Φθιώτιδα

Απολογισμό τετράμηνου έκανε σήμερα ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας

Συνεπής ως προς την – εδώ και χρόνια – δέσμευσή του για τακτική κοινωνική λογοδοσία, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηριόυ Φθιώτιδας, στη Λαμία,  τις εξελίξεις σε έργα και δράσεις, κατά το τελευταίο τετράμηνο, που αφορούν την ΠΕ Φθιώτιδας.

Αναλυτικά ο κ. Σταίκούρας αναφέρθηκε στα ακόλουθα έργα:

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Έργα Κυβέρνησης Αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Οδικά Έργα

1ο Έργο. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65).

Ο Αυτοκινητόδρομος Ε-65, ενιαία, από την Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα, ολοκληρώθηκε εγκαίρως.

Ειδικότερα, τα τμήματα Λαμία – Ξυνιάδα και Τρίκαλα – Καλαμπάκα παραδόθηκαν σε χρήση στις 23 Απριλίου 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Το υπόλοιπο τμήμα, από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος του 2025.

Έχει ήδη υλοποιηθεί πάνω από το 56% του βορείου τμήματος του οδικού άξονα.

Επίσης, προβλέπεται η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών του αυτοκινητόδρομου Ε-65 στα τμήματα Λαμία – Ξυνιάδα, Ξυνιάδα – Ανάβρα και Ανάβρα – Τρίκαλα.

Αυτά θα μελετηθούν αδαπάνως για το Δημόσιο και θα κατασκευαστούν από τον Παραχωρησιούχο.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον των παραπάνω, προβλέπεται να μελετηθούν από τον Παραχωρησιούχο, αδαπάνως για το Δημόσιο, και να εκτελεστούν από την Περιφέρεια, έργα συνολικού ύψους 69 εκατ. ευρώ.

Στο τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα προβλέπονται έργα ύψους περίπου 17,5 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα σε άλλα, μελέτες και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην περιοχή της λεκάνης του Σπερχειού, στο Μπεκιόρεμα, στο ρέμα Πλατάνας, στο ρέμα Λυγαριάς, στο Δριμαρόρεμα, στον χείμαρρο Ξηριά κ.α

Επιπρόσθετα, ο Παραχωρησιούχος, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών – συνοδών έργων, σε συνεννόηση με τον Υπουργό, στελέχη του Υπουργείου και τους προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Λαμιέων, Σταυρού και Λυγαριάς, υλοποιεί τα εξής έργα μικρής κλίμακας:

Α.  Δ.Δ. Σταυρού.

 1. 1. Αποκατάσταση χώρου απόθεσης αποβλήτων της παλιάς αποχέτευσης του χωριού και εργασίες επιχωμάτωσης. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
 2. Αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση στο τμήμα της οδού Λαμίας – Καρπενησίου, από τον κόμβο για Κομποτάδες έως τον κόμβο του Ε65. Το έργο κατασκευάζεται.
 3. Ασφαλτόστρωση τμήματος της λεωφόρου Σταυρού, από το ύψος της Εκκλησίας του οικισμού της Νέας Βράχας έως και την διασταύρωση με το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Το έργο ολοκληρώθηκε, στις 21 Ιουνίου.
 4. Ασφαλτόστρωση της οδού από τον κυκλικό κόμβο του Ε65 προς το ΔΔ Σταυρού έως οδούς της Κοινότητας. Και αυτό το έργο ολοκληρώθηκε, στις 21 Ιουνίου.

Β.   Δ.Δ. Λυγαριάς.

 1. 1. Ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης επαρχιακής οδού, από διασταύρωση Αμουρίου προς Λυγαριά, μήκους περίπου 1ος χλμ.

Η οδός ενώνεται με την Επαρχιακή οδό Λυγαριάς – Λαμίας.

Γίνεται έτσι μια πρώτη διαμόρφωση του Δυτικού – Βόρειου Δακτυλίου της Λαμίας και διευκολύνεται η πρόσβαση της Δυτικής Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου.

 1. 2. Αποκατάσταση ζημιών στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Λυγαριάς.

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου.

2ο Έργο. Διαγώνιος Άξονας: Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο.

 

Η κατασκευή του έργου Μπράλος – Άμφισσα, μήκους 24 χλμ, συνεχίζεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Το έργο διακρίνεται σε 2 υπο-τμήματα: Μπράλος – Αρχή παράκαμψης Γραβιάς και Ι.Κ. Μεταλλείων Βωξίτη – Άμφισσα.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της εκπόνησης των μελετών, έχει ολοκληρωθεί στο 90% το πρόγραμμα γεωτεχνικών εργασιών.

Έχει αποσταλεί, τον Ιούνιο του 2024, Φάκελος Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων για την τροποποίηση στο σχεδιασμό των Σηράγγων του έργου.

Βρίσκεται υπό σύνταξη η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση για την εισαγωγή και έγκριση από το  Συμβούλιο Δημοσίων Έργων – Τμήμα Κατασκευής έργων των αλλαγών που προκύπτουν από την ανωτέρω τροποποίηση στο σχεδιασμό των Σηράγγων.

Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, έχει γίνει το Δικαστήριο, στις 9 Απριλίου 2024, έχει εκδοθεί η σχετική Δικαστική Απόφαση και η αντίστοιχη αναγνώριση δαπάνης, και αναμένεται η υπογραφή των Αποφάσεων δέσμευσης ποσού από τον προϋπολογισμό του σχετικού εναρίθμου, καθώς και η έγκριση της αύξησης των πιστωτικών ορίων, προκειμένου να γίνει η παρακατάθεση και η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.

Παράλληλα, έχουν συνταχθεί τα Πρωτόκολλα εγκατάστασης από το Δασαρχείο Άμφισσας και το Δασαρχείο Λαμίας και έχουν παραδοθεί οι δασικές εκτάσεις.

Ως προς τις εργασίες, έχουν ολοκληρωθεί, σε ποσοστό 90%, οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις.

Σε μία γέφυρα, έχουν εκτελεστεί χωματουργικές εργασίες, σε ποσοστό 60%, και έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής των πασσάλων της.

Σε δύο άλλες, έχουν ξεκινήσει τα επιχώματα προφόρτισης για τη θεμελίωσή τους.

Ως προς τις σήραγγες, είναι σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές εργασίες (τοπογραφικές χαράξεις, εργασίες καθαρισμού σε δασικές εκτάσεις του έργου, οδοί πρόσβασης κλπ.), προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, μετά την έγκριση των μελετών.

Ως προς το Τμήμα «Τέλος Παράκαμψης Γραβιάς – Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη, έχουν υποβληθεί, στο σύνολό τους, οι μελέτες εφαρμογής του έργου.

Έχει υποβληθεί μελέτη αντικατάστασης γέφυρας με οπλισμένο επίχωμα, η οποία αδειοδοτήθηκε και περιβαλλοντικά.

Για την ασφαλή κατασκευή και λειτουργία του έργου απαιτούνται επιπλέον μέτρα προστασίας της οδού και σταθεροποίησης των πρανών, τα οποία θα καθοριστούν με την σύνταξη σχετικών γεωτεχνικών μελετών.

Η έναρξη εργασιών έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2023.

Η ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 15η Αυγούστου 2027.

3ο Έργο. Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο.

Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στις 25 Οκτωβρίου 2023, προκήρυξε τη δημοπράτηση  του έργου, μήκους περίπου 30 χλμ, για τη σύνδεση του πέρατος της παράκαμψης Μακρακώμης με το ανατολικό μέτωπο της Σήραγγας Τυμφρηστού.

Το έργο, στο σύνολο   σχεδόν του μήκους του, με εξαίρεση μικρά τμήματα στα άκρα του, ακολουθεί νέα χάραξη.

Η υπό ανάθεση σύμβαση του έργου θα έχει ως αντικείμενο συγχρόνως τη μελέτη και την κατασκευή του, και η διάρκειά της έχει οριστεί στους 54 μήνες από την υπογραφή της.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, ο οποίος διεξάγεται ηλεκτρονικά, διενεργείται μέσω δύο σταδίων:

Α’ Στάδιο: Προεπιλογή – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης    συμμετοχής.

Β’ Στάδιο: Πρόσκληση υποβολής προσφορών – Ανάθεση.

Στην παρούσα φάση, έχει δημοσιευτεί η Διακήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αίτησης συμμετοχής για προεπιλογή.

Διενεργήθηκε, στις 21 Δεκεμβρίου 2023, η ηλεκτρονική αποσφράγιση του   (υπο)φακέλου, όπου διαπιστώθηκε ότι 6 οικονομικοί φορείς υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής.

Με απόφαση, της 4ης Μαρτίου 2024, εγκρίθηκε το Πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού και ο πίνακας των τελικών επιλεγέντων που θα κληθούν να υποβάλουν προσφορά στο Β’ Στάδιο του υπόψη διαγωνισμού.

Η Αναθέτουσα Αρχή θα προχωρήσει στο Β’ στάδιο του διαγωνισμού, κατά το οποίο οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν την προσφορά τους, μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων των μελετών.

Οι μελέτες ωρίμανσης του έργου εκπονούνται με την υποβοήθηση Τεχνικού Συμβούλου.

Έχουν εκπονηθεί η τοπογραφική αποτύπωση, η προμελέτη οδοποιίας, η προμελέτη αποχέτευσης – αποστράγγισης, η οριστική γεωλογική μελέτη, και έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές μελέτες τεχνικών και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Παράλληλα, στο πλαίσιο άλλης σύμβασης εκτελείται πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών για την υποστήριξη των παραπάνω μελετών.

Μετά την επιβεβαίωση της εφικτότητας της χάραξης από το εκπονούμενο πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών, θα υποβληθεί η ΜΠΕ για έγκριση στην αρμόδια αδειοδοτούσα περιβαλλοντική αρχή.

Οι γεωτεχνικές έρευνες που αφορούν στη διερεύνηση της εφικτότητας της χάραξης έχουν ολοκληρωθεί, και μετά την επιβεβαίωση της εφικτότητας της χάραξης, θα ολοκληρωθεί η ΜΠΕ, ώστε να υποβληθεί στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Με την έκδοση της ΑΕΠΟ θα εγκριθούν οι μελέτες ωρίμανσης του έργου.

Μετά την έγκριση των μελετών θα ακολουθήσει η έγκριση της μελέτης κτηματολογίου και η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ώστε να  ξεκινήσει το Β’ Στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το Β’ Στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ήτοι η πρόσκληση των τελικώς επιλεγέντων διαγωνιζομένων για υποβολή προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία χρονικά διαστήματα, όπως η έκδοση της ΑΕΠΟ, η κήρυξη της απαλλοτρίωσης κλπ. εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός  του 1ου τριμήνου του 2025.

Παράλληλα, έχουν εκκινήσει, τον Μάρτιο του 2024, οι διαδικασίες για την μελετητική ωρίμανση του οδικού τμήματος Σταυρός – Καστρί.

Αντικείμενο των μελετών είναι η αναβάθμιση του εν λόγω οδικού άξονα, μήκους περίπου 16 χλμ.

Στις 31 Μαϊου 2024, πραγματοποιήθηκε, στο Δημαρχείο Λαμίας, συνάντηση εργασίας αρμοδίων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των μελετητών του έργου και τοπικών παραγόντων, με συμμετοχή του Υπουργού και του Δημάρχου Λαμιέων.

Βασικό θέμα, η ενημέρωση για τη χάραξη του πρώτου τμήματος της νέας οδού.

Η χάραξη θα είναι εν γένει προσαρμοσμένη στην υφιστάμενη οδό, στα εκτός σχεδίου πόλης τμήματα, και θα παρακάμπτει συγκεκριμένους οικισμούς.

Στα πλαίσια της εν λόγω αναβάθμισης θα προβλεφθεί κατάλληλος αριθμός κόμβων και τεχνικών, όπου απαιτηθεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προσβάσεις, να αποκατασταθεί το τοπικό οδικό δίκτυο και να γεφυρωθούν τα ρέματα της περιοχής.

4ο Έργο. Ανακατασκευή Παραλιακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου και Αναδιαμόρφωση του κόμβου εισόδου των Καμένων Βούρλων.

 

Η σύμβαση του έργου υπεγράφη, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον Ανάδοχο, στις 14 Μαρτίου 2024.

Έχει υποβληθεί, από τον Ανάδοχο, η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά την κατασκευή, δηλαδή η εργοταξιακή σήμανση.

Συντάσσονται οι σχετικές μελέτες εφαρμογής του Αγ. Κωνσταντίνου και θα εφαρμοστούν – άμεσα – κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κυκλικό κόμβο Ανατολικής Εισόδου Καμένων Βούρλων.

Οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των προσεχών ημερών.

Επίσης, η έναρξη των εργασιών στο μέτωπο του έργου που αφορά την ανακατασκευή της παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου ορίζεται για τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας τόσο της θερινής περιόδου όσο και της ανάγκης επίλυσης τοπικών προβλημάτων (ζητήματα αρχαιολογίας, κτηματολογικά θέματα κ.α.).

Η συμβατική ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 14η Μαρτίου 2026.

5ο Έργο. Οδική σύνδεση της Νεράιδας με Παράπλευρο Οδικό Δίκτυο.

Η συμβατική ημερομηνία περαίωσης του έργου ήταν η 25η Ιουνίου 2024.

Αυτή δεν επετεύχθη.

Το μοναδικό, αλλά βασικό πρόβλημα είναι οι απαλλοτριώσεις.

Η επίλυση του προβλήματος, μετά από 2 αναβολές εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων, πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2024.

Μετά την παραλαβή υπευθύνων δηλώσεων συναίνεσης από μέρους κάποιων εκ των ιδιοκτητών στην εκτέλεση των εργασιών του έργου πριν την καταβολή της αποζημίωσης, ο Ανάδοχος έχει ξεκινήσει τις εργασίες.

Παράλληλα, ο Ανάδοχος έχει αιτηθεί παράταση 7 μηνών, έως 25 Ιανουαρίου 2025.

Εγκρίθηκε η παράταση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

6ο  Έργο. Βελτίωση του δρόμου Κουμαρίτσι – Παύλιανη.

 

Ανατέθηκαν, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι μελέτες του συγκεκριμένου οδικού έργου, μήκους 7,7 χλμ.

Στις 31 Μαϊου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στον Δήμο Λαμιέων, αρμοδίων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των μελετητών του έργου και τοπικών παραγόντων, με συμμετοχή του Υπουργού και του Δημάρχου Λαμιέων, με θέμα την χάραξη του δρόμου.

Η χάραξη προβλέπει τις παρακάμψεις της Παύλιανης και του Κουμαριτσίου.

Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Σιδηροδρομικά Έργα

 

7ο Έργο. Σιδηροδρομικό δίκτυο.

 

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Νομού είναι τμήμα του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα που συνδέει την Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα.

Παρατηρούνται εκτεταμένες ζημίες στον κύριο άξονα Δομοκός – Λάρισα, καθώς και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού.

Η μόνιμη αποκατάσταση του δικτύου, μετά την επαναφορά της προσωρινής αποκατάστασης στις 16 Δεκεμβρίου 2023, αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη διετία.

Ταυτόχρονα, λειτουργεί τμήμα του παλαιού δικτύου μονής γραμμής, από το ΣΣ Τιθορέας μέχρι το ΣΣ Λιανοκλαδίου, το οποίο και επεκτείνεται μέχρι τον ΣΣ Στυλίδας.

Για το παλαιό δίκτυο δρομολογούνται έργα που αφορούν:

1ον. Τη συντήρηση της επιδομής στο τμήμα ΣΣ Τιθορέας – ΣΣ Λιανοκλαδίου.

Η τρέχουσα εργολαβία συντήρησης ολοκληρώνεται περί τα τέλη του 2024, και περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης φθορών και βλαβών της υποδομής και επιδομής του συγκεκριμένου δικτύου.

2ον. Την μελέτη και τον έλεγχο στατικότητας των 2 μεγάλων γεφυρών, του Γοργοποτάμου και της Παπαδιάς.

Η μελέτη στατικότητας έχει ανατεθεί σε εταιρία και βαίνει προς ολοκλήρωση.

3ον. Τον έλεγχο των σηράγγων του ανωτέρω τμήματος, και κυρίως της σήραγγας του Μπράλλου.

4ον. Τη μελέτη και αποκατάσταση των πρανών του εν λόγω τμήματος.

5ον. Τη συντήρηση των κτιρίων των σταθμών που, στην πλειονότητά τους, είναι μνημεία της νεότερης ιστορίας των σιδηροδρόμων.

6ον. Την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ρηγματωμένων στρωτήρων στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για το τμήμα Άγιος Στέφανος – Δομοκός.

7ον. Την αντικατάσταση και την απόδοση σε χρήση όλων των αλλαγών τροχιάς που είχαν υποστεί ζημιές.

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησής τους αποκαταστάθηκε πλήρως η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός.

Ένα σημαντικό έργο, που έχει ολοκληρωθεί, είναι η εγκατάσταση καμερών εντός των σηράγγων σε όλο το μήκος τους και η μεταφορά των σημάτων στο Κέντρο Παρακολούθησης Σηράγγων και SCADA, που λειτουργεί στον ΣΣ Λιανοκλαδίου.

Το έργο παραδόθηκε στα τέλη του 2023, ελέγχεται και λειτουργεί κανονικά.

Τέλος, ένα σημαντικό έργο είναι η μελέτη σύνδεσης της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Για όλα τα παραπάνω δρομολογούνται οι σχετικές μελέτες, με σκοπό την εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή τους.

Υπάρχει προοπτική, με βάση τον επόμενο σχεδιασμό δρομολογίων, να εξεταστεί η δυνατότητα επιβατικής εξυπηρέτησης και από τον ΣΣ Αγίου Στεφάνου, ανάλογα με την επιβατική κίνηση που θα μπορεί να αναπτυχθεί.

Στον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα, συνεχίζεται κανονικά η επιβατική λειτουργία του ΣΣ Μώλου.

Έχουν επανέλθει και εκτελούνται τα τοπικά δρομολόγια Αθήνα – Λιανοκλάδι.

Διαχείριση Υδάτων – Αρδευτικά Έργα

8ο Έργο. Κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου στην Ηράκλεια.

Το έργο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε.

Το σύγχρονο αυτό αρδευτικό δίκτυο είχε συνολικό προϋπολογισμό περίπου 6 εκατ. ευρώ και απολογιστικό κόστος περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία του έχει αρχίσει και αρδεύει, επιτυχώς, 3.510 στρέμματα, με ορατά τα οφέλη για τους αγρότες της περιοχής.

9ο Έργο. Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας.

Η υλοποίηση αυτού του σημαντικού αρδευτικού έργου, παρουσίαζε, κατά περιόδους, μικρότερες ή μεγαλύτερες χρονικές υστερήσεις.

Τους τελευταίους 10 περίπου μήνες, έχει επιτευχθεί επιτάχυνση των εργασιών.

Εγκρίθηκε, το 1ο τρίμηνο του 2024, αύξηση, περίπου κατά 1,8 εκατ. ευρώ, στον συμβατικό προϋπολογισμό, ο όποιος πλέον ανέρχεται στα 40,2 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά πρόσθετη αποζημίωση εργασιών για την αντιμετώπιση απροβλέπτων και επιγενομένων συνθηκών.

Σε ότι αφορά συγκεκριμένες εργασίες:

 • Σκελετός Γέφυρας Γ2. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν. Τα ασφαλτικά περί την γέφυρα θα ολοκληρωθούν εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.
 • Οικίσκοι. Εκ των 16 προβλεπόμενων, οι 12 είναι έτοιμοι. Οι υπόλοιποι 4 θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2024, και θα αρδεύει 28.500 στρέμματα.

10ο Έργο. Φράγμα Πολλαπλών Σκοπών στον Χείμαρρο Μπουγάζι.

Μεγάλο πρόβλημα για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,6 εκατ. ευρώ, είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι που απαιτούνται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πρέπει, ακόμη, να συνταχθούν κάποιες επιπρόσθετες μελέτες για την ολοκλήρωση του φράγματος με ασφάλεια.

Σχεδιάζεται επανα-δημοπράτηση του έργου.

11ο Έργο. Αναβάθμιση αρδευτικών δικτύων Ανθήλης και Ροδίτσας.

Η μελέτη αφορά την υπογειοποίηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων.

Τα αρδευτικά δίκτυα των επιμέρους ζωνών διανομής υδάτων αφορούν 17.000 στρέμματα στην περιοχή της Ροδίτσας, και 21.000 στρέμματα στην περιοχή της Ανθήλης.

Οι μελέτες, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 10%, θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 2 χρόνια.

Εγκρίθηκε ο 1ος Συγκριτικός Πινάκας, ποσού περίπου 930.000 ευρώ, από τον συνολικό προϋπολογισμό μελέτης ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

 

Κτιριακές Υποδομές

12ο Έργο. Κτιριακές Υποδομές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σε συνεργασία με τη Διοίκηση της εποπτευόμενης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές», συνεχίζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών στήριξης των σχολικών μονάδων της Φθιώτιδας, από πλευράς νέων κατασκευών, επισκευής υφιστάμενων κτιριακών υποδομών και εφοδιασμού σχολικών μονάδων με νέο εξοπλισμό.

1ον. Κατασκευές.

Προχωρά η μελέτη για την υλοποίηση των έργων της ανέγερσης:

α) Κλειστού Γυμναστηρίου, 1.150 τ.μ., στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας.

β) Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, 530 τ.μ., στο συγκρότημα των σχολικών μονάδων 2ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου Λαμίας.

Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου.

Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων.

Επίσης, μελετάται η κατασκευή κλειστής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.

2ον. Επισκευές.

Πριν λίγες μέρες, με τη λήξη του σχολικού έτους, όπως είχαμε δεσμευτεί, ξεκίνησαν επισκευές αναβάθμισης σχολικών υποδομών στις εξής σχολικές μονάδες: 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, Νηπιαγωγείο Ελάτειας, Δημοτικό Σχολείο Ελάτειας, Γυμνάσιο – Λύκειο Ελάτειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται περίπου στις 220.000 ευρώ, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Επίσης, την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, προγραμματίζεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Κτιριακών Υποδομών και Αναδόχου για την υλοποίηση του έργου επισκευών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λουτρών Υπάτης, προϋπολογισμού περίπου 65.000 ευρώ.

Στον προγραμματισμό των Κτιριακών Υποδομών περιλαμβάνονται και άλλες σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας.

3ον. Εξοπλισμός.

Σε συνέχεια του έργου της προμήθειας εξοπλισμού σχολικών μονάδων σε όλη την Επικράτεια, πράξη χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην Περιφερειακή Ενότητα, το τελευταίο διάστημα, εφοδιάστηκαν με εξοπλισμό, μέσω των Κτιριακών Υποδομών, οι παρακάτω σχολικές μονάδες:

Νηπιαγωγείο Νέου Μοναστηρίου, Νηπιαγωγείο Καραβομύλου, Νηπιαγωγείο Λουτρών Υπάτης, Νηπιαγωγείο Πελασγίας, 2ο Νηπιαγωγείο Στυλίδας, Δημοτικό Σχολείο Γλύφας, Δημοτικό Σχολείο Πελασγίας, Δημοτικό Σχολείο Αχινού, Δημοτικό Σχολείο Ραχών, 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Στυλίδας, 6ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, 17ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, Γυμνάσιο Πελασγίας, Λύκειο Πελασγίας, Λύκειο Στυλίδας, Γυμνάσιο Δομοκού, Λύκειο Δομοκού.

4ον. Αποκατάσταση Ζημιών από Φυσικές Καταστροφές.

Υπεγράφησαν, στις 3 Ιουνίου 2024, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, 6 σχετικές συμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε 33 σχολικές μονάδες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης σε σχολικές μονάδες του Δήμου Δομοκού, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα έργα, τα οποία είναι σε εξέλιξη, και είχα την ευκαιρία να τα επισκεφθώ, αφορούν:

 • Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Δομοκού, προϋπολογισμού άνω του 1,4 εκατ. ευρώ.
 • Το Γυμναστήριο Γυμνασίου και Λυκείου Δομοκού, προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.
 • Τον Παιδικό Σταθμό Δομοκού, προϋπολογισμού 416.000 ευρώ.
 • Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Δομοκού, προϋπολογισμού άνω του 1,1 εκατ. ευρώ.
 • Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Νέου Μοναστηρίου, προϋπολογισμού άνω του 1,6 εκατ. ευρώ.
 • Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου, προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στα περισσότερα από αυτά, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται μέχρι τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς.

Στα υπόλοιπα, μέχρι το τέλος του έτους.

13ο Έργο. Έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως σας είχα ενημερώσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ανταποκρινόμενο σε σχετικά αιτήματα Δήμων της χώρας, δρομολόγησε χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας που αφορούν Δημοτικές Κοινότητες.

Η αξιολόγηση γίνεται με βάση εγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα κριτήρια, που αναφέρονται στην πρόσκληση του Υπουργείου για δυνητική ένταξη Δήμων στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Δομοκού, με 250.000 ευρώ, για έργα που αφορούν τις Δημοτικές Κοινότητες Σοφιάδα και Πετρίλια, Άγιος Γεώργιος, Γαβράκια, Δομοκός, Καρυές, Αγραπιδιά, Ομβριακή και Νέο Μοναστήρι.

Η διαδικασία συνεχίζεται για τους Δήμους Λαμιέων, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Λοκρών, Μακρακώμης και Στυλίδας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης 2019-2023, υλοποιήθηκαν δεκάδες έργα μικρής κλίμακας σε δημοτικές κοινότητες, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρω:

 • Κατασκευή γεώτρησης στην Άνω Αγόριανη, το Πετρωτό και το Νεοχώρι Δομοκού.
 • Διαμόρφωση Δημοτικού Σχολείου και παιδικής χαράς στη Μελιταία.
 • Ανακατασκευή αποδυτηρίων στη Μεγάλη Βρύση.
 • Ανάπλαση πλατείας στο Γαρδίκι, τη Μάκρη και την Πτελέα.
 • Κατασκευή 5×5 στη Γραμμένη.
 • Αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού στις Λιβανάτες και την Κυρτώνη.
 • Επισκευή και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στον Έξαρχο και το Ζέλι.
 • Περίφραξη Γυμνασίου – Λυκείου Αμφίκλειας.
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τιθορέας.
 • Κατασκευή παιδικής χαράς στον Θεολόγο.

Παράλληλα, ο Δήμος Λαμιέων δημοπράτησε τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις σε δημοτικές κοινότητες, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από τον Μάρτιο του 2023, μετά από συνεργασία του τότε Υπουργού Οικονομικών με την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Λαμιέων.

Τα έργα αφορούν τις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Μεσοχωρίου, Οίτης, Δαμάστας, Σταυρού και Πύργου.

14ο Έργο: Απαλλοτριώσεις.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε σχετική Απόφαση, που αφορά στην έγκριση δέσμευσης ποσών για την παρακατάθεση αποζημίωσης ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και σχετικών δικαστικών εξόδων, συνολικού ποσού περίπου 2,3 εκατ. ευρώ.

Η σχετική απόφαση περιλαμβάνει:

1ον. Παρακατάθεση αποζημίωσης για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν στο τμήμα Ράχες – Άγιοι Θεόδωροι, ύψους 277.077 ευρώ.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα χρονολογείται από το 1994!

2ον. Παρακατάθεση αποζημίωσης για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν στο τμήμα παράκαμψης Αγίου Κωνσταντίνου, ύψους 1.345.312 ευρώ.

3ον. Αποζημίωση Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας αμοιβής για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν στο τμήμα παράκαμψης Καμένων Βούρλων, ύψους 82.277 ευρώ.

4ον. Παρακατάθεση αποζημίωσης για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν στη Μοσχοκαρυά Λαμίας, ύψους 288.847 ευρώ.

 

15ο Έργο: Ενίσχυση αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Υπεγράφη, στις 16 Μαΐου 2024, από τον πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, απόφαση, σύμφωνα με την οποία, 10,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και για την αντικατάσταση λεωφορείων σε όλη τη χώρα.

Η σχετική απόφαση για το ΚΤΕΛ Φθιώτιδας αφορά την αντικατάσταση λεωφορείων δημόσιας χρήσης, με ποσό ενίσχυσης 141.597 ευρώ.

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Έργα που ξεκίνησαν την προηγούμενη περίοδο Διακυβέρνησης από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

16ο Έργο. Ανέγερση Πτέρυγας Ακτινοθεραπείας, Χημειοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής και Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στο Νοσοκομείο Λαμίας

Ως προς το πρώτο έργο, οι εργασίες προχωρούν κανονικά, και μάλιστα πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στις επισκέψεις που – συστηματικά – πραγματοποιώ στο έργο.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί το 25% του οικονομικού αντικειμένου.

Ως προς το έργο της Αναβάθμισης του Τ.Ε.Π., πραγματοποιούνται πρόδρομες εργασίες για τη μεταφορά του υφιστάμενου Τμήματος στο Πέτρινο κτίριο, και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της αναβάθμισής του.

Και τα δύο έργα θα παραδοθούν, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας, πριν από τον Νοέμβριο του 2025.

17ο Έργο. Δημιουργία και Επέκταση Κτιριακών Υποδομών του Πανεπιστημίου.

Ολοκληρώθηκε από το Πανεπιστήμιο, με τη συνδρομή του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο φάκελος για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου.

Ο φάκελος υποβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προς έγκριση.

Με την έγκρισή του, υλοποιείται ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση μιας σύνθετης και επίπονης διαδρομής, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος περίπου του έτους.

18ο Έργο. Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως αναθέτουσα αρχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προχώρησε, στις 15 Απριλίου 2024, στην έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου για το σύνολο (cluster) των Δικαστικών Μεγάρων, με τους πέντε υποψηφίους που προκρίθηκαν.

Ο 1ος κύκλος του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους προεπιλεγέντες έλαβε χώρα στις 13 και 14 Μαΐου 2024.

Οι υποψήφιοι οικονομικοί φορείς απέστειλαν τα υπομνήματά τους με σχόλια επί αυτού, στις 24 Μαΐου 2024, τα οποία είναι υπό επεξεργασία από τους Συμβούλους της Αναθέτουσας Αρχής, προκειμένου να επιλυθούν – κατά το δυνατόν – ενόψει του 2ου κύκλου του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Παράλληλα, έχει υποβληθεί αίτημα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, για τη μετεγκατάστασή της από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας στο υπό ανέγερση Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Διερευνάται, από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η συμβατότητα της χρήσης, η επικαιροποίηση του κτιριολογικού και η ένταξή του στη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς και η υλοποίηση μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση.

19ο Έργο. Λιμάνι Στυλίδας.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, στις 23 Φεβρουαρίου 2024, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του ΤΑΙΠΕΔ, για το έργο της αποκατάστασης βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα της Στυλίδας Φθιώτιδας.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, και, σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2025.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Διευθύνουσα Υπηρεσία ορίζεται η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Θεσσαλίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κύριος του έργου θα είναι το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

Έχουν γίνει τα ακόλουθα βήματα:

 • Έχει γίνει επισκόπηση των διαθέσιμων μελετών και στοιχείων.
 • Έχει οριστικοποιηθεί το σύστημα του διαγωνισμού, μέσω απευθείας διαγωνιστικής διαδικασίας με Τεύχη Δημοπράτησης.
 • Προχωρά η προετοιμασία φακέλου για την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων.
 • Προετοιμάζονται τα Τεύχη του Διαγωνισμού, ώστε – μετά τη γνωμοδότηση – να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στον αέρα.

Η εκτίμηση είναι για δημοσίευση Τευχών Δημοπράτησης προς αρχές Αυγούστου.

20ο Έργο. Αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών.

Ακίνητο Camping Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης).

Το ΤΑΙΠΕΔ, στις 29 Φεβρουαρίου 2024, προχώρησε στην ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για την αξιοποίηση του ακινήτου, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία, σε παρούσα αξία, είναι περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Ο επενδυτής αναμένεται να υλοποιήσει τα επόμενα έτη σημαντικές επενδύσεις, για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του ακινήτου, του παραλιακού μετώπου και των ιαματικών πηγών.

Έχει δοθεί παράταση στην προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών στην μοναδική υποβληθείσα πρόταση.

Καταληκτική ημερομηνία η Παρασκευή για την υποβολή της εγγυητικής.

Ακίνητο Λουτρών Υπάτης.

Το ακίνητο τέθηκε σε λειτουργία από την ΕΤΑΔ στις 8 και 9 Ιουνίου.

Θα βρίσκεται σε λειτουργία την περίοδο 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, είμαστε σε προχωρημένες επικοινωνίες με ιδιώτες, για την αξιοποίηση περαιτέρω υφιστάμενων χώρων στην περιοχή.

21ο Έργο. Αποκατάστασης ζημιών λόγω τη θεομηνία «Daniel» στους Δήμους.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε 17 θέσεις, στους Δήμους Λαμιέων και Δομοκού, συνολικού προϋπολογισμού 18,3 εκατ. ευρώ.

Εκδόθηκε, στις 17 Ιουνίου, η Υπουργική Απόφαση για τον προσδιορισμό και την εξειδίκευση του φυσικού αντικειμένου των έργων αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

Βρίσκεται υπό ολοκλήρωση η σύνταξη των τευχών κατεπείγουσας ανάθεσης.

22ο Έργο. Έκτακτες χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ.

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δρομολογούνται χρηματοδοτήσεις για έργα / μελέτες που αφορούν στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των μελλοντικών φυσικών καταστροφών και στην εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές στις υποδομές αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας είναι:

1ον. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές και καθαρισμοί ρεμάτων από πλημμύρα (Daniel), 4 εκατ. ευρώ.

2ον. Δήμος Δομοκού: Αποκαταστάσεις ζημιών αγροτικής οδοποιίας και υποδομών (Daniel και Elias) και αποκαταστάσεις ζημιών σε αρδευτικό δίκτυο, 3 εκατ. ευρώ.

3ον. Δήμος Μακρακώμης: Κάλυψη αναγκών και αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές, 500.000 ευρώ.

4ον. Δήμος Στυλίδας: Αποκαταστάσεις ζημιών σε δίκτυα και υποδομές (Daniel), 400.000 ευρώ.

5ον. Δήμος Λοκρών: αντιπλημμυρικά έργα, 100.000 ευρώ.

6ον. Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας: 90.000 ευρώ.

23ο Έργο. Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση ΒΙΠΕ Λαμίας.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.490.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

 • Έργα βελτίωσης ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων και μείωσης απωλειών δικτύου ύδρευσης.
 • Έργα ψηφιακής αναβάθμισης υποδομών ΒΙΠΕ Λαμίας και βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Βρισκόμαστε στη φάση οριστικοποίησης των μελετών, με ορίζοντα υλοποίησης του έργου το τέλος του 2025.

24ο Έργο. Αγωγός ύδρευσης Παλαιοκερασιά – Ράχες.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε, στις 4 Ιανουαρίου 2021, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το ποσό του 1,05 εκατ. ευρώ.

Το έργο, αν και παραδόθηκε από τον Ανάδοχο στον Δήμο Στυλίδας, δεν είναι πλήρως λειτουργικό, γιατί προκλήθηκε βλάβη από τη θεομηνία Daniel στην υδρομάστευση.

Αναζητούνται επιπλέον πόροι, για την αποκατάσταση της βλάβης και την πλήρη λειτουργία του αγωγού.

25ο Έργο. Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι τα έργα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, για τη συγκεκριμένη δράση, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, είναι:

 • Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας: Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τιθορέας, Κάτω Τιθορέας και Ελάτειας, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.
 • Δήμος Στυλίδας: Ολοκληρωμένη κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Καραβόμυλου, Αχινού, Παραλίας Ραχών, Ραχών, Αυλακίου και ΕΕΛ Δήμου Στυλίδας, προϋπολογισμού 22,7 εκατ. ευρώ.
 • Δήμος Καμένων Βούρλων: Κατασκευή νέων παροχών αποχέτευσης Μώλου, προϋπολογισμού 000 ευρώ.
 • ΔΕΥΑ Δήμου Λαμιέων: Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Λεκάνης Σπερχειού, προϋπολογισμού 14,1 εκατ. ευρώ, με ωφελούμενες 16 περιοχές του Δήμου.

Σήμερα, τα έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα υπό κατασκευή σημεία όπου αναπτύσσονται οι παρεμβάσεις, στο Αυλάκι, στην Κάτω Τιθορέα, στις Μεξιάτες και στις Κομποτάδες.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης του συνολικού έργου είναι το τέλος του 2025.

26ο Έργο. Υδροπλάνα σε λιμένες της Περιφερειακής Ενότητας.

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχωρά στις διαδικασίες για την αδειοδότηση και δημιουργία σταθμών υδροπλάνων σε 5 λιμάνια της περιοχής, και συγκεκριμένα σε Αρκίτσα, Ράχες, Γλύφα, Θεολόγο και Λάρυμνα.

27ο Έργο. Φωτισμός και περίφραξη γηπέδου ποδοσφαίρου Κάτω Τιθορέας.

Μετά από επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, το έργο, προϋπολογισμού 239.000 ευρώ, «ξεκολλάει» και εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με δικαιούχο πράξης τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.

28ο Έργο. Εγκαίνια γηπέδου μπάσκετ στον Γοργοπόταμο.

Με τη συνδρομή μας, καθώς και της νυν και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Λαμιέων, αλλά και ίδια κεφάλαια του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεολαίας Γοργοποτάμου, το γήπεδο μπάσκετ ολοκληρώθηκε, εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στους κατοίκους προς χρήση, στις 27 Απριλίου 2024.

29ο Έργο. Νέο πλοίο στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η πλήρης ευθύνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ή η συμβολή στη δημιουργία ποικίλων δημοσίων υποδομών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συνέδραμε στο έργο της αναβάθμισης του Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ σχεδίασε, χρηματοδοτεί και υλοποιεί, όπως ήδη ανέφερα, την ανάπλαση της παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Ως προς το πρόβλημα που γεννήθηκε με τη διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων του Αγίου Κωνσταντίνου με τις Σποράδες, σημειώνω ότι το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσφάτως, σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση, απάντησε: «εξαιτίας της ταχύτητας που ανέπτυσσε το πλοίο, δημιουργούνταν υψηλός και έντονος κίνδυνος που προκαλούσε προβλήματα στις παράκτιες τουριστικές επιχειρήσεις και τους λουόμενους. Επί των ανωτέρω, είχαν υποβληθεί καταγγελίες – παράπονα από πολίτες της τοπικής κοινωνίας, στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές».

Συνέπεια αυτού, η πλοιοκτήτρια εταιρεία σταμάτησε τα δρομολόγια.

Το πρόβλημα που γεννάται για τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι σοβαρό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναζητήθηκε νέα πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να αντιμετωπισθούν – με επιτυχία – ανοικτά ζητήματα, και να δρομολογηθεί πλοίο από τις επόμενες ημέρες, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2024.

30ο Έργο. Ενισχύσεις με κοινωνικό πρόσημο.

Εξασφαλίστηκαν χορηγίες, από τον ιδιωτικό τομέα, για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Λαμίας, τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Αγίου Κωνσταντίνου «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ», τον Σύλλογο Γυναικών Ανθήλης, τον Πολιτιστικό και Χορευτικό Σύλλογο Οπουντίων και τον Σύλλογο Κουμαριτσιωτών.

Επίσης, εξασφαλίστηκαν χορηγίες για τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των παρεμβάσεών του στο Νομό, ο κ. Σταϊκούρας, υπογράμμισε:  “Από τα προαναφερθέντα συνάγεται ότι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η συνεχής και επίμονη προσπάθεια και οι αρμονικές συνεργασίες φέρνουν, για την ΠΕ Φθιώτιδας, θετικά αποτελέσματα.

Η Φθιώτιδα γυρίζει σελίδα.

Προσωπικά εργάζομαι για να συμβάλλω στον πορεία προόδου του τόπου μας και την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, με απόλυτη καθαρότητα, σύγχρονο σχέδιο και πρόγραμμα, αξιοπιστία, συνέπεια και αποτελεσματικότητα, σε συνεργασία με όλους τους αιρετούς, σε όλους τους θεσμούς της πολιτείας.

Αυτό πιστεύω ότι είναι το σωστό για τον τόπο μας και την πατρίδα μας, και αυτό πράττω”.

Σχετικές αναρτήσεις

Ξέφραγο αμπέλι η ΛΑΡΚΟ

efthia

Συνεχίζονται οι πιέσεις από το Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας για το Κτηματολόγιο

efthia

Συντήρηση του οδοστρώματος σε τμήματα των Εθνικών δρόμων

efthia
Φόρτωση....