Θάλασσα

Ασφάλεια στη θάλασσα και την πισίνα: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μια από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες μικρών και μεγάλων είναι το μπάνιο στη θάλασσα και η χαλάρωση στην παραλία.
Επειδή όμως η θάλασσα είναι απρόβλεπτη και μπορεί να γίνει επικίνδυνη, για ξέγνοιαστες διακοπές, χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες και σωστή εφαρμογή οδηγιών. Για να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο, παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση και διακοπές δίχως απρόοπτα.

Ο βασικός δεκάλογος και ασφάλεια στη θάλασσα

Για να είναι το κολύμπι και η θάλασσα διασκεδαστικά θα πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας. Ακολουθήστε τον δεκάλογο ασφαλείας στη θάλασσα για ένα καλοκαίρι γεμάτο όμορφες στιγμές.

Μην απομακρύνεστε από την ακτή, σε μεγάλο βάθος σε άγνωστα νερά. Επίσης μην κολυμπάτε πέρα από τις σημαδούρες που τυχόν βρίσκονται τοποθετημένες στο νερό γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.

Σε περίπτωση θαλασσίων σπορ ακολουθήστε κατά γράμμα τους κανόνες και μην απομακρύνεστε από τη σηματοδοτημένη περιοχή για την ασφάλεια τη δικιά σας αλλά και των κολυμβητών.

Καλό είναι να μην κολυμπάτε μόνοι ή αν το κάνετε να βρίσκεστε κοντά σε άλλους κολυμβητές ώστε να μπορέσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί.

Ο κανόνας των δύο ωρών μετά του φαγητού είναι απαράβατος. Η κολύμβηση με γεμάτο στομάχι ενέχει κινδύνους και αυτό διότι ο οργανισμός έχει προετοιμαστεί για τη διαδικασία της πέψης.

Τα παιδιά κολυμπούν πάντα υπό την επίβλεψη ενηλίκων και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ειδικά αν δε γνωρίζουν κολύμπι. Μόνο λίγα λεπτά απροσεξίας χρειάζονται για να συμβεί το κακό. Επιτήρηση χρειάζεται ακόμη και αν τα παιδιά παίζουν στην άμμο πολύ κοντά στο νερό χωρίς τη διάσπαση κινητού ή βιβλίου καθώς η προσοχή αποσπάται πολύ εύκολα.

Προσοχή στις βουτιές. Μην επιχειρήσετε κατάδυση σε ρηχά νερά, κάτω του 1,5 μέτρου, ειδικά αν δε φαίνεται ο πυθμένας καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης σε βράχο ή πέτρα και σοβαρού τραυματισμού.

Το ίδιο ισχύει και για την κατάδυση από ψηλά σημεία ή σε άγνωστες θάλασσες. Να αποφεύγετε τις βουτιές από βράχους και υπερυψωμένα σημεία. Βουτιές μπορούν να γίνουν μόνο από ελεγμένους βατήρες και πάντα μόνο αν κάποιος γνωρίζει τη σωστή τεχνική και τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε κυματώδη θάλασσα. Όσο καλός κολυμβητής και να είναι κάποιος, η θάλασσα είναι απρόβλεπτη και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά αν υπάρχουν ρεύματα.

Καλό είναι επίσης να έχετε πάντα μαζί σας φαρμακευτικά προϊόντα για τσιμπήματα και ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι για κάθε χρήση. Τα τσιμπήματα μέδουσας και εντόμων όπως και το να πατήσετε αχινό είναι πιθανά και καλό είναι να σας βρουν προετοιμασμένους.

Και φυσικά μη ξεχνάτε την προστασία από τον ήλιο. Φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο και εφαρμόζετε τακτικά σε σώμα, πρόσωπο και παλάμες αντηλιακά προϊόντα προστασίας με υψηλό δείκτη SPF, άνω του 30 με διπλή προστασία κατά των ακτινών UVA και UVB.

ΠΗΓΗ: z-pharm.gr

Σχετικές αναρτήσεις

«Χάλκινες» οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών

efthia
Φόρτωση....