25 χρόνια Κατσαντώνεια στον Μάραθο Αγράφων

share on:

Πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη, στην γενέτειρα του στον Μάραθο, από το Δήμο Αγράφων σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Μαράθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθιωτών.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ», αλλά και 210 χρόνια από το θάνατο του Κατσαντώνη.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού, όπου υπάρχει η προτομή του Κατσαντώνη.

Αμέσως ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγράφων Θόδωρος Μπαμπαλής χαιρέτισε την εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε και στις διαδικασίες για τις επετειακές και τιμητικές εκδηλώσεις για το 1821, εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια  ελεύθερης Ελλάδας που ξεκίνησε ο Δήμος Αγράφων.

Στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι Μαραθιωτών που έφυγαν από το Μάραθο το 1795.

Ο Γρηγόρης Ψαρογιώργος, ένας εκ των εκπροσώπων, απόγονος των «Γαλαναίων», ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά ταυτοχρόνως και πολύ περήφανος, στον χαιρετισμό του έκανε αναφορά για το πως οι πρόγονοι του έφυγαν από το Μάραθο με το όνομα «Γαλανός» και πως το όνομά τους άλλαξε σε «Ψαρογιώργος».

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Ηλία Μπουμπουρή, ο οποίος πριν 25 χρόνια, την πρώτη χρονιά που εορτάστηκαν τα Κατσαντώνεια, εκφώνησε και τότε τον πρώτον πανηγυρικό λόγο.

Πανηγυρικός, που τότε είχε γράψει ο αείμνηστος ιστορικός Δημήτρης Σταμέλος, και τον 25χρονο πανηγυρικό τον έγραψε η ίδια η ιστορία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπουμπουρής.

Ο Ηλίας Μπουμπουρής και ο Κώστας Μπουμπουρής ήταν από τους πρωτεργάτες που ασχολήθηκαν για να πραγματοποιηθούν τα Κατσαντώνεια και να καθιερωθούν στο πέρασμα του χρόνου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων Κώστας Τάκης και Απόστολος Μάκκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βάσω Φεγγούλη, Κώστας Μάκκας  και Βαγγέλης  Κατσιφός, ο Πρόεδρος της ΤΚ Μαράθου Παύλος Μπαλωμένος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χρύσως Ηλίας Καρανίκας, εκπρόσωπος του Α.Τ. Αγράφων, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπούρας, Μαραθιώτες και πολλοί επισκέπτες.

Αφήστε μια απάντηση