολούθησε διάλογος με τους παριστάμενους παραγωγούς, ενώ αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι από τον τομέα της ζωικής προέλευσης δεν υπήρξε στην αίθουσα ούτε μία παρουσία!

 

 

Αφήστε μια απάντηση