Ανακοινώσεις

28 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας χαιρετίζει την Παγκόσμια ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την ΥΑΕ είναι αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή. Είναι η μέρα που πολιτεία και αρμόδιοι φορείς πρέπει επιτέλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων για την εξασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας στην εργασία.

Η Ασφάλεια και η Υγεία στην εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, σημαντικό πεδίο κοινωνικής πολιτικής και πρέπει να προστατεύεται από την πολιτεία σε στενή συνεργασία, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με την έκθεση ‘’Διασφάλιση της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα’’ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (2020), πάνω από 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εκτίθεται σε κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι (από ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 3,4 δισεκατομμυρίων) είναι πιθανό να εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ετησίως χάνονται 18.970 ζωές και 2,09 εκατομμύρια χρόνια ζωής προσαρμόζονται σε αναπηρία λόγω των 22,87 εκατομμυρίων επαγγελματικών τραυματισμών, που οφείλονται στην υπερβολική ζέστη, 26,2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με χρόνια νεφρική νόσο που συνδέεται με το θερμικό στρες στο χώρο εργασίας.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους εργαζόμενους υπερβαίνει κατά πολύ την έκθεση σε υπερβολική ζέστη, λέει η έκθεση, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ κινδύνου», που οδηγεί σε μια σειρά επικίνδυνων συνθηκών για την υγεία.

Οι προβληματισμοί για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία πρέπει να γίνουν μέρος των απαντήσεών μας στην κλιματική αλλαγή, τόσο στις πολιτικές όσο και στις δράσεις. Η εργασία σε ασφαλή και υγιή περιβάλλοντα αναγνωρίζεται ως μία από τις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα της ΔΟΕ στην εργασία. Πρέπει να τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, όπως και σε κάθε άλλη πτυχή της εργασίας.

Ήδη έχουμε ζήσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας πρόσφατα, ως αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής ή κρίσης και είναι εξαιρετικά σημαντικό να νομοθετηθούν άμεσα τα μέτρα περιορισμού των πολύ επικίνδυνων και ανθυγιεινών εργασιακών συνθηκών που προκαλούν. Γι αυτό το λόγο καλούμε την κυβέρνηση να θεσπίσει έγκαιρη νομοθετική ρύθμιση διευρυμένης ύλης, στην οποία δε θα αντιμετωπίζεται μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά συνολικά τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

 

ΕΚΠΕΦ

Σχετικές αναρτήσεις

Τι αποφάσισε σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

efthia

Συμβουλές προς τους πολίτες-ηλικιωμένους, από περιστατικά εξαπάτησης

efthia

Για την πυρκαγιά στην εταιρεία Γιαννίτσης

efthia
Φόρτωση....