29 Σεπτέμβρη 2017: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

share on:

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και γιορτάζεται κάθε χρόνο έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία στις μέρες μας αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς εκτιμάται ότι 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. 
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας η καρδιαγγειακή νόσος είναι ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» στον κόσμο, αφού τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν κάθε χρόνο τη ζωή σε περισσότερα από 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως.

Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η κακή διατροφή, η αποχή από τη σωματική άσκηση και το κάπνισμα, μπορεί να αποτρέψει τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων λόγω καρδιακής νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα 2017, στην Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς τονίζεται με έμφαση ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές που μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να υιοθετήσει στον τρόπο ζωής του.

Το φετινό σύνθημα για την ημέρα αυτή είναι: «Μοιραστείτε την δύναμη» (Share the Power), όπου καλούμαστε να μοιραστούμε τη γνώση για το πώς «τροφοδοτείται» η καρδιά και να εμπνεύσουμε τους πολίτες να έχουν μια υγιή καρδιά.

Για την προστασία της καρδιάς συστήνεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Το «κλειδί» είναι στην πρόληψη

Τα δεδομένα είναι σαφή και αρκετά συγκεκριμένα, αφού για την πρόληψη ή ακόμα και την αποτροπή των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι απαραίτητη η τροποποίηση καθημερινών συνηθειών …ακόμα και με μία μικρή αλλαγή τη φορά.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Διάλεξε  τρόφιμα που αγαπάνε την καρδιά σου!

Μία ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το Α και το Ω στην φροντίδα της υγείας γενικότερα, αλλά και της υγείας της καρδιάς ειδικότερα. Βάλε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου, μείωσε την κατανάλωση αλατιού και διάλεξε τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.

Ταυτόχρονα, ακολούθησε τις συστάσεις για αντικατάσταση ζωικού λίπους (κορεσμένα λιπαρά) με φυτικό λίπος (ακόρεστα λιπαρά), για παράδειγμα το ζωικό βούτυρο με φυτική μαργαρίνη, πράγμα που θα βελτιώσει σημαντικά βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την καρδιά.

Κάνε καθημερινά ένα μικρό βήμα και πλησίασε όλο και περισσότερο το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής.
Η άσκηση στην καθημερινότητά σου θα βοηθήσει, όχι μόνο την καρδιά σου, αλλά και την ψυχική σου υγεία.

Στόχος πρέπει να είναι τα 30 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης πέντε φορές την εβδομάδα.

Σωματική άσκηση θεωρείται κάθε δραστηριότητα, από το παιχνίδι και το περπάτημα, μέχρι τον χορό και τις δουλειές του σπιτιού.

Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ζήτησε υποστήριξη από έναν ειδικό και μην ξεχνάς το παθητικό κάπνισμα… γιατί μπορεί να καπνίζεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι άμεσα.
Φρόντισε το βάρος σου.

Υπολόγισε το Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) σου – μία απλή συνάρτηση του ύψους και του βάρους σου.

Έχει φανεί ότι χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων παρουσιάζουν άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 20-25 kg/m2.

Εάν επομένως βρίσκεσαι εκτός αυτών των ορίων μη διστάσεις να ζητήσεις την καθοδήγηση ενός ειδικού, ώστε να στοχεύσεις ένα υγιές σωματικό – για εσένα – βάρος και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ξεκίνα από σήμερα κιόλας… φρόντισε την καρδιά σου, φρόντισε τον εαυτό σου!

 

            (*)  Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος

             -Καρδιολόγος

             -Αν. Γραμ. Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών

               Πανελ. Ιατρ. Συλλόγου (ΠΙΣ)

             -τ. Πρόεδρος Ιατρ. Συλλ. Φθιώτιδας

 

 

Αφήστε μια απάντηση