Απόψεις

Αύριο δικάζεται το δικαίωμα στην κοινωνική κριτική όσων εφαρμόζουν τις κυβερνητικές επιλογές στην Υγεία

Δυστυχώς σήμερα είναι η μέρα η οποία αντί να πρέπει να στείλω ένα ευχαριστήριο μήνυμα σε τόσους και τόσους ανθρώπους που μου ευχήθηκαν με κάθε πρόσφορο μέσον για την ονομαστική μου εορτή, αναγκάζομαι να στείλω ένα διαφορετικού τύπου μήνυμα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, έκανα μία δήλωση για το ζήτημα και έκρινα τον Διοικητή του για τις τόσες και τόσες μαρτυρίες στοχοποίησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μία αξιολογική κρίση, ξεκάθαρα και αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα, θα μπορούσε ποτέ να διώκεται ποινικά και αστικά. Τα δημόσια αξιώματα εμπίπτουν εξ’ ορισμού στην δημόσια σφαίρα και κρίνονται και αξιολογούνται με τους όρους κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, οι κρίσεις των αξιωμάτων μόνο αξιολογικές είναι και επ’ ουδενί προσωπικές.

Διερωτώμαι, πόσες και πόσες φορές δεν έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο άλλα και άλλα, πολύ βαρύτερα και πολλές φορές και σοβαρότερα από το αξιολογικό «απαράδεκτος»; Νομίζω όλοι έχουμε μνήμη, κρίση και ξέρουμε και τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας. Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με την πραγματική διάσταση των προβλημάτων στην δημόσια παροχή του υπέρτατου αγαθού της υγείας και όχι με την προσπάθεια εξόντωσης του κάθε Παπαγόρα;

Παρά ταύτα, φτάνουμε στο σήμερα, όπου σήμερα, 19/01/2024, δικάζομαι για τον ρόλο μου ως ενεργού πολίτη και πολιτικού όντως. Οι διαφορές μου είναι μόνον πολιτικές και δεν είναι, δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ προσωπικές και αυτό το διαμήνυα, το διαμηνύω και θα το κάνω εις αεί.

Για αυτό τον λόγο, αύριο, στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, δεν δικάζεται ο Παπαγόρας Αντώνης από το πρόσωπο που ενσαρκώνει τον ρόλο του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας. Δικάζεται ένας ενεργός πολίτης, ένα πολιτικό ων, με προέκταση αυτού την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην κρίση και την κοινωνική αξιολόγηση και λογοδοσία των κυβερνητικών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν. Ταυτόχρονα, εργαλειοποιείται (σκοπίμως άραγε;) η θεσμοθετημένη απόδοση δικαιοσύνης ώστε να δημιουργηθούν κοινωνικά δεδικασμένα που θυμίζουν άλλες εποχές, πολύ πιο σκοτεινές.

Με αξιοπρέπεια και ήθος θα δώσω την δικαστική αυτή μάχη η οποία, για τους λόγους που προανέφερα, δεν με αφορά αποκλειστικά προσωπικά.

Αντώνης Παπαγόρας

Οικονομολόγος

Σχετικές αναρτήσεις

Οι «Πρέσπες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου» εκτυλίσσονται κάτω από τη μύτη του κυρίαρχου λαού

efthia

Η τουρκική πολιτική επανάκτησης της Κύπρου 1956-2024

efthia

Μέτρα εμπαιγμός από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το «ηλεκτροσόκ»

efthia
Φόρτωση....