Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής, κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματος, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ναϊντζίνγκ στην Κίνα.
Ο Καραλής έχασε μόνο από τον ασυναγώνιστο Αρμάντ Ντουπλάντις, στον οποίο έβαλε δύσκολα όταν ξεπέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 6,05 μέτρα καταρρίπτοντας το (δικό του) πανελλήνιο ρεκόρ.
Προηγουμένως, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε υπερβεί με την πρώτη προσπάθεια τα 5,70, 5,80, 5,90 και 5,95 μέτρα.
Μετά το 6,05 κι ενώ είχαν απομείνει οι δυο τους, ο πήχης ανέβηκε στα 6,10. Ο Ντουπλάντις τον έριξε στην πρώτη προσπάθεια, ενώ ο Καραλής στάθηκε άτυχος γιατί ενώ πέρασε καθαρά το ύψος βρήκε τον πήχη με το χέρι στην κάθοδο.
Ο Σουηδός παγκόσμιος ρέκορντμαν ξεπέρασε τα 6,10 με τη δεύτερη προσπάθεια και ο Καραλής άφησε το τελευταίο άλμα για τα 6,15, που δεν κατάφερε να υπερβεί, ενώ ο Ντουπλάντις χωρίς άγχος πια το πέτυχε με την πρώτη προσπάθεια και κλείδωσε το «χρυσό» μετάλλιο.
Τα μετάλλια του Καραλή στις κορυφαίες διοργανώσεις
2025 – 2ος 6,05 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού (Ναντζίνγκ)
2025 – 1ος 5,90 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού (Άπελντοορν)
2024 – 3ος 5,90 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες (Παρίσι)
2024 – 2ος 5,87 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ρώμη)
2024 – 3ος 5,85 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού (Γλασκόβη)
2023 – 2ος 5,80 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού (Κωνσταντινούπολη)
Οι αγώνες του Καραλή το 2025
5.85 – Ρουέν (24/1)
5.90 – Καέν (31/1, πανελλήνιο ρεκόρ)
5.92 – Λοτζ (8/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
5.94 – Βερολίνο (14/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
6.01 – Πειραιάς (22/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
6.02 – Κλερμόν Φεράν (28/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
5.90 – Άπελντοορν (9/3)
6.00 – Ουψάλα (13/3)
6.05 – Ναντζίνγκ (22/3, πανελλήνιο ρεκόρ)
Καραλής: «Ο Μόντο μού είπε ότι τον κοίταξα στα μάτια»
Με μια μυθική εμφάνιση, την καλύτερη της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Εμμανουήλ Καραλής πάλεψε δυνατά απέναντι στον Αρμάντ Ντουπλάντις πριν κατακτήσει τελικά τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κίνας.
Στις δηλώσεις του μετά τον τελικό στο άλμα επί κοντώ, που έκανε στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Καραλής υπογράμμισε ότι φέτος διάγει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και μετέφερε τα λόγια των αντιπάλων του και ίδιου του Ντουπλάντις και του πατέρα του, που παραδέχθηκαν ότι ο απόλυτος σταρ του αγωνίσματος πιέστηκε για πρώτη φορά.
«Η προετοιμασία έχει πάει πάρα πολύ καλά, η αυτοπεποίθησή μου έχει φτάσει στα ύψη. Βλέπω υψηλά ύψη και πιστεύω ότι πρέπει να τα καταφέρω. Ακόμα και στο 6.10μ. είχα μια προσπάθεια που ήταν πάρα πολύ καλή. Φέτος είναι η καλύτερη σεζόν της ζωής μου. Έχω πηδήξει έξι μέτρα τέσσερις φορές, δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω επειδή το ζω, αλλά όλοι οι δημοσιογράφοι και οι αθλητές μου λένε ότι αυτό είναι κάτι απίστευτο. Δεν ξέρω πώς μπορώ να το εκφράσω σε λόγια, αλλά είναι κάτι που πηγαίνει από μόνο του. Όταν νιώθεις καλά και ξέρεις ότι έχεις κάνεις τη δουλειά, όλα πηγαίνουν στον αυτόματο», σχολίασε στην αρχική τοποθέτησή του.
Όσο για την αξιοσημείωτη αλλαγή του από το 2024 και μετά; «Άλλαξα το προπονητικό μου γκρουπ. Κάνω προπόνηση μαζί με τον πατέρα μου, μαζί με τον Γιώργο τον Πομάσκι, μαζί με τον Πολωνό, τον Μαρτσίν Στσεπάνσκι. Έχουμε φτιάξει ένα προπονητικό τρίδυμο όπου ο καθένας ξέρει το πόστο του, όλοι κυνηγούν το καλύτερο για μένα. Μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει πάρα πολύ. Εννοείται ότι εγώ έχω βάλει τη δουλειά, αλλά οι αφανείς ήρωες είναι ο Χάρης ο Καραλής, ο Γιώργος ο Πομάσκι και ο Μαρτσίν Στσεπάνσκι».
Και πρόσθεσε: «Έχει αλλάξει πλέον όλη μου η ψυχολογία, αγαπώ πλέον το άθλημα, απολαμβάνω όλη τη διαδικασία. Όλα αυτά είναι πράγματα που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν μαζί με τη θετική σκέψη. Πρώτη φορά ξεκινάω από το 5.70μ. που είναι πολύ σημαντικό ύψος. Μόνο εγώ και ο Μόντο ξεκινήσαμε σε αυτό το ύψος, το πέρασα και από εκεί και πέρα όλα πήγαιναν στον αυτόματο. Ήθελα να τα κάνω όλα με την πρώτη, όλα πήγαν βάσει σχεδίου και είναι πολύ καλά».
Κληθείς να σχολιάσει το ότι ήταν ένας από τους καλύτερους αγώνες όλων των εποχών σε αυτή τη διοργάνωση από το 1987, γιατί και δύο αθλητές πέρασαν πάνω από τα 6.05μ., απάντησε: «Είμαι περήφανος. Πάμε για τα επόμενα. Ο Μόντο μού είπε ότι πρώτη φορά πήγε τόσο δύσκολα. Είμαστε όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι. Μού είπε ότι τον κοίταξα πραγματικά στα μάτια, μού το είπε και ο πατέρας του και οι υπόλοιποι αθλητές ότι: “πρώτη φορά βλέπω τον Μόντο να είναι λίγο πιεσμένος”.
Εντάξει, ο Μόντο είναι ένας από τους καλύτερους. Κάτι έβλεπε, που είναι σημαντικό. Θέλω να βελτιώνομαι, αφού σε κάθε αγώνα σταθεροποιούμαι στα 6.10 μέτρα, ο στόχος είναι να ξεπεράσω τα 6.10μ. και από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά. Εγώ θα πιστεύω στον εαυτό μου, θα πιστεύω ότι μπορώ να κάνω μαγικά πράγματα και θα προπονούμαι κάθε ημέρα για να το πετύχω».