Κυνικός και αποτελεσματικός, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός άλωσε για μία ακόμη φορά την Αγιά Σοφιά, κερδίζοντας με 2-0 την αγχωμένη, χωρίς ιδέες και γεμάτη λάθη ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ 1-4 του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.
Η Ένωση, χωρίς τον τιμωρημένο Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο της, είχε αρκετές ευκαιρίες για να φτάσει σε κάποιο γκολ, ωστόσο «πλήρωσε» την αδυναμία της να νικήσει τον Τζολάκη αλλά και τα λάθη που έκανε.
Λάθη που εκμεταλλεύτηκαν Βέλντε (43’) και Γιάρεμτσουκ (74’) για να δώσουν ακόμη μια νίκη στην ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.
Η πρώτη κλασική ευκαιρία ήρθε στο 11’ κι ανήκε στην Ένωση. Ο Κοϊτά έκανε την ενέργεια από τα αριστερά και την κάθετη πάσα στον Λαμέλα, ο οποίος πλάσαρε στην κίνηση, αναγκάζοντας τον Τζολάκη να αποκρούσει με το απλωμένο του αριστερό πόδι. Πέντε λεπτά αργότερα, από ωραίο συνδυασμό των Λαμέλα, Οντουμπάτζο και γύρισμα του τελευταίου, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Κοϊτά που πλάσαρε απελπιστικά άστοχα.
Η επόμενη καλή στιγμή ήρθε στο 33’ κι ήταν πάλι για τους γηπεδούχους. Από φάουλ του Λαμέλα, η μπάλα έφτασε στον Σιμάνσκι που σούταρε μέσα από πολλά σώματα, με τον Τζολάκη να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια.
Δέκα λεπτά αργότερα, οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν, στην πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθειά τους: ο Στάμενιτς κέρδισε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, βρήκε τον Μαρτίνς, αυτός γύρισε προς το ύψος του πέναλτι με τον Βέλντε να πλασάρει με τη μία για το 0-1.
Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αποδοκιμασίες προς τη διαιτητική ομάδα αλλά και προς τους γηπεδούχους. Οι οποίοι μπήκαν με διάθεση στο δεύτερο μέρος, με τον Πινέδα (48’) να πλασάρει με το αριστερό μετά την προσπάθεια – πάλι – του Κοϊτά, αλλά πάνω στον Τζολάκη.
Πέντε λεπτά μετά, ήταν η σειρά του Γκατσίνοβιτς να αποτύχει από πλεονεκτική θέση κι αμαρκάριστος, έπειτα από κόρνερ του Μάνταλου.
Ακολούθησαν το μακρινό σουτ του Κοϊτά (54’) αλλά και το διαγώνιο του Πιερό (55’), με τον Τζολάκη να έχει «απάντηση» σε όλα. Και πάλι, όμως, η κλασική φάση ήρθε από τον Ολυμπιακό. Ο Μπρινιόλι επιχείρησε να ντριπλάρει τον Ελ Κααμπί (57’), ο Μαροκινός έκλεψε από τον Ιταλό, αλλά αστόχησε. Ξανά μπροστά η ΑΕΚ, ξανά άστοχο (αυτή τη φορά) το σουτ του Γιόνσον (61’), μετά την προσπάθεια και πάσα του Πινέδα.
Στο 66’, έπειτα από φάση διαρκείας, ήταν η σειρά του Μάνταλου να δοκιμάσει την τύχη του με σουτ εκτός περιοχής, αλλά και πάλι ο Τζολάκης με διπλή προσπάθεια επενέβη σωτήρια. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και μάλιστα με πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ΑΕΚ, αλλά πάλι ο τερματοφύλακας των «ερυθρόλευκων» βγήκε νικητής στη «μονομαχία» με τον Μάνταλο. Και, όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο, οι πρωταθλητές βρήκαν το γκολ.
Ο Τσικίνιο βγήκε αριστερά, γύρισε στον Γιάρεμτσουκ που πήρε την κόντρα από τον Πήλιο και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Μπρινιόλι για το 0-2 στο 74’. Κάπου εκεί το ματς… έσβησε, αφού η ΑΕΚ δεν μπορούσε κι ο Ολυμπιακός έκανε απλά διαχείριση. Αντίθετα, μπορούσε ο… κόσμος της Ένωσης που ξέσπασε κατά πάντων ενώ αρκετοί έφυγαν προτού καν φτάσουμε στο 85’. Ακόμη κι όταν ο Τζολάκης έκανε – επιτέλους – λάθος, ο Οντουμπάτζο σούταρε… στο πλάγιο στις καθυστερήσεις.
Η ΑΕΚ γνώρισε την τέταρτη ήττα της σε ισάριθμα ματς στο μίνι πρωτάθλημα και έπεσε στην τέταρτη θέση έχοντας 53 βαθμούς, μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ (55) επί του Παναθηναϊκού (56) στην Τούμπα.
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, από την άλλη, συνεχίζει με ανεβασμένη ψυχολογία την προετοιμασία του ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον ΟΦΗ στις 17 Μαΐου.
Διαιτητής: Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ (Τουρκία)
ΑΕΚ (Ογκουστίν Σαλαζάρ): Μπρινιόλι, Βίντα, Μήτογλου, Οντουμπάτζο, Σιμάνσκι (46’ Πινέδα), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (63’ Πήλιος), Μάνταλος (78’ Περέιρα), Λαμέλα (78’ Ελίασον), Κοϊτά, Πιερό (63’ Φερνάντες).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Μαρτίνς (78’ Μουζακίτης), Ελ Κααμπί (72’ Γιάρεμτσουκ), Γκαρθία, Τσικίνιο (67’ Έσε), Κοστίνια (67’ Ροντινέι), Μπρούνο (78’ Μπιανκόν), Πιρόλα, Στάμενιτς, Βέλντε, Ρέτσος.
Ανατροπή και γερά για τη 2η θέση ο ΠΑΟΚ, 2-1 τον Παναθηναϊκό
«Φωτιά» στη μάχη για τη 2η θέση, που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έβαλε ο ΠΑΟΚ μετά τη νίκη του με 2-1 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ 1-4 του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Νίκη που, μάλιστα, ήρθε με ανατροπή.
Οι Μιχαηλίδης (35’) και Καμαρά (59’) «ακύρωσαν» το γκολ που είχε πετύχει από νωρίς για την ομάδα του Ρουί Βιτόρια ο Γέντβαϊ (3’). Οι φιλοξενούμενοι έμειναν για δέκατο εκτός έδρας ματς μέσα στο 2025 δίχως νίκη ενώ οι γηπεδούχοι… έβαλαν από κάτω την ΑΕΚ και υπό προϋποθέσεις την επόμενη Κυριακή μπορεί να είναι και δεύτεροι.
Ιδανικότερο ξεκίνημα δε θα μπορούσαν να φανταστούν οι «πράσινοι». Από εκτέλεση κόρνερ του Ουναϊ – έπειτα από λανθασμένο γύρισμα του Μπάμπα – ο Ίνγκασον στο πίσω δοκάρι πήρε την κεφαλιά και με τον ίδιο τρόπο ο Γέντβαϊ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, για το 0-1 μόλις στο 3’. Οι «ασπρόμαυροι» προσπάθησαν να αντιδράσουν κι η πρώτη καλή στιγμή ήταν ένα μακρινό σουτ του Μεϊτέ που βρήκε σε ετοιμότητα τον Ντραγκόφσκι.
Ακολούθησε η ευκαιρία από τον Τόμας (20’), εκείνη με τον Πέλκα (25’) κι ακόμη μία με τον Καμαρά (33’, απέκρουσε με δυσκολία ο Ντραγκόφσκι), για να φτάσουμε στην ισοφάριση του 35ου λεπτού. Από εκτέλεση κόρνερ του Πέλκα, η μπάλα έφτασε στον Μιχαηλίδη που έπιασε ένα τρομερό βολέ με το αριστερό, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό «γάμα» της εστίας του Ντραγκόφσκι για το 1-1.
Μία κακή επιλογή του Τάισον (38’), ένα σουτ του Ότο (45’+2’) που «έβγαλε» ο Ντραγκόφσκι αλλά και κάποιες διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων για πέναλτι του Κεντζιόρα πάνω στον Σφιντέρσκι, συνέθεσαν το σκηνικό ως το τέλος του πρώτου μέρους. Το δεύτερο ήταν, στα πρώτα του λεπτά, ισορροπημένο, με τους παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου να έχουν ανούσια κατοχή μπάλας. Ως το 59’…
Από βαθιά μπαλιά και κακή απομάκρυνση του Γέντβαϊ, η μπάλα έφτασε στον Τάισον, ο Βραζιλιάνος προχώρησε και τροφοδότησε τον Καμαρά που με αριστερό πλασέ στην κίνηση ολοκλήρωσε την ανατροπή. Τρία λεπτά μετά, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum, ο Τάισον ανάγκασε σε νέα επέμβαση τον Ντραγκόφσκι. Ο Βιτόρια προχώρησε σε αλλαγές, περνώντας – μεταξύ άλλων – και τον Ιωαννίδη στο ματς για να παίξει με δύο φορ. Αλλά και με τρία, αφού έβαλε και τον Γερεμέγεφ στα τελευταία λεπτά.
Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έφτασε πιο κοντά σε ένα ακόμη γκολ, με τον Ντραγκόφσκι να προλαβαίνει την τελευταία στιγμή τον Ζίβκοβιτς στις καθυστερήσεις. Το 2-1 έμεινε μέχρι τέλους, με τον ΠΑΟΚ να ανεβαίνει τρίτος με 55 βαθμούς, έναν λιγότερο από τον Παναθηναϊκό (56) αλλά και δυο περισσότερους από την ΑΕΚ (53).
Την επόμενη αγωνιστική, οι «ασπρόμαυροι» φιλοξενούνται από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό που θα κάνει και φιέστα ενώ οι «πράσινοι» παίζουν με την Ένωση στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Διαιτητής: Χαρμ Όσμερς (Γερμανία)
ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ότο, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Μεϊτέ, Καμαρά, Κωνσταντέλιας (87’ Βιεϊρίνια), Πέλκας (58’ Ζίβκοβιτς), Τάισον (74’ Σβαμπ), Μπράντον (74’ Τσάλοφ).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ρουί Βιτόρια): Ντραγκόφσκι, Βαγιαννίδης, Ουναϊ, Ίνγκασον, Λημνιός (87’ Γερεμέγεφ), Σφιντέρσκι, Μαξίμοβιτς (71’ Τσέριν), Γέντβαϊ, Σιώπης (87’ Πάλμερ-Μπράουν), Πελίστρι (60’ Τετέ), Τζούρισιτς (71’ Τζούρισιτς).