Δηλώσεις

Χρόνια πολλά Λαμία!

Σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγ. Λουκά, Πολιούχου της Λαμίας, η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους ναζί και τη γερμανική κατοχή.

Για τη σημερινή  μεγάλη και ιστορική μέρα για την πόλη, πολιτικοί και κομματικοί φορείς εξέδωσαν τα ακόλουθα μηνύματα:

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών – Βουλευτής Φθιώτιδας): Η 18η Οκτωβρίου είναι διπλή γιορτή για τη Λαμία, θρησκευτική και εθνική.

Γιορτάζουμε τον Ευαγγελιστή Λουκά, Πολιούχο της Λαμίας, και την απελευθέρωση της πόλης μας από το ναζιστικό ζυγό.

Τιμούμε το θεάρεστο έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Τιμούμε και μνημονεύουμε τις θυσίες των συμπατριωτών μας, οι οποίοι, ενωμένοι, αγωνίστηκαν ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις με ηρωισμό, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, κατακτώντας το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Τώρα, που διανύουμε περίοδο με άλλες δυσκολίες, το παράδειγμα των προγόνων μας θα πρέπει να φωτίζει το δρόμο μας, ώστε να  συνεχίσουμε να επιτελούμε το εθνικό και κοινωνικό χρέος μας, με ενότητα και υπευθυνότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση προσπαθεί, με σχέδιο, να οδηγήσει τη χώρα σε περιβάλλον ασφάλειας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Βουλευτής Φθιώτιδας): Η Λαμία γιορτάζει διπλά. Η 18η Οκτωβρίου έχει τη δική της σημειολογία και το δικό της συμβολισμό για την πόλη μας. Τιμούμε τον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή, τον Πολιούχο μας. Τιμούμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τους ναζί και τα στρατεύματα κατοχής.

Ακολουθεί το μήνυμα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου:

«Σήμερα η πόλη μας, η Λαμία, γιορτάζει και γιορτάζει διπλά. Σήμερα, τιμούμε με μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια τον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή και την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζιστές.

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ανήμερα της γιορτής του Πολιούχου της, η Λαμία απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα κατοχής. Η αυτοθυσία των προγόνων μας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους μας.

Η Λαμία φοράει τα καλά της και με αισιοδοξία τιμά το ένδοξο παρελθόν της και ατενίζει το αναπτυξιακό της μέλλον

Χρόνια Πολλά, υγεία και δύναμη σε όλες και όλους».

ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): “Η Λαμία γιορτάζει!

Σαν σήμερα, πριν 77 χρόνια, ανήμερα της εορτής του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή, μια νέα μέρα, μια νέα εποχή ξεκίνησε για τον τόπο μας.
Μια εποχή ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ειρήνης με την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα.
Ενωμένοι αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις.
Ενωμένοι οφείλουμε και σήμερα, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση συνθηκών ομοψυχίας, σύμπνοιας και εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα.

Εύχομαι υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!

Χρόνια πολλά στην όμορφη πόλη μας, τη Λαμία!”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): «Τιμούμε σήμερα τον Πολιούχο της Λαμίας Ευαγγελιστή Λουκά και συνάμα εορτάζουμε μια ιστορική ημέρα για την πόλη, η οποία το 1944 απελευθερώθηκε από τα κατοχικά στρατεύματα. Οι θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, με προεξάρχοντα τον Άρη Βελουχιώτη αποτελούν ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας μας και πυξίδα για το μέλλον. Υπενθυμίζοντας σε όλους ότι, ο αγώνας για την προάσπιση του αγαθού της ελευθερίας απαιτεί εγρήγορση απέναντι σε κάθε ακραία συμπεριφορά και κάθε νεοναζιστικό μόρφωμα που λειτουργεί διαβρωτικά, απειλώντας τη Δημοκρατία. Χρόνια Πολλά σε όλους!»

 

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: Στις 18 Οκτώβρη 2021 συμπληρώνονται 77 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τους γερμανούς ναζί  και τους συνεργάτες τους.

Τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης, τον πατριώτη μας πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, εκείνες και εκείνους που  πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ισότητας.

Τιμούμε τον αποφασιστικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Τιμούμε την αντιφασιστική νίκη των λαών, μία νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων, την πείνα, το σκοτάδι και τον τρόμο της Κατοχής, τους διάσπαρτους ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μαρτυρικούς τόπους, το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τη μαρτυρική Υπάτη, αλλά και την Καλύβα του Στεφανή, τη νικηφόρα μάχη κατά της πείνας, τη μάχη της σοδειάς, το Γοργοπόταμo.

Σήμερα στην περίοδο της πανδημίας, της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης και την  ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ  βιώνουμε τα αποτελέσματα της διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αγωνία και τον αγώνα του λαού μας να ζήσει  με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας απαιτεί την αναμέτρηση με κάθε μορφή πολιτικού και κοινωνικού χρυσαυγητισμού.

΄Ένα χρόνο μετά την τεράστια νίκη της Δημοκρατίας, με τους αγώνες του λαού και την απόφαση της Δικαιοσύνης για την καταδίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης,  νέες ακροδεξιές ομάδες εμφανίστηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι νεοναζιστές εγκληματίες  αποθρασύνονται. Κλιμακώνουν τη δράση τους επικίνδυνα με ορμητήρια σχολεία, θυμίζοντάς μας την κλιμάκωση που είχαν επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. ΄Εχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος στις μέρες μας στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν και όλων όσων υπέστησαν τη ναζιστική φρίκη.

   Η απάντηση στους νοσταλγούς του ναζισμού δεν μπορεί παρά να δίνεται καθημερινά μέσα από ένα διαρκή, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό αγώνα ενάντια σε κάθε λογής  νοσταλγούς του φασισμού, ενάντια στην ψευδεπίγραφη θεωρία των «δύο άκρων», ενάντια στον συντηρητισμό, ενάντια σε όσους διολισθαίνουν διαρκώς στην ακροδεξιά ρητορεία και στο σκοταδισμό, κλείνοντας το μάτι στη Χρυσή Αυγή και σε άλλα ναζιστικά μορφώματα.

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΙΝΑΛ: Σήμερα, η Λαμία γιορτάζει διπλά και τιμώντας  τον Πολιούχο της Άγιο Λουκά καθώς και την 77η επέτειο της Απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Η μνήμη  όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πρωτεύουσας της Φθιώτιδας  και ολόκληρης της Ελλάδας είναι ζωντανή κι αποτελεί πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη και ταυτόχρονα οδηγό για κάθε Έλληνα πατριώτη, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που η χώρα μας έχει μπροστά της. Τόσο στο πεδίο της προάσπισης και της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας  όσο και σ’ αυτό της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ: Η 18η Οκτώβρη 1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, είναι το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Στη συνείδηση των δημοτών μας, αλλά και στην επίσημη ιστορία του τόπου έχει καταγραφεί ως η μέρα της εκδίωξης από την πόλη μας και των τελευταίων γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τις δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και της λαϊκής αντίστασης. Δύο μέρες μετά, στις 20/10/44, χιλιάδες λαού από τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή επεφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή στους μαχητές και στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος εκφώνησε από την πλατεία Ελευθερίας τον περίφημο λόγο του.

Η περιοχή μας αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του ΕΛΑΣ που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία ανήκει επίσης η τιμή  να είναι η γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών που αγωνίστηκαν, έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή εκτελέστηκαν σε αντίποινα από το ναζιστικό στρατό κατοχής.

Η 18η Οκτώβρη, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει πάνω από όλα στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης βρίσκει τον ελληνικό λαό δέσμιο μιας αυταρχικής, αδίστακτης και ανίκανης κυβέρνησης η οποία  συνεχίζοντας το νήμα των προηγούμενων κυβερνήσεων βαθαίνει ολοένα και περισσότερο την εξάρτηση και υποδούλωση της χώρας στις ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ). Διευρύνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού, ενώ τα σύννεφα πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας στην περιοχή είναι πλέον ορατά. Σ’ αυτή τη συγκυρία η  αντίσταση στα αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική είναι μονόδρομος και αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης πρωτοβουλιών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία, καθώς και τον αγώνα για τη δημιουργία του αναγκαίου κοινωνικού μετώπου ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης. Παράλληλα, συνεχίζει να συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τον τόπο μας, αλήθειας που τόσο βάλλεται συστηματικά από τους ιδεολογικούς ταγούς του συστήματος σε μια γενικευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσής της, μιας προσπάθειας να ξαναγραφτεί η ιστορία με όρους αντιδραστικούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς σήμερα τους αντιστασιακούς απελευθερωτές της πόλης μας και το άξιο τέκνο της, Άρη Βελουχιώτη, είναι να συμμετέχει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας το δρόμο που αυτοί άνοιξαν, το δρόμο της μέγιστης λαϊκής ενότητας και του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κάθε λογής κατακτητές.

Και όπως έλεγε ο Άρης στο λόγο του στη Λαμία, στις 22 Οκτωβρίου 1944:

«Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»

Σχετικές αναρτήσεις

Μήνυμα Θέμη Χειμάρα για την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

efthia

Παραμένω ενεργός στις επάλξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς

efthia

Γιάν. Οικονόμου: 32 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο