148 «ναι» για τη νομική αναγνώριση φύλου στα 15

share on:

 Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3, που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, τάχθηκαν 148 βουλευτές, 124 δήλωσαν «όχι» και 13 «παρών».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισε η Γεωργία Γιαννιά, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Τάσος Κουράκης. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες «ναι» είπε ο Κώστας Ζουράρις.

Την τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

 

Νίκη της προόδου έναντι του σκοταδισμού

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν μετά την ψηφοφορία ότι υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο-τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και χαρακτήρισαν εκτεθειμένους όσους προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων.

«Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό;», κατέληξαν.

 

Το παράδειγμα Μητσοτάκη και η αντίδραση Τσίπρα

Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ.

Ωστόσο, το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τεκμηριώσει τη διαφωνία του κόμματός του με το όριο ηλικίας προκάλεσε αντιδράσεις.

«Μίλησα με έναν επιστήμονα για να πληροφορηθώ καλύτερα την ουσία του προβλήματος. Μου διηγήθηκε, λοιπόν, μια ιστορία για ένα νέο παιδί, ο οποίος τον βρήκε και του ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός καλώντας τον να ανακαλέσει το προσβλητικό -όπως το χαρακτήρισε- παράδειγμα.

«Είναι ντροπή και αναμένω τον κ. Μητσοτάκη, που έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες, όσες κυβιστήσεις κρίνει, να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα που ούτε ο ίδιος αρνείται. Δεν έχετε δικαίωμα να τους προσβάλλετε και να τους εξευτελίζετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η συζήτηση που διεξάγεται σε αυτή την αίθουσα έχει βαθιά υποκριτική διάσταση. Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, δεν ανέβηκα στον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους για να αλλάξω γνώμη. Έχω άποψη, έχω θέση, έχω ευθυκρισία και δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου», πρόσθεσε.

Ανταπαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αυτή την ιστορία μού την ανέφερε ένας άνθρωπος που για 40 χρόνια ασχολείται με προβλήματα διεμφυλικών» και εξήγησε ότι χρησιμοποίησε το παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται αυξημένη συνείδηση και δικλίδες ασφαλείας.

 

Επίθεση Κοντονή σε Ν.Δ.

«Δείχνετε υποκρισία και φτηνό μικροκομματικό λόγο μόνο και μόνο για να βρεθείτε σε αντιστοίχηση με ορισμένους ακραίους συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι αυτή την ώρα έχουν ξεσπαθώσει κατά της ρύθμισης που αφορά συνανθρώπους μας», είπε απευθυνόμενος στα «γαλάζια» έδρανα ο υπουργός Δικαιοσύνης αμέσως μετά την τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Νωρίτερα ο Σταύρος Κοντονής είχε κατηγορήσει τη Ν.Δ. ότι, αν και κυβερνά από δεκαετίες, δεν έφερε κανένα νομοσχέδιο.

«Προφανώς, τότε δεν ήξερε τα ατομικά δικαιώματα, δεν ήξερε γι’ αυτούς τους αόρατους ανθρώπους, αλλά σήμερα ήρθε να κάνει κριτική και να ισχυριστεί ότι αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, όταν η ίδια είναι που έχει μεταβάλει στάση και όταν η ίδια ήρθε στη Βουλή για να πει ότι δεν ψηφίζει νομοσχέδιο που δίνει διέξοδο σε μία κατηγορία συνανθρώπων μας που τόσα χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο», σχολίασε ο υπουργός.

«Η Ν.Δ. έχει αλλεργία με τα ατομικά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο, ο κ. Μητσοτάκης αγόρευε 20 λεπτά και μας είπε δύο παραδείγματα, δύο νομοθετήματα από το 1974. Συγχαρητήρια, να περάσουν άλλα 40 χρόνια να φέρετε άλλα δύο…», είπε επίσης.

Αναφερόμενος στην Εκκλησία ο κ. Κοντονής τόνισε: «Υπήρξαν ακραίες μορφές από την πλευρά της Εκκλησίας, δεν ξέρω τι θα κάνει ο συγκεκριμένος μητροπολίτης με τους Έλληνες δικαστές που προηγήθηκαν του νόμου. Θα κλείσει και σ’ αυτούς την πόρτα της εκκλησίας;»

 

«Για του Χριστού την πίστη την αγία σκοτώσατε τον Φύσσα;»

Τη σφοδρή αντίδραση του κ. Κοντονή προκάλεσε η αναφορά του εκπροσώπου της Χ.Α. ότι αγωνίζονται «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία».

«Για του Χριστού την πίστη την αγία σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την πίστη την αγία κυνηγάτε τους μετανάστες και υπάρχουν αμετάκλητες καταδίκες των δικαστηρίων εις βάρος σας;», εξεμάνη ο υπουργός.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ τον λόγο πήρε ο Ν. Μιχαλολιάκος που κατηγόρησε τον υπουργό για ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης αλλά και ο Γ. Λαγός που χαρακτήρισε ατυχέστατη τη δολοφονία Φύσσα.

«Ο Ρουπακιάς ήταν μέλος της Χ.Α.; Τι όχι κύριε Μιχαλολιάκο; Το λέτε εσείς που αναγνωρίσατε και αναλάβατε την πολιτική ευθύνη; Ο Ρουπακιάς ήταν μέλος της Χ.Α. και τελούσε εν κομματική υπηρεσία εκείνο το βράδυ», ανταπάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Στ. Θεοδωράκης: Δεν είναι καπρίτσιο, είναι μονόδρομος

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε τη συζήτηση «μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η βασική αξία της δημοκρατίας είναι η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας» και αναφέρθηκε στην περιθωριοποίηση αλλά και στο bullying που αντιμετωπίζουν όσοι προσδιορίζονται ως τρανς.

«Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν βγει μια πολύ γλυκιά λέξη: ερμαφρόδιτος, δημιούργημα του Ερμή και της Αφροδίτης. Όμως η ζωή δεν είναι τόσο ποιητική», είπε ο Στ. Θεοδωράκης και σημείωσε ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η ομάδα περιθωριοποιείται και στιγματίζεται.

 «Η αλλαγή φύλου, όπως και η αλλαγή του καταχωρισμένου φύλου, δεν είναι μια χομπίστικη επιλογή, δεν είναι καπρίτσιο, δεν είναι κάτι που κάποιος κάνει γιατί είναι της μόδας. Είναι μια περιπέτεια που πολλές φορές έχει πολύ πόνο. Είναι ένας μονόδρομος για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης και στηλίτευσε τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υιοθετεί την άποψη «να μην ψηφίζουμε τίποτε που δεν ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.».

«Όταν κινδυνεύει η χώρα, όπως το καλοκαίρι του 2015, και όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, όπως σήμερα, εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, χωρίς παζάρια», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Χειροκροτήθηκαν Χριστοδουλοπούλου – Ξυδάκης

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Νίκου Ξυδάκη.

«Πίσω από τον θόρυβο βρίσκεται μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική αναμέτρηση», υποστήριξε η κ. Χριστοδουλοπούλου και εξήγησε:

«Η ιδεολογική αναμέτρηση έχει να κάνει με την οπτική που βλέπουν τις εξελίξεις στην κοινωνία. Αυτό συμβαίνει διαχρονικά. Η πολιτική αναμέτρηση έχει να κάνει με το πάθος των περισσότερων κομμάτων που διαφωνούν με το νομοσχέδιο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να προκαλέσουν πολιτική κρίση και πτώση της κυβέρνησης. Έχουν φτάσει σε κατάσταση αλαζονείας λόγω των δημοσκοπήσεων».

Έχει θεσπιστεί από το 1976 η αλλαγή φύλου και ξαφνικά γίνεται μέγας θόρυβος για τη διόρθωση φύλου, τόνισε η ίδια και σημείωσε: «Μιλάμε εδώ χάρη στο ατομικό δικαίωμα της ψήφου, αρά θα πρέπει να σεβόμαστε κάθε ατομικό δικαίωμα. Χωρίς όμως το συνεταιρίζεσθαι και το αθροίζεσθαι δεν θα έφταναν οι κοινωνίες εδώ που έχουν φτάσει».

Όσο για το επίμαχο άρθρο 3 η κ. Χριστοδουλοπούλου αναρωτήθηκε: «Παρουσιάζουν τους γονείς σαν ανεύθυνους και θα έρθει η Βουλή, ως προστάτης των παιδιών; Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ένας γονέας θα σπεύσει με τη μία στον δικηγόρο αν του πει το παιδί του “θέλω να αλλάξω φύλο”; Είναι δυνατόν να μην ξέρει το παιδί του; Έχετε καταλάβει πού ζούμε; Το επίπεδο της αντιπαράθεσης έχει πέσει στο ναδίρ».

 «Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά», είπε ο κ. Ξυδάκης και σημείωσε ότι «θα κριθούμε από την Ιστορία, όχι από τους διεμφυλικούς, αυτή τη μικρή ομάδα που καλούμαστε να υπερασπιστούμε».

«Όσοι δεν παραδοθούμε στον κυνισμό θα θυμόμαστε τέτοιες πολιτικές στιγμές. Ας κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους αδύναμους, στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Αφήστε μια απάντηση