Περιφέρεια

Απολογισμός πεπραγμένων Περιφέρειας Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024

Λαμία, Μάρτιος 2024

 • ΘΕΣΜΙΚΑ
 • ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ
 • ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ
 • ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 
 • ΥΓΕΙΑ
 • ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
 • ΑΡΩΓΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

 • ΘΕΣΜΙΚΑ

 

 • Νέο Διοικητικό Σχήμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ορισμός Αντιπεριφερειαρχών – Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής –

Ορισμός και συγκρότηση Θεσμικών Επιτροπών & Νομικών Προσώπων.

 • Συσκέψεις εργασίας με τους Δημάρχους όλων των Π.Ε. για:
 • Διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία.
 • Τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ», που ήδη λειτουργεί για την τεχνική υποστήριξη των δήμων στην ωρίμανση έργων.
 • Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός:
 • Κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα και ολοκληρωμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων από εθνικούς πόρους.
 • Πρότεινε βασικές αλλαγές πλαισίου για την απρόσκοπτη ένταξη και νέων έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
 • Επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων και υλοποίησης έργων μετά από φυσικές καταστροφές, οι οποίες, παρά τη σαφή βελτίωση των τελευταίων ετών, ακόμη χρήζουν υψηλότερης αποτελεσματικότητας.
 • Εκλογή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και του Περιφερειακού Συμβούλου Βοιωτίας Ιωάννη Περγαντά στο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

 

 • ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ
 1. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και παραδόθηκε σε χρήση το αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Άννας. Το ολοκληρωμένο λιμενικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού 6.955.000 ευρώ και συμβατικού αντικειμένου 4.045.662 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 2. Παραδόθηκε σε χρήση το πλήρως ανακατασκευασμένο Κλειστό Γήπεδο Ιτέας. Έργο με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 1.435.205 ευρώ, που υλοποιήθηκε κατόπιν προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Δελφών με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ανέλαβε τη χρηματοδότηση, τη δημοπράτηση και την επίβλεψη των εργασιών. Με την ολοκλήρωση του έργου, η πόλη της Ιτέας και η Π.Ε. Φωκίδας απέκτησαν μια ακόμη σύγχρονη αθλητική υποδομή, που καλύπτει τις προδιαγραφές τις οποίες έθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το χώρο του γηπέδου, των κερκίδων και των αποδυτηρίων.
 3. Ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του φαραγγιού “Πάντα Βρέχει” στην Π.Ε. Ευρυτανίας και παραδίδεται σε χρήση ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο αναβάθμισης υποδομών εναλλακτικού τουρισμού. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε και δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

 • ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ
 1. Έναρξη κατασκευής του έργου: «Αναβάθμιση του προβλήτα του λιμένα Ιτέας». Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 6.200.000 ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας 2021 – 2025, και μπήκε στο στάδιο την υλοποίησης κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ανέλαβε τη μελέτη, τη δημοπράτησή του και την επίβλεψη της πορείας κατασκευής.
 2. Ξεκινούν ασφαλτοστρώσεις στο οδικό τμήμα Πρόδρομος – Ροσκάς της Π.Ε. Ευρυτανίας. Έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 1.199.999,99 ευρώ. Η περιοχή υλοποίησης του οδικού έργου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Π.Ε. Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Προυσού και Δομνίστας του Δήμου Καρπενησίου.
 3. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 328.600 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δημοπράτησε και συμβασιοποίησε το έργο: «Εγκατάσταση Δικτύου Υδρομετεωρολογικών Σταθμών για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Πλημμυρικών Φαινομένων», το οποίο μπαίνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εγκατασταθούν 15 σταθμοί, εκ των οποίων 10 υδρομετρικοί και 5 μετεωρολογικοί σε σημεία τα οποία θα υποδειχθούν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με βάση σχετικές μετρήσεις. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη Κέντρου Λήψης Δεδομένων των περιφερειακών τηλεμετρικών σταθμών.
 4. Ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης χλοοτάπητα στα γήπεδα Πούρνου και Καθενών. Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 310.000 ευρώ. Ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων ανέλαβε τη μερική χρηματοδότηση του με 100.000 ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε τη χρηματοδότηση ύψους 210.000 ευρώ, τη δημοπράτηση του έργου που ολοκληρώθηκε ήδη και την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών.
 5. «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού ύψους 440.000 ευρώ. Το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ευρυτανίας έχει συνολικό μήκος 532 χλμ. περίπου. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και η παλαιότητα του δικτύου, δημιουργούν  μεγάλες ανάγκες συντήρησης.

 

 • ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ

ΚΑΙ ΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΊΗΣΗ 

 1. 1. Συνυπογραφή Προγραμματικών συμβάσεων με τους εμπλεκόμενους Δήμους για την υλοποίηση των ακόλουθων έργων :

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες, τοιχοποιίες και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και να εγκατασταθούν συστήματα κλιματισμού, πυρασφάλειας και συναγερμού.

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης μεταλλικών στεγάστρων, σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ορχομενού.

«∆ΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ∆ΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΣΙΑΣ». Αντικείμενο της σύμβασης είναι η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι του ποσού των 151.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου, που αποσκοπεί στη βελτίωση και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Τ.Κ. Κερασιάς του ∆ήµου ∆ωρίδος.

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙ – ΧΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ -ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Κατόπιν αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου, η Περιφέρεια ανέλαβε τη χρηματοδότηση για τη βελτίωση και την ασφαλτόστρωση του δρόμου Κλιμάκι – Χερόμυλος. Οδικό έργο με σημαντική συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 1. 2. Εντάχθηκαν οι ακόλουθες δράσεις στα αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης:

– «ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ». Εντάχθηκε στο «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Οδική ασφάλεια». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 290.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.

– «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ». Εντάχθηκε στο «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Οδική ασφάλεια». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.

 

 • ΥΓΕΙΑ

– «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) 5ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.240.700 ευρώ. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027». Η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγκεκριμένη δράση είναι 35,7% επί του συνολικού κόστους και θα ανέλθει σε 941.094 ευρώ.

 

 • ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής εξέδωσε ψήφισμα στήριξης των αγροτών. Παράλληλα, υλοποιεί σειρά έργων και δράσεων. Μεταξύ αυτών:

 • Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης 343 επενδυτικών σχεδίων αγροτών, στη Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πρόκειται να επιδοτηθούν για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με το συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται σε 916.895,06 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια αιτήθηκε και εξασφάλισε με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες, από το Δήμο Δομοκού της Π.Ε. Φθιώτιδας και τη βόρεια Εύβοια, οι οποίοι επλήγησαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.

 

 • Εξασφάλιση της δυνατότητας άρδευσης της Κωπαΐδας από την Υλίκη με την προμήθεια και την επικείμενη εγκατάσταση δύο νέων πλωτών εξεδρών με 16 συνολικά αντλίες, μέσα από το ήδη συμβασιοποιημένο έργο! Η λειτουργία του πρώτου πλωτού αναμένεται στο δεύτερο 15ημερο του Μαΐου.
 • Υποβολή πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης των ακόλουθων έργων, που έχουν ώριμες μελέτες, στη Δράση: 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Π.Α.Α. 2014-2022, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:
 • «ΦΡΑΓΜΑ ΨΑΧΝΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ», προϋπολογισμού 49.800.000 ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή λιθόριπτου φράγματος επί του ποταμού «Μαντάνια» με αργιλικό κεντρικό πυρήνα ωφέλιμης χωρητικότητας 6.500.000 m3για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της πεδιάδας των Ψαχνών της Π.Ε. Εύβοιας.
 • «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΟΕΒ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ», προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ. Το προτεινόμενο έργο αφορά σε ενέργειες μείωσης των απωλειών των υδάτων, που χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα των ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου, Χρισσού, Μοναστηρακίου και Άμφισσας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

 

 

 • ΑΡΩΓΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων εργασίας με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για την επίλυση ζητημάτων αποζημιώσεων πληγέντων από φυσικές καταστροφές, με στόχο τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των αιτημάτων. Ήδη επανεκκινήθηκε και προχωρά η καταβολή αποζημιώσεων.

 

 • Σε συνέχεια αιτημάτων της Περιφέρειας, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης συνολικού ύψους 23.000.000 ευρώ!

Μέρος αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, ξεκίνησε να υλοποιείται στις περιοχές της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού και της βόρειας Εύβοιας.

 

 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Υποβολή πρότασης για ένταξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» για την «Υλοποίηση Πλέγματος Δράσεων για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης με παροχή Τροφίμων ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ) προς τους απόρους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, με παράλληλη στοχευμένη παροχή Συνοδευτικών Μέτρων προς υποστήριξη της Κοινωνικής ένταξής τους» του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Οργανισμός Προνομιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 23.248.966,87 ευρώ, τα οποία αφορούν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες

 

 

 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προβολή επιχειρήσεων και προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις:

 • 30η AGROTICA (1–4 Φεβρουαρίου) στην Θεσσαλονίκη με 14 επιχειρήσεις.
 • 10η ΕΞΠΟΤΡΟΦ (3 – 5 Φεβρουαρίου) στην Παιανία με 16 επιχειρήσεις.
 • RE.CA (9 – 12 Φεβρουαρίου) στην Αττική με 21 επιχειρήσεις.
 • 28η GULFOOD 2024 (19 – 23 Φεβρουαρίου) στο Ντουμπάι με 7 επιχειρήσεις.

 

 

 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προβολή της Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις:

 • Greek Tourism & Gastronomy Workshop (10-11 Ιανουαρίου)

στην Βουδαπέστη.

 • Vakantiebeurs (11-14 Ιανουαρίου) στην Ουτρέχτη.
 • TTR Romexpo της Ρουμανίας (15 – 18 Φεβρουαρίου) στο Βουκουρέστι.

 

 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • Χρηματοδότηση ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ έτους 2024 με 50.000 ευρώ.

 

      Με τιμή,

Φάνης Χ. Σπανός

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ απόψε στη Ναύπακτο

efthia

Έργο 6,8 εκ. € για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο Αράχωβας

efthia

2,32 εκ. για τον εκσυγχρονισμό του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου

efthia
Φόρτωση....